28 Nisan 2024 Pazar

Antik Kentte Çocuk Kurban Etme Geleneğinin İzlerine Rastlandı

Arkeologlar, şimdiye dek görülmüş en geniş çocuk kurban etme geleneğinin izlerine rastladı.

Bilim adamları Peru’daki Kızılderililerin antik kentlerinden birinde, rekor kıran büyüklükte kurban etme töreninin izlerine rastladılar. Bölgede kazı yapan arkeologlar, özel olarak seçildiği düşünülen 140 çocuk ve 200 lamanın kalıntılarını buldular. Bulguların fotoğrafları ve bu ritüelin olası amaçları hakkındaki tüm detaylar PLoS One dergisinde yayınlandı.

New Orleans’taki Tulane Üniversitesi’nden John Verano (ABD): “Söz konusu keşif bizler için büyük bir sürpriz oldu. Daha önce buna benzer bir şey görmemiştik ve asıl şaşırdığımız nokta ise bu kadar büyük ve dehşet verici ritüellerin Peru’nun kuzey kıyılarında gerçekleşmiş olmasıydı. Çünkü daha önce hiçbir tarihi kaynakta bu geleneğin ipuçlarına bile rastlamamıştık. Bu keşif ile birlikte çocukların kurban edilmesi konusunda tarihte yeni bir sayfa açtık” açıklamasında bulundu.

Konkistador Tarihçileri ve Yeni dünya mitlerinin uzmanlarına göre Hint milletlerinin çoğunda İnsan ve hayvan kurban etme gelenekleri mevcuttu. Mesela Aztekler çiçek savaşları adlı bir geleneğe sahiplerdi. Bu geleneğin temeli düşman şehirlerden takımlar arasında savaş oyunlarının düzenlenmesi ve kaybeden tarafın kurban edilmesiydi.  Buna benzer gelenekler İnka İmparatorluğu ve diğer Güney Amerika eyaletlerinde de bulunuyordu.

Şili ve Peru’daki dağların eteklerinde, Hint İmparatorluklarının tarihindeki çeşitli önemli olayları onurlandırmak adına, son yarım yüzyıl içerisinde farklı zaman dilimleri içerisinde, “kapa kocha” töreni kapsamında Güneş için kurban edilen onlarca mumyalanmış çocuk bedeni bulundu.

Çocuk bedenlerinin kalıntıları üzerine yapılan analizler, imparatorluk üyelerinin oldukça iyi beslendikleri ve hayatlarının son yıllarında neredeyse her gün uyuşturucu ilaçların etkisinde olduklarını gösterdi.

Bilim adamlarının dikkatini en çok çeken nokta kurban edilen kişilerin oldukça iyi beslendikleri ve ölmeden birkaç yıl boyunca sürekli uyuşturucu maddelerin etkisinde yaşadıkları oldu.  Uzmanların incelemeye aldıkları “Buz prensesi” adlı kız çocuğunun mumyası incelendiğinde, dişlerinin arasında koka yaprağı kalıntıları bulundu, bu da kızın ölmeden önce yine uyuşturucu otlar tükettiğini gösteriyor.

Verano ve meslektaşları, Peru’nun Kuzey kıyısındaki Chimu Hint uygarlığından geriye kalan bedenleri keşfederek sadece Güney Amerika’da değil tüm dünya çapında en büyük kurban törenin kalıntılarına rastladılar. 

Uzmanların anlattıklarına göre söz konusu kurban gelenekleri 11-12 yüzyıllar arasında başladı ve zamanla Ekvador’un güney bölgelerinden Peru kıyılarının orta kısımlarına kadar yayılıp Güney Amerika Pasifik kıyılarının önemli bir bölümünü etkisi altına almıştır.

Chimor devleti, efsanevi Wyna Capac’ın babası Tupac Inca Yupanqui fethedene kadar yani 1470’lerin başında İnka İmparatorluğu’nun asıl rakibi olarak bilinirdi.

Verano ve meslektaşları uzun yıllar boyunca, Chan Chan şehri yakınlarında bulunan Huanchakito-Las Llamas bölgesinde kazılar yapmaktalar. Bundan 7 yıl önce yerel sakinler şans eseri, okyanusun kıyısındaki kumun içinde insan bedeni ve lama iskeletlerine rastladılar, bu da arkeologların bölgede büyük çaplı arkeolojik kazılar yapmalarına vesile oldu.

Verano’nun anlattıklarına göre: “Keşfedilen bedenlerin bir kurban törenine ait olduğuna dair şüphemiz yok, çünkü buradaki tüm çocukların yüzleri kırmızıya boyanmış ve göğüs bölgesi aynı şekilde açılmıştır. Çocuklar oldukça bakımlıydı, yetersiz beslenme veya konjenital deformasyon belirtilerine rastlanmadı. Ayrıca, bedenleri yaşlarına göre artan bir sırayla mezarlara yerleştirilmiş ve her mezarda tipik bir ritüel nesnesi koyulmuştur.”

Radyokarbon analizlerinin sonucunda tüm çocukların 1450 yılında öldüklerini gösterdi. İlginçtir ki, çocukların DNA yapısındaki farklılıklar, Chan Chan yakınında yaşamadıklarını, ancak ülkenin dört bir yanında kurban edildiklerini ortaya koymaktadır.

Kaynak: https://cnl.news/2019/03/12/463176

https://www.sedmitza.ru/text/8758576.html
http://www.bible.com.ua/news/r/114562

Çeviren: Olga Daşcinscaia

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi