26 Nisan 2024 Cuma

Ermeni Kiliselerinin Büyük Oruç’a Girmesiyle Birlikte, Gündoğumu Duaları Başladı

Ermeni Kiliselerinin Büyük Oruç’a girmesiyle birlikte başlayan “Arevakal” (Gündoğumu) dualarının üçüncü gününde, Türkiye Ermenileri Kadasetli Patriği Sahak II riyasetindeki ayin, Patrikiğin Facebook sayfasından canlı yayınlandı.

Büyük Oruç döneminin başlaması ile, patrikliğin yayınladığı liste doğrultusunda, “Arevakal” (Gündoğumu) duaları başladı.

Arevakal töreni, Ermeni Kilisesinin 7 temel töreninden biri ve özellikle Büyük Oruç döneminde gerçekleşiyor. Törenlerdeki dualar ve ilahiler, Rab İsa Mesih’in Gerçek Işık olduğunu hatırlatıyor.

Patriklik Merkez Surp Asdvadzadzin (Meryem Ana) Kilisesi’nde, 19 Şubat Cuma günü, Patrik Sahak II riyasetinde gerçekleşen ayinde, Başrahip Zakeos Ohanyan, Rahip Şınork Donikyan, Rahip Hovagim Seropyan, Kıdemli Peder Dırtat Uzunyan, Peder Şirvan Mürzyan, Peder Bedros Buldukyan, Peder Nerses Ayvazyan, okuyucular Kevork Çam, Hovsep Kuyumcuyan, Kirkor Garabetyan hazır bulundular.

Patrik Hazretleri’nin söylediği Rabbin duası ile başlayan ayinde duaları ve ilahileri törene katılan din adamları ve okuyucular birlikte okudular, ardından Patrik Hazretleri ve din adamları diz çökerek, “Der Voğormya” (Merhamet et Rab) duasını hep birlikte okudular. Sonrasında şifa dualarına geçildi, kilisenin din görevlisi Rahip Şınork Donikyan’ın okuduğu şifa dualarının ardından, Patrik Sahak II, Ermenice ve Türkçe vaazlar verdi.

Ermenice vaazına Mezmurlar (51:15) “Ya Rab, aç dudaklarımı, ağzım senin övgülerini duyursun” sözü ile başladı ve özetle tövbenin ve Büyük Oruç’un anlamlarına değindi. Büyük Oruç’un Rab’bi övme ve yüceltme dönemi olduğunu hatırlatarak, ağzımıza dua için açabilmemiz için de Tanrı’ya başvurduğumuzu söyledi. Dua ederken, bazen zorluklar yaşandığına değinerek, bu zorlukların çoğu zaman insanları kelimenin tam anlamıyla dua etmekten alı koyduğunu hatırlattı. “Öyle ki, Büyük Oruç bir tövbe dönemi olması vasfıyla, Tanrı’ya yönelecek dua sözcüklerini kullanmamız için iyi bir fırsat olarak bizleri beklemektedir” dedi.

Türkçe vaazında ise özetle şöyle konuştu;

“Büyük oruç dönemi geldi, bizim için yenilenme zamanı. Yeniliği hepimiz istiyoruz, yenilenmek istiyoruz. Ama yenilenmek için neler yapmamız gerektiğini bazen bilmiyoruz. İşte kilise bize bununla ilgili öğütler veriyor, 40 gün boyunca…

Özellikle, İncil’i okuduğumuzda, Rab İsa Mesih’in o mükemmel örneğini gördüğümüzde, Azizlerin hayatını okuduğumuzda, Peygamberlerin hayatını okuduğumuzda, güzeli fark ediyoruz ve onlar gibi olmak istiyoruz…”

Daha sonra (Matta 9:16-17) ayetini okuyarak vaazını şöyle sürdürdü;

“Özendiğimiz, imrendiğimiz bir şeyi yapmaya kalktığımızda bir bakıyoruz ki, gerçekten yama gibi duruyor. Biz, kendimiz de yeniye göre değişmeliyiz.

Bizi ilgilendiren, Büyük Oruç döneminde; biz Tanrı’ya makbul insanlar olmak istiyoruz. Bu oruç dönemi, bizi Tanrı’ya makbul insan haline getirmek içindir. Bazıları yanlış düşünür, derler ki; Orucu Tanrı için tutuyorum ben…

Yeşaya Peygamber vasıtasıyla Tanrı diyor ki <siz benim için oruç tuttuğunuzu söylüyorsunuz. Yemek yerken benim için mi yiyorsun, ki oruç tutarken benim için tuttuğunu söylüyorsun. Yemeğin de orucun da senin içindir.> O zaman biz orucu kendimiz için tutuyoruz. Kendimizi Tanrı’ya makbul hale getirmek için. Yani orucum beni, Tanrı’ya makbul hale dönüştürmüyorsa, ıskalamış bir oruçtur.

Oruç dönemi, tövbe dönemidir ve bizi daha makbul insanlar haline getirmek içindir.

İsa yeni bir ruh getirdi. Ama insanlar o yeni ruhu almak istemeden, değişmek istediler… Ama o yeni ruh geldiğinde de rahatsız oluyorlardı ondan.

Tanrı’nın insanla hep bir işi var. Ne Tanrı’dan vaz geçebiliyoruz. Ne de O’nun istediği gibi olabiliyoruz. Çünkü O’nun ruhu içimize girdiğinde diyor ki <değişmelisin, çünkü ben seni daha mükemmel olasın diye yarattım, benim gibi olasın diye.> İsa dedi < Göklerdeki Babanız nasıl mükemmel ise siz de öyle mükemmel olun.> Nasıl olacak insan mükemmel. Sadece Tanrı içine girerse insan mükemmelleşebilir…

Tanrı, İsa’nın sözleri ile içimize girdiğinde bizi değiştirir. Onun için biz, bizi değiştirmeyen bir Tanrı istiyoruz. İmanlıların %99’u da kendilerini değiştirmeyecek bir Tanrı’nın peşindedirler.

İşte sevgili kardeşler, bu Büyük Oruç dönemi, bizde bu değişimi yapmak istiyor. Kilise bizi bu değişime, Tanrı ile yaşayacağımız bu değişime davet ediyor. Rab hepinizi bereketlesin.”

Tören, hep birlikte söylenen Rab’bin Duası ve Patrik Hazretleri’nin son takdisiyle son buldu.

Bu yıl, Kadasetli Patrik Sahak II, Büyük Oruç Dönemi’nde, her Cuma, Patriklik Katedrali’ndeki törenlere riyaset edecek ve vaaz verecek. Bu törenler, Patrikliğin “Facebook” sayfasından canlı olarak yayınlanacak.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi