29 Nisan 2024 Pazartesi

Ermeni Apostolik Kilisesi’nde İki Kutlama Birden Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kilisesi, İman Atası olan ve Hristiyanlığın, Ermeni halkının ve Devletinin resmi dini olmasını sağlayan Aziz Krikor Lusavoriç’in atıldığı derin kuyudan çıkarılışını ve M.S. 301’de Dünyada, resmi din olarak kabul eden ilk devlet olan ve Dünyanın temelinden kurulan ilk mabedi olan Ermenistan’daki Surp Eçmiadzin Mabedinin kuruluşunu kutladı. 

14 Haziran Pazar günü, Ermeni Apostolik Kilisesi, Surp Eçmiadzin Mabedinin Kuruluşunu ve Surp Krikor Lusavoriç yortusunu kutladı. 

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II. Riyasetinde, Kumkapı Patriklik Merkez Surp Asdvadzadzin (Meryem Ana) Kilisesi’nde Kutsal Sunu ayini gerçekleştirildi. Peder Natan Arapyan’ın sunduğu Kutsal Sunu ayinine, patriklik makamına bağlı bazı rahipler, pederler, kıdemli okuyucular ve okuyucular da katıldı. 

Ayin sonunda Kadasetli Patrik Hazretleri, bu özel gün ile ilgili Ermenice ve Türkçe vaazlar verdi. 

Kadasetli Patrik Sahak II.’nin vaazında; “Kilise eskiyle yeninin ortasında dururken, cemaatine her zaman sözü olan ve yaşayan bir bedendir” sözlerine yer verdi.

Patrik Sahak II., Surp Eçmiadzin Yortusu’nda, Ermeni Cemaati için kilisenin önemini açıkladı. Bu bağlamda kilisenin tarihi dokusunu vurgulayarak, o doku üzerinde geleneklerin ve prensiplerin yer aldığını hatırlattı ve, “Ermeni Kilisesi özellikle, Surp Krikor Lusavoriç önderliğinde, Kral Drtad’ın da kabul etmesiyle, kurumsal olarak yapılanmaya ve geleceğe doğru yürümeye başladı. Bu bağlamda inşası gerçekleşen Surp Eçmiadzin Kilisesi, Ermeni cemaatinin inancının sembolü oldu. O katedralin varlığı, Hıristiyanlık inancının çağlar boyunca halkımız arasında gerçekleştirdiği mucizeleri anımsattı ve anımsatmaya devam ediyor. Fakat unutmamak gerekir ki, kilise kelime anlamıyla inananlar topluluğu demektir ve içindeki inanç kavramıyla anlam kazanır” sözlerine yer verdi.

Koronavirüs önlemleri sebebi ile halka kapalı olarak gerçekleştirilen tören ve vaazlar Patrikhane’nin Facebook sayfasından canlı yayın ile halka aktarıldı. 

SURP KRİKOR LUSAVORİÇ’İN DERİN KUYUDAN ÇIKIŞI ile ilgili yayınlanan yazı şu şekilde:

”İsa Mesih’in iki öğrencisi Tateos ve Partoğomeos atalarımıza İncil’i vaaz ettiler. Atalarımız ilk olarak onların vaazlarıyla aydınlandılar ve İsa Mesih’i Kurtarıcı olarak kabul ettiler.

İlk aydınlatıcılarımız Tateos ve Partoğomeos sadece İncil’i vaaz etmediler. Kiliseyi kurdular ve hayatlarını imanları uğruna feda ettiler. Onlar, Resuli (Apostolik) Ermeni Kilisesi’nin temellerine harç oldular. 

İsa Mesih’in bu iki öğrencilerini kurdukları kilise, zamanın Hristiyanlara karşı yapılan eza hareketleri nedeniyle varlığını yeraltında sürdürdü.

Atalarımız, Tanrı’nın inayetiyle gerçekleşmiş bir mucizenin tanıkları oldular. Surp (Aziz) Krikor Lusavoriç imanı uğruna katlandığı işkenceler sonrasında atıldığı derin kör kuyudan çıktı. Gerçekleşen bu mucize sonrasında İman Atamız ve İkinci Aydınlatıcımız Surp (Aziz) Krikor Lusavoriç’in duasıyla Kral Drtad yakalandığı hastalıktan kurtularak, şifa buldu.

Atalarımız İncil’in vaaz edilmesiyle aydınlandılar ve başta Kral Drtad ve saray erkanı olmak üzere vaftiz edildiler. İman atamız ve Kral Drtad’ın işbirliğiyle yeraltında gizli olarak varlığını sürdüren kilise yeryüzüne çıktı. Hristiyanlık devlet tarafından serbest ve resmi din olarak ilan edildi.

Surp Krikor Lusavoriç’in şefaati hepimizin üzerinde olsun.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi