fbpx
19 Mayıs 2024 Pazar

Çanakkale’de Yangın: Alevler Ormanlık Alanda Etkili Oluyor

Çanakkale’de merkeze bağlı Kayadere köyü yakınındaki ormanlık alanda yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle büyüyen, gece satlerinde yerleşim yerlerini tehdit eden alevler sabah saatlerinde ormanlık alanda etkili oluyor. Yangını kontrol altına almak için çalışmalar sürüyor. Yangının bir yerleşim yerinin yanındaki araziden çıktığını belirten Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 9 köyün tahliye edildiğini, vatandaşların ise KYK yurtlarına yerleştirildiği bilgisini aktardı. Dumandan etkilenen 48 kişi tedavi altına alınırken yangının 800 hektarı orman olmak üzere 1500 hektar alanın etkilendiği belirtildi.

ÇANAKKALE-ÇAN KARAYOLU ULAŞIMA KAPATILDI

Merkeze bağlı Kayadere köyü yakınındaki ormanlık alanda henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Çıkan orman yangını nedeniyle Çanakkale-Çan kara yolu ulaşıma kapatıldı.

ÇANAKKALE BOĞAZI GEMİ TRAFİĞİNE KAPATILDI

Bununla birlikte, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Çanakkale Kepez bölgesinde yaşanan orman yangını nedeniyle Çanakkale Boğazı gemi trafiği, güney-kuzey yönlü geçici olarak askıya alındı,  gemi trafiği, çift yönlü olarak kapatıldı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait  römorkörler, yangının deniz kenarına inmesi durumunda olası bir müdahale için teyakkuza geçirildi.”

Konuya ilişkin açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı şu ifadeleri kullandı. 

“Şiddetli rüzgarın etkisiyle orman yangınları yayıldı. Yangın 6 saatte 15,1 kilometrelik bir alana yayıldı. Ancak, yangın ilerlemesine sebep olan rüzgar o kadar şiddetli ki ekiplerimizin çalışmalarının yeterli olmadığı anlar oldu. Yüzde 19’luk bir nem ve saatte 70 kilometre hızla ilerleyen bir rüzgar söz konusu. En kötü senaryoya göre AFAD, Valilik ve diğer kamu kuruluşları yangınlara destek olacaklar.”

YANGIN NASIL ÇIKTI?

Yangının bir yerleşim yerinin yanındaki bir araziden çıktığını kaydeden Yumaklı, “Daha önce defalarca ifade ettik. Yangınların yüzde 90’ının da üzerinde bir oranda çıkış sebebi insan unsuru. Sizin gücünüz olabilir, devlet olarak imkanlarınız olabilir ancak 1500 hektarlık bir alanda etkilenen o kadar çok canlı var ki. Sadece bunu bırakın o canlılarla beraber bu kadar çok kaynağın israfı sadece küçücük bir ateşten, bir alevden kaynaklanabiliyor. O yüzden çok kıymetli vatandaşlarımıza buradan tekraren bir uyarıda bulunmuş olalım. Lütfen orman yangınına ya da herhangi bir yangına sebep olacak ateş ya da bir tarla temizliği ya da bir çöp yakma gibi hususları artık gündemimizden çıkartalım” ifadelerini kullandı.

Tedbir amaçlı tahliye edilen köydeki çok sayıda ev de alevlere teslim oldu

1100’E YAKIN PERSONEL MÜDAHALE EDİYOR

Bakan Yumaklı ayrıca yangına 8 uçak, 26 helikopter, yaklaşık 180 arazöz ve iş makinesi, 1100’e yakın da personelle müdahale edildiğini belirtti.

“CAN KAYBI VEYA YARALANAN YOK”

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Kayadere köyünde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı. Aktaş, gazetecilere, tedbir amaçlı köyü boşaltma kararı aldıklarını söyledi.

Köyde yaşayanları il merkezindeki Terzioğlu Yurdu’nda misafir edeceklerini belirten Aktaş, “Vatandaşlarımızın kendi mal ve can güvenliği açısından dikkatli olmaları çok önem arz etmekte” dedi. Vali Aktaş, civar köylerde şu anda tehlike görülmediğini ancak rüzgarın etkili olduğunu dile getirdi.

Bu nedenle önlem aldıklarını aktaran Aktaş, “Çanakkale merkezde Kayadere köyümüze yakın yangın mahallindeki köylerimizdeki vatandaşlarımızın da teyakkuzda ve dikkatli olmaları önem arz etmekte. Can ve mal güvenliği, trafik güvenliği açısından Çan-Çanakkale yolunu geçici olarak trafiğe kapatmış bulunuyoruz. Yolu kullanacak vatandaşlarımızın alternatif güzergahları kullanmaları önem arz etmekte” diye konuştu.

Söndürme çalışmaları için orman teşkilatının tüm imkanlarını seferber ettiğini, en kısa sürede kontrol altına alınmaya çalışılacağını anlatan Aktaş, yangın nedeniyle şu ana kadar can kaybı veya yaralanan olmadığını sözlerine ekledi.

Cezayir’de Pastörün Cezası Onandı

Cezayir'in Tizi Ouzo kentinde pastör Youssef Ourahmane'ye yasadışı ibadet hizmeti düzenlediği gerekçesiyle verilen bir yıllık hapis cezası...

Nijerya’da Dokuz Öğrenci Kaçırıldı

10 Mayıs'ta Nijerya'nın Kogi eyaletindeki Confluence Üniversitesi'ne düzenlenen saldırıda 9 öğrenci kaçırıldı.  Nijerya, Hristiyanlar için en tehlikeli ülkelerden...

Vatikan, İklim Değişikliği Tartışmalarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Nisan ayında deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığını...

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi