26 Nisan 2024 Cuma

Aziz Nikolaos Anıt Müzesi’nde Yeni Keşif

‘Noel Baba’ olarak bilinen Aziz Nikolaos’ın anıt müzesinde yapılan yeni çalışmalarda 11’inci yüzyıldan yeni duvar resimleri ortaya çıkarıldı.

Antalya’nın Demre ilçesinde ‘Noel Baba’ olarak bilinen Aziz Nikolaos’ın anıt müzesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yürütülen restorasyon ve çevre düzenlemesi projesiyle, yapıdaki duvar resimleri temizlenip, sağlamlaştırılıyor.

Anıt müzedeki çalışmalarda, 11’inci yüzyıldan yeni duvar resimleri ortaya çıkarıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca, Demre ilçesinde bulunan Ortodoks dünyasının kutsal mekanlarından Aziz Nikolaos Anıt Müzesi’nde restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışması devam ediyor.

Çalışmalar kapsamında müzedeki 11’inci ve 12’nci yüzyıldan kalma duvar resimlerinin belgeleme ve konservasyon çalışmaları sürüyor. Demre Likya Uygarlıkları Müzesi Müdürlüğü denetiminde Yüksek Restoratör-Konservatör Kültür Varlıkları Koruma Uzmanı Uğur Yalçınkaya başkanlığındaki 3 kişilik ekip tarafından yürütülen çalışmalarda, duvar resimlerini oluşturan özgün malzemeler ve bozulmalarına yönelik ileri tekniklerde bilimsel analizleri yapılıyor.

TÜM DUVAR RESİMLERİ DİJİTALLEŞTİRİLDİ

Çalışmalar hakkında bilgi veren Uğur Yalçınkaya, “Tüm duvar resimleri, iskelelerle yaklaşılarak yakından incelendi, paftalara aktarıldı, dijitalleştirildi. Elde edilen bilgilerde, duvar resimlerinin Orta Çağ’da kireç esaslı sıvalar üzerine mineral pigmentler kullanılarak, ‘Secco’ (kuru sıva üzerine resim yapma) tekniği ile yapıldığı tespit edildi” ifadelerini kullandı.

SAĞLAMLAŞTIRMA YAPILIYOR

Duvar resimlerindeki bozulmalar ve nedenlerinin tespit edildiğini aktaran Yalçınkaya, duvar resimlerini oluşturan unsurlardan sıva ve boyalar, özel malzemeler enjekte edilerek, resimlerin sağlamlaştırıldığını belirtti.

Resimlerin daha görünür ve anlaşılır hale gelmesi için resimler üzerinde yapılan konservasyon çalışmaları yapılıyor. (DHA)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi