26 Nisan 2024 Cuma

Ermeni Apostolik Kilisesi’nde, Yeni Ruhaniler İlk Kutsal Sunu Ayinlerini Gerçekleştirdi

Temmuz ayı içerisinde Patrik Kadasetli Sahak II eli ile takdis edilen ve inzivaya çekilen iki yeni din adamı, Rahip Kasbar Garabedyan ve Peder Melkon Pınarcıyan 40 günlük inziva dönemini tamamladıktan sonra “Antranik Badarak”larını (İlk Kutsal Sunu Ayini) sundular. 


31 Ağustos Çarşamba günü, Samatya, Altımermer Surp Hagop Kilisesi’ndeki törene Patrik Kadasetli Sahak II riyaset ederken, Patriklik makamına bağlı din adamları da törende hazır bulundular. Sabah dualarının ardından “Antranik Badarak”a geçildi. Peder Melkon Pınarcıyan’ın ilk kez sunduğu Surp Badarak’ta (Kutsal Sunu Ayini), yardımcılığını Peder Natan Arabyan yaptı. Kilise, diyakos, astdiyakos, kıdemli okuyucu ve okuyucuları Rab’bin Sofrası’na hizmet ettiler. Günün İncil okuma parçasını kıdemli okuyucu Ğazaros Sabuncu okurken, Kutsal Kase’yi diyakos Kevork Nergis getirdi. 


Surp Hagop Kilisesi yöneticileri, Peder Melkon’un ailesi ve inanlıların da hazır bulunduğu törende ilahileri, diyakos Harutyun Edvin Galibyan yönetiminde Pederler ve okuyucular seslendirdi. 


Surp Badarak sırasında Patrik Hazretleri Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Her iki vaazında da özetle, din adamı yetiştirmenin önemi üzerinde durdu. Din adamı olmanın ise sadece tören düzenlemekten ibaret olmadığını, inanlılarla ilgilenip onlara İncil’i anladıkları dilde de açıklamak gerektiğini dile getirdi. Peder Melkon’un ailesine, yetiştiği kiliseler olan Samatya Surp Kevork ve Surp Hagop Kilisesi yöneticileri, din adamları ve kadınlar kollarına teşekkür etti. Vaazların ardından Rab’bin duası okundu ve “Hağortutyun” dağıtımına geçildi. Peder Melkon ilk “Hağortutyun”unu verdi. Surp Badarak’ın ardından “Hokehankisd” (Ayin-i Ruhani) duaları okundu. Patrik Hazretleri’nin kutsaması ve hep birlikte söylenen Rab’bin duasından sonra Patrik Hazretleri ile fotoğraf çekinildi. Sonrasında geleneksel ritüel olarak Peder Melkon ailesinin ve inanlıların üzerine kaftanını serdi, şifa duaları eşliğinde Surp Badarak ayini kıyafetlerini kaftan üzerine attı, daha sonra eşini özel olarak kutsadı ve tören son buldu. 

01 Eylül 2022 Perşembe günü, Galata, Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’ndeki törene Patrik Kadasetli Sahak II riyaset ederken, Patriklik makamına bağlı din adamları da törende hazır bulundular. 


Sabah dualarının ardından “Antranik Badarak”a geçildi. Rahip Kasbar Garabedyan’ın ilk kez sunduğu Surp Badarak’ta yardımcılığını Peder Natan Arabyan yaptı. Kilise, diyakos, astdiyakos, kıdemli okuyucu ve okuyucuları Rab’bin Sofrası’na hizmet ettiler. Günün İncil okuma parçasını diyakos Hraçya Surenyan okurken, Kutsal Kase’yi diyakos Armenak Kazancıyan getirdi. 


Surp Krikor Lusavoriç kilisesi yöneticileri, Rahip Kasbar’ın ailesi ve inanlıların da hazır bulunduğu törende ilahileri, diyakos Harutyun Edvin Galibyan yönetiminde ve orgu eşliğinde Pederler ve okuyucular seslendirdi. 
Surp Badarak sırasında Patrik Hazretleri, Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Her iki vaazında da özetle, din adamı yetiştirmenin önemi üzerinde durdu. Din adamı olmanın ise sadece tören düzenlemekten ibaret olmadığını, inanlılarla ilgilenip onlara İncil’i anladıkları dilde de açıklamak gerektiğini dile getirdi.

Rahip Kasbar’ın ailesine, yetiştiği kilise olan Kumkapı Patriklik merkez Surp Asdvadzadzin Kilisesi yöneticilerine ve özellikle kıdemli Peder Antreas Agopyan’a, okuyuculuk döneminden itibaren Rahip Kasbar’ın üzerinde durup, ümidini yitirmeyerek bu günlere gelmesindeki emeği için teşekkür etti. Türkçe vaazından kısa bölümler şöyle:
”Seni bu halkın üstüne çoban ve ruhani önder atadık. Bugünden itibaren bu halka hizmet edeceksin. Senin işin anlatmak, tercümanı olmak bu kilisedeki, İncil’deki sırların. Surp Badarak’taki, vaftizdeki, evlilikteki sırları sen anlatacaksın. Din adamı olmak zor bu dönemde, ve tuhaf bir şey pek çoğu için, hele evlenmemiş din adamı olmak daha zor. Çünkü bu dünyanın iki büyük Allahı var, para ve seks. Sen diyorsun ki yemin ettim, 3 yeminim var, onlardan bir tanesi evlenmemek, diğeri kendini temiz tutmak ve bir diğeri itaat etmek. Şunu unutma, şeytanın çalışma atölyesi boş bir beyindir, boş zamandır. Boş zamanını üretken olarak değerlendir. Geliş, Tanrı bilgisinde derinleş, yeni şeyler öğren’ öğrendiklerini paylaş, kaybolmuşların peşinden git, bir davan ve bir kavgan olsun hayatta, kendine acımaktan vaz geç, başkalarına acı çünkü bunun için çağırıldın. Tanrı yolunu açık etsin. Aileni tebrik ediyorum, onlar sana hayat verdiler, Hristiyanlığın ilkelerini öğrettiler ve seni bu yere taşıdılar. Seninle memnunuz, gururluyuz, aramıza hoş geldin. Bizim için değerlisin. Rab’bin eli üstünde olsun. Öyleyse şimdi gelin Göklerdeki Babamız’ın ellerine teslim edelim bu genç kardeşimizi, Tanrı onun gençliğini kullansın ve bereketlesin Amen.”

Vaazların ardından Rab’bin duası okundu ve “Hağortutyun” dağıtımına geçildi. Rahip Kasbar ilk “Hağortutyun”unu verdi. Surp Badarak’ın ardından Ayin-i Ruhani (Hokehankisd) duaları okundu. Patrik Hazretleri’nin kutsaması ve hep birlikte söylenen Rab’bin duasından sonra Patrik Hazretleri ile fotoğraf çekinildi. Sonrasında geleneksel ritüel olarak Rahip Kasbar, ailesinin ve inanlıların üzerine kaftanını serdi, Surp Badarak ayini kıyafetlerini kaftan üzerine attı ve şifa dualarını okuması ile tören son buldu.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi