28 Nisan 2024 Pazar

Gazze’de Hayatta Kalma Mücadelesinin Bir Başka Yüzü: “Çocuk İşçiliği”

Ablukaya sıkılaştırarak aralıksız şekilde bombalanan Gazze Şeridi’nde Filistinli çocuklar, geriye kalan aileleri ve kendileri için hayat mücadelesi veriyor.

Normal şartlarda okulda olması gereken Gazzeli çocuklar, yaklaşık 4 aydır aralıksız devam eden bombardıman nedeniyle birçok ev ve okulun yıkılmasının yanı sıra eğitime süresiz ara verilmesi üzerine eğitimden mahrum kaldı.

Gazze’nin birçok cadde ve sokağında babasını ya da aile büyüğünü saldırılarda kaybetmiş, kendileri ve geriye kalan aileleri için ekmek, su ve ufak tefek şeyleri seyyar tezgahlarda satan çocuklara rastlamak artık mümkün.

Filistinli 16 yaşındaki Üsame Kasım, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinde meyve suyu sattığı küçük tezgahının arkasından, yaptığı açıklamada, “Ailemin sığınmacı durumuna düşmesi ve hiçbir şeyimizin olmaması nedeniyle paraya ihtiyacımız var. Bu nedenle her gün sabahın erken saatlerinden akşama kadar çalışmak zorundayım” dedi.

Saldırıların daha uzun bir süre devam etmesinden endişe duyduğunu anlatan Kasım, askerlerin sığındıkları yerlere kadar ulaşması ve tekrar kaçmak ve güvenli bir yer aramak zorunda kalma düşüncesinin artık zor geldiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin İşgal Altındaki Filistin Topraklarındaki Temsilcisi Ajith Sunghay, Gazze’de yemek yemeden günü geçiren ailelerin olduğunu söylemişti.

Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Christian Lindmeier de “(Gazze) Çocuklar böyle bir durumda aslında en savunmasız olanlardır. Onlar açlık çektiklerinde ve yetersiz beslendiklerinde her türlü hastalığa çok kolay yakalanıyorlar” demişti.

Yıllarca abluka altında tutulan Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’te saldırılarını başlatmasının ardından elektrik ve su tedariki ile yardım ve yakıt girişini kesmesi nedeniyle yerinden edilenlerin sayısının 2 milyona ulaştığı Gazze’de halk insani felaket yaşıyor.

7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlenen saldırılarda en az 11 bini çocuk, 7 bin 500’ü kadın olmak üzere 26 bin 422 Filistinli öldürüldü, 65 bin 87 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

(Kaynak: Anadolu Ajansı)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi