30 Nisan 2024 Salı

Başrahip Tatul Anuşyan Hayatını Kaybetti

Bir süredir rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören Türkiye Ermeni Kilisesi Başrahibi Tatul Anuşyan hayatını kaybetti.

Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclis Başkanlığı görevini de yürüten Türkiye Ermeni Kilisesi Başrahibi Tatul Anuşyan tedavi gördüğü Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.

Yaklaşık üç yıldır midesinde yaşadığı bir rahatsızlık nedeniyle tedavi gören Başrahip, geçtiğimiz aylarda tedavi sürecinde olumlu gelişmeler yaşamasına rağmen son haftalarda tekrar hastaneye kaldırılmıştı.

1966 yılında doğan Anuşyan, 2003 yılında rahiplik mertebesi aldı ve 2019 yılında Ruhani Kurul Başkanı oldu. Başrahip Anuşyan’ın Episkopos mertebesi alması için Ruhani Kurul, Tüm Dünya Ermenileri Katolikosu II. Karekin’e başvuruda bulunmuştu. 

Uzun süre Feriköy Kilisesi Vaizliği görevini de yürüten Başrahip Anuşyan, Türkiye Ermeni toplumunun eğitim dünyasında görev almış, Patrikhane bünyesinde yayınlanan eserlere de emek vermişti. 

Başrahip Tatul Anuşyan’ın naaşı bugün saat 15:00 civarında Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi’nden alınıp Patriklik Merkez Meryem Ana Kilisesi’ne getirildi. Burada Patriklik makamına bağlı din adamları tarafından karşılandı ve Kilise’ye alındı. Kilisede okunan özel duaların ardından. Kilise morguna kaldırılan Başrahip Tatul Anuşyan’ın cenaze töreni 18 Kasım Perşembe günü gerçekleşecek. Kumkapı Meryem Ana Kilisesi’nde düzenlenecek törenle, Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II’nin sunacağı Kutsal Sunu Ayini (Surp Badarak) ve son kutsanmasının ardından Şişli Ermeni Mezarlığı’ndaki aile kabristanında toprağa verilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan Başsağlığı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Kasım Pazartesi günü, Kadasetli Patrik Sahak II Hazretleri ile bir telefon görüşmesinde bulunarak, Müteveffa Başrahip Tatul Anuşyan’ın vefatı münasebetiyle Patrik Hazretleri’ne, ruhanilere ve Ermeni cemaatine başsağlığı diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan aynı zamanda Müteveffa Başrahip Tatul’un kardeşi Aren Anuşyan’ı da telefonla arayarak, Merhum Başrahibin hastalığı ve vefatıyla ilgili bilgi edindi ve aile efradına başsağlığı diledi.

Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Ali Arslan da Patrik Hazretleri’ni telefonla arayarak başsağlığı diledi. Taziye dileklerinin müteveffanın aile fertlerine de iletmesini Patrik Hazretleri’nden rica etti. Patrik Hazretleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Danışmanı tarafından gösterilen yakın ilgi için teşekkür etti ve gösterilen duyarlılığın gerek Ermeni toplumu, gerekse aile efradı için teselli verici olduğunu vurguladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan Başsağlığı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, öğle saatlerinde Kadasetli Patrik Sahak II Hazretleri ile bir telefon görüşmesinde bulunarak, Müteveffa Başrahip Tatul Anuşyan’ın vefatı münasebetiyle başsağlığı diledi.

Bakan Soylu, yurt dışında olduğunu, bu nedenle cenaze törenine katılamayacağını, fakat Bakanlığı’nın bir temsilcisinin törende hazır bulunacağını bildirdi.

Patrik Hazretleri Bakan Soylu’ya göstermiş olduğu duyarlılık için teşekkür ederek, mukabil iyi dileklerini sundu.

Başrahip Tatul Anuşyan


Vaftiz adıyla Aret, 25 Temmuz 1966’da Narlıkapı’da (İstanbul) doğdu. Aram ve Araksi’nin ilk oğlu olarak, Taksim’deki Surp Harutyun Kilisesi’nde Peder Tateos Dervoğormyacıyan tarafından vaftiz edildi. İlkokulu Bomonti Mıhitaryan, ortaokulu Feriköy Merametçiyan, lise öğrenimini ise Surp Haç Tıbrevank Lisesi’nde gördü. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngilizce dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Lise ve üniversite yılları boyunca Kınalıada Çocuk Dinlenme Evi’nde (Gazturman Gayan) gözetmenlik yaptı.

Feriköy Okulundan Yetişenler Derneği’nin tiyatro grubuna katıldı. Aynı zamanda Surp Haç Tıbrevank Lisesi ve Yetişenler Derneği’nin müzik çalışmalarında yer aldı.

1977 yılında Feriköy Surp Vartanants Kilisesi’nde hizmet etmeye başladı. Diyakos Setrak Davuthan, Diyakos Krikor Hapelyan ve Peder Şnorhk Muradyan’dan ilahi ve müzik dersleri aldı. Ekim 1986’da
Gedikpaşa Surp Hovhannes Kilisesi’nde yerajişd (müzisyen) olarak görev aldı.

1988’de turizm sektörünün çeşitli bölümlerinde müdürlük yaptı. Uluslararası alanda aktif olarak çalışarak Amerikan Turizm Birliği’nin Türkiye’deki sekreterliğini yaptı. 1992 yılında Patrik Karekin II (Kazancıyan) tarafından Bakırköy Dznunt Surp Asdvadzadzni Kilisesi’nde okuyuculuk rütbesini aldı. Aralık 2001’de Patrik Mesrob II (Mutafyan), Gedikpaşa Surp Hovhannes Kilisesi’nde kendisine okuyuculukta kıdem yetkisini verdi, 28 Temmuz 2002 tarihinde ise Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde Astdiyakos olarak takdis etti.

Bu tarihten itibaren Patriklik sekreteryasında
Özel Kalem Müdürü ve Patrik Hazretleri’nin kişisel sekreterliği görevlerini üstlendi. 29 Aralık 2002’de Vağarşak Seropyan (bugün Rahip Hovagim) ile, Samatya Surp Kevork Kilisesi’nde Patrik Mesrob II tarafından Diakos takdis edildi. Patrik Hazretleri 1 Mart 2003’de Galata Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde rahip takdis etti. Aynı yılın yazında ise Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nin din görevlisi olarak atandı. 2016 yılına kadar bu görevi sürdürdü. 2003-2005 döneminde Beyrut’taki Ruhban Okulu’nun derslerine katılmak üzere Lübnan’a gitti. Kutsal Kitap, ilahiler, kilise bilimi, teoloji, kilise tarihi ve vaizlik derslerine katıldı. 2005-2006 döneminde burada üstrahiplik tezini hazırladı, aynı zamanda öğretmenlik
görevinde de bulundu. Ermeni Kilisesi tarihi, Eski Ahit’e giriş, Kutsal Kitap yorumu, Grekçe Kutsal Yazılar, Hristiyan ve Ermeni tarihi konularında ders verdi. Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi din görevlisi olmasının yanı sıra, Ekim 2006’da Galata Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi vaizliğini de yürüttü. 30 Eylül 2007’de “Hristiyanlığın Ermenistan’a iki koldan girişi” konulu tezini tamamlayarak, 25 Ekim 2007’de Galata Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde üstrahiplik yetkisini Patrik Mesrob II’den aldı. “İznik Konseyi ve Ermeni Kilisesi” konulu tezi ile, 18 Aralık 2007’de Üsküdar Surp Garabed Kilisesi’nde yine Patrik Mesrob II tarafından “Başrahip” takdis edildi.

2010 yılında ruhaniler genel meclisi tarafından Ruhani Meclis üyeliğine seçildi. 13 Temmuz 2010 tarihindeki oturumda ise Ruhani Meclis Oturum Başkanı seçildi. 31 Aralık 2015 tarihindeki istifasına kadar bu görevde kaldı. Taksim’deki Esayan Okulu, Feriköy’deki Merametçiyan ve Pangaltı’daki Mıhitaryan okullarında din dersi verdi. Patriklik Özel Kalem Müdürü görevinin yanı sıra, basın bölümün başkanlığını yürüttü. Patriklik Makamı ruhban adaylarına Ermeni kilisesi tarihi ve klasik Ermenice dersleri verdi.

Eçmiadzin’deki Ritüel Komisyonu üyeliğine getirildi. 11 Aralık 2019 tarihinde 85. Patrik Seçimi Delegeler Meclisi tarafından Ruhani Meclis üyeliğine, ilk oturumda da Meclis Oturum Başkanlığı’na seçildi.

Geleneksel ‘‘Evlerde İlahi Okuma Etkinliği’’ Yeniden Gerçekleştirildi

İskenderun’da yaşayan Hristiyan gençler, yaklaşan Paskalya Bayramı çerçevesinde çeşitli etkinliklere de imza atıyorlar. Bu bağlamda Paskalya Hazırlık...

Episkopos Dahdal, Samandağ’da Palmiye Pazarı Ayini’ne İştirak Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile Hatay bölgesine giden Episkopos Arsenios Dahdal, Samandağ’da...

Rahip, Hac Yolculuğuna Hazırlanıyor

Peder Roger Landry, ABD'nin doğusunda yaklaşık 2.400 kilometrelik Ulusal Efkaristiya Hac rotasını tamamlamaya kendini adadı. Hac ziyaretleri,...

Hristiyanlar Yangının Harap Ettiği Kilisede İbadet Etti

Kutsal Cuma için ibadet etmek isteyen Hristiyanlar, 2022'de Fulani militanları tarafından ateşe verilen kilise binasında bir araya...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi