27 Nisan 2024 Cumartesi

Beyoğlu Surp Yerrortutyun Ermeni Kilisesi’nde Kutsal Sunu Ayini

Beyoğlu Surp Yerrortutyun Ermeni Kilisesi’nde Surp Badarak (Kutsal Sunu Ayini) ve Gençlik Kutsama töreni gerçekleşti. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II ayine riyaset etti ve vaaz verdi. 

28 Ocak 2024 Pazar günü, Beyoğlu Surp Yerrortutyun Ermeni Apostolik Kilisesi’ndeki Surp Badarak ayinine Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II riyaset etti ve vaaz verdi. Ayin sonunda “gençlik kutsaması” töreni yapıldı. 

Kilisenin din görevlisi Üstrahip Harutyun Damadyan eli ile sunulan Surp Badarak’ta astdiyakos, kıdemli okuyucu ve okuyucular, Rab’bin Sofrası’na hizmet ettiler. 

Surp Badarak, Khorurt Khorin ilahisi ile başladı. Üstrahip Harutyun tövbesini ettikten sonra sunağa çıktı. Astdiyakos Ğazar Sabuncu günün İncil okuma parçasını okudu ve daha sonra Üstrahip Harutyun Kutsal Kase’yi getirdi. 

Beyoğlu Kilisesi vakfı başkanı Aksel topalyan, yönetim kurulu üyeleri ve inanlıların hazır bulunduğu ayinde İlahileri, Lusavoriç Korosu üyeleri, şefleri Hagop Mamigonyan yönetiminde ve Sirun Sirunyan’ın orgu eşliğinde seslendirdiler. 

Surp Badarak sırasında toplu tövbeyi Patrik Sahak II yaptırdı. Daha sonra “Hağortutyun” (Komünyon) dağıtımına geçildi. 

Surp Badarak’ın ardından Patrik Kadasetli Sahak II, Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle:

”Sunakta Meryem Ana var bir de bebek var, biz O’na Kurtarıcı İsa deriz, önünde eğiliriz, bebeğin önünde tapınırız, deriz ki Sensin kurtarıcı, bizi kurtarmak için doğdun. Bu şu demek, hayatın en önemli olayı doğumdur, doğumla başlıyor hikayemiz. O yüzden çocuklar, gençler Kutsal Kitap’ta çok önemli bir yer tutuyor. İsa Mesih açıkça bize öğretti ve dedi ki; Eğer siz dönüp bu küçük çocuklar gibi olmazsanız Tanrı’nın Krallığına giremezsiniz, her kim bu küçük çocuklar gibi alçak gönüllü olmazsa Tanrı Krallığına giremez, aranızda büyük olmak isteyen, herkesin hizmetçisi olsun, birinci olmak isteyen sonuncu olsun. Şimdi bu öğreti elbette ki Kiliseye miras kaldı ve Kilise için her zaman çocuklar ve gençler önem arz ediyor. Çocuklarına ve gençlerine önem vermeyen hiç bir millet varlığını sürdüremez.

Çocuklarımıza bıraktığımız ve onlarda gelişmesini istediğimiz şeylerden en önemlisi İmanımızdır. Bu Kiliseyi, bu Kilisedeki ruhu, atalarımıza güç ve direnç veren bu ruhu, bu İmanı tanımalarıdır. Çünkü tarihte her şeyimizi yitirdiğimizde bu İman kaldı ve bu İmanla biz yolumuza devam ettik. Onun için bu Kiliseyi tanıtmalı, öğretmeliyiz, gayretimiz bu olmalı, bu Kilise’nin İlahilerini, dualarını, dilini, buhurunu, kokusunu sevdirmeliyiz. Bu sıralar gençlerle dolmalı, davet edildikleri için değil, kendileri istedikleri için gelmeli. Kendileri için yararlı olduğunu, hayatlarında en önemli şey olduğunu bilerek gelmeliler.

Yaşlılar ve gençler dininize ve dilinize sahip çıkın, ancak bu şekilde siz siz olabilirsiniz, erimek, başkası olmak en kolayı ama soylu değil bu. Tanrı seni Hristiyan Ermeni olarak yarattı, bir bildiği var, sana bir misyon yükledi. Biz ne başka uluslardan daha üstünüz ya da daha düşüğüz, bizim de güneşin altında bir yerimiz var, dolayısıyla bunları korumalı ve aktarmalıyız.”

Vaazların ardından tüm Rab’de uyuyanlar için Hokehankisd (Ayin-i Ruhani) duaları okundu. Sonrasında Surp Sarkis Yortusu sebebi ile, önceleri gelenek olan, şimdi ise Beyoğlu Kilisesi’nden başlayarak yeniden gelenek haline getirilmeye çalışılan “Gençlik Kutsaması” töreni yapıldı. Şehrin değişik okullarından gelen gençler, sunak önüne geldiler, Üstrahip Harutyun’un okuduğu İncil parçasının ardından, Kadasetli Patrik Sahak II’nin okuduğu dualar ile kutsandılar. 

Sonrasında Patrik Hazretleri “Bahbaniç” duasını söyledi. Gençlerin ve inanlıların birlikte söylediği Rab’bin duası ve Patrik Hazretleri’nin son kutsaması ile tören son buldu. Gençler, kilise yönetim kurulu üyeleri, din adamları ve Patrik Hazretleri ile toplu fotoğraf çektirdiler. 

Kilise töreninin ardından Kilise salonunda Patrik Hazretleri ve tüm inanlılar kahvaltı sofrasında ağırlandılar.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi