28 Nisan 2024 Pazar

Dicle Nehri’nin Kıyısında Tarih Çıktı

Irak’ın Duhok kentindeki Semel ilçesinde Mitaniler İmparatorluğu dönemine ait 3 bin 400 yıllık antik bir kent bulundu. Dicle Nehri’nin kıyısında yer alan ve Zahiko adlı verilen kent, bölgenin tarihine ilişkin bilinmeyenleri ortaya çıkardı.

Arkeologlar, Irak’ın Duhok eyaletindeki Dicle Nehri’nde yaklaşık 3 bin 400 yıl önce Mittani İmparatorluğu’na kadar uzanan antik bir şehir ortaya çıkardılar.

UZUN BİR SÜRE BOYUNCA SULAR ALTINDA KALDI

Duhok ili Tarihi Eser ve Kültür müdürü Bekes Birifkani, “Duhok’un Semel ilçesinde Mittani dönemine ait 3 bin 400 yıllık antik kent bulduk. Söz konusu bölge, 1985 yılına kadar, yani 1990 yılında Musul Barajı’nın yapılmasından önce sular altında kalmıştı” dedi.

Duhok’ta bugüne kadar 2 binden fazla tarihi yerin keşfedildiğini kaydeden Birifkani, bu yılki kazıların önemli sonuçlar verdiği vurgulayarak, “Aradan binlerce yıl geçmesine rağmen duvarları ve birkaç metre yüksekliğindeki yapıları yıkılmadı” dedi.

Irak’ın kuzeyindeki Kürt Bölgesel Yönetimin Kültürel Miras Koruma Ajansı Başkanı Hassan Ahmed ise Dicle Nehri’nden gelen suyun çekilmesi nedeniyle yılın başından beri çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını belirterek, “Almanya’nın Tübingen ve Freiburg üniversitelerinin yardımıyla burada kazı yapıyoruz. Bu antik kentte Mittani İmparatorluğu döneminden kalma birçok yapı kalıntısı var. Bulduğumuz antik kentin adı Zahiko” dedi.

MİTANNİLER HAKKINDA

Mitanniler, MÖ 1500 ile MÖ 1200 yılları arasında Anadolu’da hüküm sürdü ve Hititlerin yıkılışından sonra bölgesel bir güç oldu. Mitanni krallığı, MÖ 1600’lü yılların başlarında kuruldu. 

Dicle Nehri’nin yukarısındaki Ilısu barajında ​​yapılan son kazılarda, Müslümantepe’de bulunan bir tapınakta, MÖ 1760 ila 1610 yılları arasından kalma Mitannilere ait ritüel eserler ve Mitanni silindir mührü bulunmuştu. (AA)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi