29 Nisan 2024 Pazartesi

Ermeni Kiliseleri’nde “Gırgna Zadig” Pazarı Kutlandı

Ermeni Kilise takvimine göre “Gırgna Zadig” Pazarı yani Kutsal Diriliş Yortusu’nun tekrarı Pazar’ı 24 Nisan Pazar günü kutlanırken, aynı gün Kutsal Sunu Ayini (Surp Badarak) ile 24 Nisan anma töreni de gerçekleşti. 

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II. Kumkapı Dışı Surp Harutyun Kilisesi’nde Kutsal Sunu Ayini’ni gerçekleştirdi. Patrik Hazretleri’nin “Horan”daki yardımcılıklarını Peder Şahen Uhanyan ve Peder Natan Arabyan yaptılar. Kilise diyakosları, astsiyskosları, okuyucuları Rab’bin sofrasına hizmet ettiler. 

Surp Harutyun Kilisesi Vakfı başkanı, yöneticileri ve inanlıların hazır bulunduğu ayinde ilahileri Lusavoriç Korosu üyeleri, şefleri Hagop Mamigonyan yönetiminde seslendirdiler. 

Surp Badarak sırasında günün İncil okuma parçasını kilisenin din görevlisi Ped. Natan Arabyan okudu. “Hağortutyun” dağıtımına geçmeden, 24 Nisan anması sebebi ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye Ermenileri Patrikliği’ne gönderdiği mesajı Peder Natan Arabyan okudu. 

Sonrasında Patrik Sahak II, Patrikliğin 24 Nisan anma mesajını önce Ermenice ardından Türkçe olarak okudu. 

Mesajlardan sonra Türkçe vaaz veren Patrik Hazretleri özetle Ermeni Kilisesi’nin “Gırgna Zadig” uygulamasını neden yaptığını, Kumkapı Dışı Surp Harutyun Kilisesi’nin inşa ediliş hikayesini ve bu inşa sırasında Kazaz Harutyun Amira Bezciyan’ın payını anlattı. Kilisenin aynı zamanda neden “Balıkçılar Kilisesi” olarak da adlandırıldığının hikayesini anlattı.

Günümüzde de kiliseye hizmet eden okuyucuları, diyakosları, Kilisenin Varvaryan Korosu şefi ve üyelerinin, Kilisenin din görevlisi Peder Natan Arabyan nezdinde kutladı, aynı şekilde kiliseyi ayakta tutmakta emek sarfeden vakıf yönetim kurulu üyelerini başkanları Aruş Taş nezdinde kutladı. 

”Hayat devam ediyor, biz hayatın içine ne kadar koyabilirsek. Her halk kendi çabası ile yükselir, kendi çabası ile azalır. Biz değerlerimize sahip çıktığımızda, onların arkasında durduğumuzda yükseliriz. Bu önemli günde eminim ki hepimiz dualarımızı yükselteceğiz, badarakın sonunda Harutyun Bezciyan Amira için, aynı zamanda acı bir haber aldık, Sevag Balıkçı’nın babası Garbis Balıkçı vefat etmiş, onlar için de Hokehankisd duası yapacağız, Krisdos Haryav i merelots.”

Vaazın ardından Rab’bin duası okundu, sonrasında “Hağortutyun” verildi. 

Surp Badarak’ın ardından Kilisenin isim günü ve “madağ”ı (sevgi sofrası) dolayısı ile Patrik Hazretleri “madağ”ı kutsadı, sonrasında Kilisenin kurucularından “Kazaz Harutyun Amira Bezciyan”, 11 yıl önce askerde öldürülen Sevag Balıkçı, acı bir tesadüfle aynı gün (24 Nisan 2022) sabahı vefat eden babası Garbis Balıkçı ve tüm Rab’de uyuyanlar için Ayin-i Ruhani (Hokehankisd) duaları okundu. 

Ayin sonunda kortej halinde kilise bahçesine çıkıldı burada Patrik Hazretleri’nin takdisi ve hep birlikte okunan Rab’bin duası ile tören son buldu. 

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi