26 Nisan 2024 Cuma

Başepiskopos Gallagher: Göç Sorunu Dayanışmayla Karşılanmalı

Araştırmaya göre, Ukrayna-Rusya savaşıyla beraber dünya genelindeki mülteci sayısı 100 milyonu aştı. Milyonlarca insan, evini, sevdiklerini ve ülkelerini sadece çatışmalar nedeniyle değil, iklim değişikliği, açlık ve ekonomik kriz gibi nedenlerle terk etti. 

Göç nedenleri

Peder Camillo Ripamonti

Roma’daki Pontifical Gregorian Üniversitesi’nde düzenlenen bir konferansta konuşan JRS Centro Astalli’nin direktörü Peder Camillo Ripamonti, ‘‘Bakış açısını değiştirmeli ve ülkelerini terk etmek zorunda kalan insanların yüzlerini ve hikâyelerini düşünmeliyiz’’ dedi. ‘Tarihin dönüm noktasında mültecilerle’ başlıklı konferansın konuşmacılarından biri Vatikan Dışişleri Bakanı Başepiskopos Paul Richard Gallagher oldu. Göçün kaçınılmaz bir olay olduğunu belirten Başepiskopos Gallagher, ‘‘Siyasi liderlerin cömertlik ve dayanışma ruhu olmadan böylesine karmaşık bir sorunu ele alması düşünülemez’’ dedi.

‘Tarihin dönüm noktasında mültecilerle birlikte’ olmak, acil durum mantığından uzaklaşmak ve göç olgusuna yapılandırılmış bir yanıt vermek anlamına geliyor. Ancak demokratik ilkelerin ve insana saygının temel taşlar olarak kabul edildiği Avrupa’da bile, mültecilere yönelik ayrımcılık olayları artıyor. Her ülkenin göçmen yönetimine ilişkin kendi kurallarını belirleme hakkına sahip olduğunu belirten Başepiskopos Gallagher, ‘‘Kişilerin onuru ilkesine dayanarak, sayılarla değil insanlarla uğraştığımızın kavranması gerekir’’ dedi.

Barış, sadece savaşın sonu değildir

Papa Françesko, geçtiğimiz günlerde barış arayışının, aynı zamanda ruhsal hazırlık ve entelektüel dürüstlük gerektiren uzun ve zor bir yol olduğunu söyleyerek, ‘‘Yaratılış’a karşı işlenen suçlar ve gıda güvensizliği gibi savaşı kışkırtan temel nedenlere göre hareket etmezsek, savaşı sona erdirmede başarılı olamayız’’ dedi.

Başepiskopos Gallagher, ‘‘Barış armağanı, her zaman nasıl karşılayacağımızı bilmemiz gereken bir armağandır. Bugün Avrupa’da yaşananlar bizi bir arada yaşama kültürünü ve başkalarını tüm çeşitliliğiyle kabul etme yeteneğini yenilemeye çağırmalıdır’’ dedi. (vatican news)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi