29 Nisan 2024 Pazartesi

Ekümenik Patrik Bartholomeos’un Paskalya Mesajı

Ekümenik Patrik Bartholomes, 2022’nin Paskalya mesajını paylaştı.

”İsa Mesih yücelikte yükseldi, barış ve merhamet olsun”

Ekümenik Patrik, ”Kutsal ve Büyük Lent (Alçalış Dönemi) sırasında çileli mücadelelerle yarışını yürüttükten ve Rab’bin saygıdeğer tutkusunu pişmanlıkla deneyimledikten sonra, şimdi O’nun görkemli Dirilişi’nin sonsuz ışığıyla doluyuz, bu yüzden Onun aşkın adını övüyor ve yüceltiyoruz, tüm dünyaya, ‘Mesih Dirildi!’ diyerek sevinçli mesajı haykırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Diriliş’in, Ortodoks Hristiyanların inanç, bağlılık, kültür ve umudunun çekirdeği olduğunu söyleyen Ekümenik Patrik, ”Kilisenin ilahi yaşamı; insani, kutsal ve ayinselliğinin yanı sıra manevi, ahlaki ve pastoral ifadesinde ve Mesih’te gelen lütuf ve beklenen “ortak diriliş” hakkındaki iyi tanıklıkta kurtarıcımızın Çarmıh’a Gerilmesi ve Dirilişi yoluyla ölüm gücünün yok edilmesini ve insanlığın ‘kötülüğün köleliğinden’ kurtuluşunu yansıtır” dedi.

Bu Diriliş’e, inancın Azizleri ve Şehitleri’nin doktrin ve ahlakı tarafından tanık olunmuştur. aynı zamanda Kilise’nin kabul edilmiş yapısı ve işlevi ile birlikte, kutsal kiliseler, manastırlar ve saygıdeğer yerler, din adamlarının tanrısal coşkusu da koşulsuz olarak tanıklık eder. İnanlıların Ortodoks düşüncesi ve bir bütün olarak dini yaşam tarzımızın eskatolojik (son) itici gücü ile birlikte, manastır olarak Mesih’e “sahip olma” ve “varlıklarını” verenlerin taahhütüdür.

”Biz Ortodokslar için, Paskalya kutlaması dünyevi gerçeklikten ve onun çelişkilerinden geçici bir kaçış değil, ölümle ölümü çiğneyen Adem soyunun Kurtarıcısı’nın tarihin Efendisi olduğuna, ebediyen “birlikte” olduğuna dair sarsılmaz inancımızın bir ilanıdır. ‘biz’ ve ‘bizim için’ sevgi Tanrısıdır” diyen Patrik Bartholomeos; ”Paskalya, Mesih’in bizi özgür kılan Gerçek olduğu kesinliğinin deneyimidir; hayatımızın temeli, varoluş ekseni ve ufkudur. ‘Bensiz hiçbir şey yapamazsınız’ (Yuhanna 15:5). Hiçbir sıkıntı, elem, zulüm, açlık, çıplaklık, tehlike ve kılıç (Romalılar 8:35) imanlıları Mesih’in sevgisinden ayıramaz. Bu sarsılmaz inanç, yaratıcılığımıza ve bu dünyada ‘Tanrı’nın işbirlikçileri’ olma arzumuza ilham verir ve onları canlandırır (1. Korintliler 3:9). Hiçbir insani çözümün düşünülmediği, aşılmaz her engel ve açmaz karşısında, her zaman umut ve perspektif olduğunu garanti eder. ‘Beni güçlendirenin aracılığıyla her şeyi yapabilirim.’ (Filipililer 4:13). Dirilmiş Mesih’te, hangi biçimde olursa olsun, kötülüğün insanlığın yolculuğunda son sözü söylemediğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.

”Ancak, Yüce Rabbi’mizin insana yüklediği bu yüce değer için şükran ve sevinçle dolup taşarken, günümüzdeki çok yönlü şiddet, sosyal adaletsizlik ve insan hakları ihlalleri karşısında cesaretimiz kırılmaktadır” şeklinde sözlerine devam eden Patrik, ”Diriliş’in parlak mesajı ve ‘Mesih Yükseldi!’ çığlığımız bugün korkunç silah sesleri, askeri saldırının masum kurbanlarının üzücü çığlıkları ve aralarında çok sayıda masum çocuğun da bulunduğu mültecilerin kötü durumuyla birlikte yankılanıyor” dedi.

Mesajında, Ukraynalı mültecilerle bir araya geldiği Polonya ziyaretine de değinen Ekümenik Patrik, ”Ukraynalı mültecilerin büyük çoğunluğunun kaçtığı Polonya’ya yaptığımız son ziyarette tüm bu sorunları kendi gözlerimizle gördük. Ağır bir Haç’ı taşıyan dindar ve cesur Ukrayna halkının yanındayız ve acı çekiyoruz. Barış ve adaletten mahrum kalan herkes için dua ediyor, çaba gösteriyoruz. İnsanlık onurunun yok edilmesi karşısında sessiz kalmamız biz Hristiyanlar için düşünülemez. Askeri çatışmanın kurbanlarıyla birlikte, savaşın ‘en büyük zayiatı’, tarihler boyunca savaşı ortadan kaldırmayı başaramayan insanlıktır. Savaş sadece sorunları çözmez; aslında yeni ve daha karmaşık sorunlar yaratır. Bölünme ve nefret eker; halklar arasındaki anlaşmazlığı artırır. İnsanlığın savaş ve şiddet olmadan yaşayabileceğine kesinlikle inanıyoruz” dedi.

”Mesih’in Kilisesi doğuştan bir barış aracısı olarak işlev görür. Sadece ‘yukarıdan barış’ ve ‘tüm dünyanın barışı’ için dua etmekle kalmaz, barışı tesis etmek için her türlü insani çabanın öneminin altını çizer. Bir Hristiyanın başlıca özelliği “barışçıl” olmasıdır. Mesih, mücadeleleri Tanrı’nın dünyadaki somut varlığı olan barışı sağlayanları kutsar ve ‘Baba, Oğul ve Kutsal Ruh’un göksel krallığı olan “yeni yaratılışta” “tüm anlayışları aşan” (Filipililer 4:7) barışı tasvir eder. Kutsal ruh, Ekümenik Patrikhane’nin Dünya Hayatı, Ortodoks Kilisesi’nin sosyal ahlakı başlıklı belgesinde de mantıklı bir şekilde vurgulandığı gibi, Kilise ‘barış için şehitleri sevginin gücüne, ilk ve son biçimlerinde yaratılışın iyiliğine ve barış idealine tanık olarak onurlandırır. İlk ve son biçimlere ve de yeryüzündeki başkanlığı sırasında Mesih tarafından kurulan insan davranışı idealine kavuşturur” dedi.

Ekümenik Patrik Bartholomeos mesajını şu sözlerle sonlandırdı: ”Paskalya; özgürlüğün, neşenin ve barışın bayramıdır. Kendi ortak dirilişimizi deneyimlediğimiz Mesih’in Dirilişi’ni ciddiyetle övüyoruz. Ve İlahi Ekonomi’nin (Kurtuluş Ekonomisi)* büyük gizemine sadakatle taparız ve ‘herkesin ortak şölenini’ paylaşırız. Bu ruhla, Rabbimiz’in Haç ve Dirilişi’ne ebediyen katılan İstanbul Rum Patrikhanesi’nden hepinize hitap ediyoruz, en şerefli kardeşler ve sevgili çocuklar, tüm kalbimizle Paskalya selamlarımızla sizleri lütufta çağırıyoruz.”

İstanbul Rum Patrikhanesi – Kutsal Paskalya 2022

Ekümenik Patrik Bartholomeos

* İlahi Ekonomi olarak da adlandırılan Kurtuluş Ekonomisi; Roma Katolik geleneğindeki Tanrı’nın dünyayı yaratması ve yönetmesi, özellikle de Kilise aracılığıyla gerçekleştirdiği kurtuluş planı ile ilgilenen ilahi vahiyin bir parçasıdır.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi