fbpx
18 Mayıs 2024 Cumartesi

Erzincan’daki Heyelan Hakkında Ne Biliyoruz?

Erzincan’ın İliç ilçesindeki bir altın madeninde toprak kayması meydana geldi. Dün saat 14.30 sıralarında meydana gelen toprak kaymasında 9 işçi toprak altında kaldı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 9 işçiye henüz ulaşılamadığını, arama kurtarma çalışmalarının titizlilikle devam ettiğini söyledi. Kazanın büyük miktardaki istiflenmiş toprak kütlesinin kayması sonucu meydana geldiğini belirten Yerlikaya, 8-10 dönümlük toprak kütlesinin 100 dönümlük alana yayıldığını aktardı. Maden sahasında aralarında Milli Savunma Bakanlığı, AFAD, UMKE, Kızılay ve çevre illerden 827 personelin katılımıyla arama kurtarma çalışması başlatıldı. İşçilerin kurtarılması için umutlu bekleyiş sürerken maden ne zamandır işletiliyor, heyelan nasıl meydana geldi, bölgede siyanür tehlikesi var mı, devlet birimleri nasıl müdahele ettiği soruları da yanıt bekliyor. İşte Erzincan’deki altın madeni faciası hakkında merak edilenler.

HEYELAN NE ZAMAN MEYDANA GELDİ?

Heyelan, Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 2010 yılı aralık ayından itibaren altın üretimi yaptığı Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Madeni’nde dün saat 14.30 sıralarında Eski Değirmen mevkisinde meydana geldi.

KAÇ İŞÇİ TOPRAK ALTINDA?

Maden alanında meydana gelen heyelanda 9 işçinin toprak altında kaldığı belirtildi.

Telefonla NTV yayınına bağlanan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, olayın ardından maden sahasında bir sayım yapıldığını ve 667 işçiden 9’undan haber alınamadığını söyledi.

HEYELAN NASIL MEYDANA GELDİ?

Bakan Yerlikaya, kazanın büyük miktardaki istiflenmiş olan toprak kütlesinin kayması sonucu meydana geldiğini belirterek, “8-10 dönümlük toprak kütlesi 100 dönümlük alana yayıldı” ifadelerini kullandı.

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINDA SON DURUM NE?

Maden sahasında dün saat 14.30 sıralarında meydana gelen heyelan sonrası yetkililer ilk andan itibaren harekete geçti.

Bölgeye Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli’den AFAD, UMKE, Kızılay’dan 827 kişilik ekip sevk edildi.

MEHMETÇİK DE SAHADA

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), yürütülen arama kurtarma çalışmalarına, 3’üncü Ordu Komutanlığının da destek verdiğini duyurdu.

MSB’den yapılan açıklamada, “3’üncü Ordu Komutanlığımız, toprak kayması meydana gelen Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında arama-kurtarma çalışmalarına destek sağlıyor. Erzincan Valiliğinin talebi üzerine, 3’üncü Ordu İstihkam Savaş Taburu, devletimizin ilgili kurum ve kuruluşları ile koordineli olarak haber alınamayan işçi kardeşlerimizi kurtarma çalışmaları yürütüyor.” ifadelerine yer verildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise arama kurtarma çalışmaları hakkında, olay yerine 10 ambulans ve 3 UMKE ekibinin, 2 Acil Müdahale Aracının görevlendirildiğini, tam donanımlı Acil Müdahale Ünitesi kurulduğunu aktardı.

SİYANÜR TEHLİKESİ VAR MI?

Çöpler Madeni 2022 yılında da siyanür sızıntısı haberleriyle gündeme gelmişti. Bölgenin sızıntının ardından temizlendiği belirtilmişti. Dün yaşanan toprak kayması sonrası siyanür iddiaları yeniden gündeme geldi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan toprak kayması sonucu akan malzemenin Fırat Nehri’ne ulaşmaması için tüm önlemlerin alındığı bildirildi.

Açıklamada, “Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri’ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi’nin Fırat Nehri’ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdık. Ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor, gelişmeleri hassasiyetle takip ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.

MADENİ HANGİ ŞİRKET NE ZAMANDIR İŞLETİYOR?

9 işçinin toprak altında kaldığı Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından 2010 yılından bu yana işletiliyor. Maden sahası Erzincan’ın İliç ilçesine 8 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Anagold Madencilik’in büyük ortağı ABD’li SSR Mining. Denver merkezli şirket, Türkiye’deki Çöpler madeni dışında ABD, Kanada ve Arjantin’de de maden sahaları işletiyor.

Şirketin raporlarına göre, Çöpler Madeninden 2019’da 391 bin ons, 2023’te 221 bin ons altın üretildi. 2023’ün ortalama altın fiyatlarıyla bu üretim, 428,7 milyon dolarlık değere denk geliyor.

Şirket, 2023’te toplam 707 bin onsluk altın üretiminin yüzde 31,3’ünü Erzincan’daki Çöpler madeninde üretti.

MADEN ŞİRKETİNİN AÇIKLAMASI

Toprak kaymasına ilişkin, madenin işletmecisi Anagold isimli şirket de bir açıklama yaptı.

“Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.” denilen açıklamada, “Anagold acil durum müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, “Yaşanan bu elim olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz.” denildi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI MI?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, toprak kaymasına ilişkin 3 başmüfettiş ile 1 müfettişin görevlendirildiğini açıkladı.

Soruşturmaya ilişkin bir açıklama da Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan geldi.

Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Olayla ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmış olup 4 cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir.” ifadelerini kullandı.

(Kaynak: Orhan Oğuz – NTV)

Cezayir’de Pastörün Cezası Onandı

Cezayir'in Tizi Ouzo kentinde pastör Youssef Ourahmane'ye yasadışı ibadet hizmeti düzenlediği gerekçesiyle verilen bir yıllık hapis cezası...

Nijerya’da Dokuz Öğrenci Kaçırıldı

10 Mayıs'ta Nijerya'nın Kogi eyaletindeki Confluence Üniversitesi'ne düzenlenen saldırıda 9 öğrenci kaçırıldı.  Nijerya, Hristiyanlar için en tehlikeli ülkelerden...

Vatikan, İklim Değişikliği Tartışmalarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Nisan ayında deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığını...

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi