26 Nisan 2024 Cuma

Endonezya’da Hristiyanlık Büyümeye Devam Ediyor

Endonezya hükümeti tarafından yayınlanan son veriler, takımadalardaki Hristiyanların sayısının arttığını gösteriyor. Verilere göre, Güneydoğu Asya ülkesinde şu anda 20,4 milyon Protestan ve 8,42 milyon Katolik yaşıyor. Buna göre, Hristiyan nüfusu 272,23 milyonluk toplam nüfusun yüzde 10.58’ini oluşturuyor.

Uluslararası Hristiyan Kurumu (ICC), 2010 nüfus sayımı verilerine göre nüfusun yüzde 9.87’sini Hristiyanların oluşturduğunu söyledi. Endonezya’da ‘Pançasila’ (5 ilke) devletin anayasal temel ilkesi olarak kabul ediliyor. Buna göre Endonezya Cumhuriyeti, tek Tanrı, adil ve medeni insanlık, Endonezya’nın birliği, temsilciler arasında istişarelerin erdemine dayalı demokrasi ve tüm Endonezya halkı için sosyal adalet prensiplerine dayanıyor. Ancak ülkede Pançasila’ya karşı çıkan birçok aşırılık yanlısı grup mevcut.

Kiliseler genellikle muhalif grupların tepkisiyle karşılaşıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü, daha önce takımadalardaki 1000’den fazla kilisenin baskılar nedeniyle kapatıldığını söylemişti.

Endonezya, Hristiyanların en çok zulüm gördüğü Open Doors’un 2021 Dünya İzleme Listesinde 47. sırada yer alıyor.

Endonezya’daki Hristiyan azınlık, IŞİD üyesi evli bir çift tarafından kiliseye düzenlenen intihar saldırısının ardından bu yılki Paskalya ayinine yoğun güvenlik önlemleri altında katıldı. Kutsal Cuma gününden iki gün önce Jakarta’daki polis memurları IŞİD destekçisi 25 yaşındaki Zakiah Aini adlı kadını etkisiz hale getirdi.

Palmiye Pazarı’nda Muh Lukman adlı 26 yaşındaki bir adam ve eşi Yogi Sahfitri Fortuna (Dewi), saat 10.30 dolaylarında Makassar kentindeki Katedral Kilisesi’nin kapısı önünde intihar saldırısı düzenledi. Polis, şüphelilerin ve iki intihar bombacısının IŞİD destekçisi Jamaah Ansharut Daulah(JAD) adlı yerel terör örgütüne bağlı olduğunu açıkladı. Endonezya’da son iki yıldır aktif olan JAD, 13 Mayıs 2018’de en az 13 kişinin hayatını kaybettiği Immaculate Saint Mary Katolik Kilisesi, Endonezya Hristiyan Kilisesi ve Surabaya Central Pentecost Kilisesi’ne düzenlenen koordineli saldırıların da sorumlusuydu. (CP)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi