29 Nisan 2024 Pazartesi

Gazzeli Genç Kız, SAT-7’ye Konuştu

SAT-7 EKRANLARINDA SAVAŞIN SONLANDIRILMASI VE OKULA DÖNME ÇAĞRISINDA BULUNDU

Gazze’de 625.000’den fazla çocuk ve genç aylardır okula gidemiyor çünkü en az 346 okul, ya hasar görmüş, ya da yıkılmış durumda. Refah’ta yerinden edilmiş, olağanüstü bir genç kız, SAT-7’ye konuştu ve eğitimini tamamlama ve harap olmuş vatanını yeniden inşa etmeye katkıda bulunma umudunu anlattı.

“Çocukların güvenliğe ihtiyacı var; Okullarına dönmeleri ve arkadaşlarını görmeleri gerekiyor” diyen 17 yaşındaki Dalia, SAT-7 ARABIC’in Yalnız Değilsin programına konuştu: “Onlardan savaşı durdurmalarını istiyorum. Çocuklar ve kadınlar bıktı. Erzaklara ve yaşamak için güvenli yerlere ihtiyacımız var. Evsiz kalan çocukları düşünün ve savaşı durdurun.”

Dalia ve ailesi kuzeyden amcasının Refah’taki evine sığındı. Güney sınır kasabası, Gazze Şeridi’nin diğer bölgelerinden gelen tahmini 1,5 milyon yerinden edilmiş insana ev sahipliği yapıyor ve Refah’a yönelik bir saldırı yaklaşırken, orada olup, gidecek başka yeri olmayan nüfusla ilgili endişeler var. BM insani yardım kuruluşu OCHA’nın başkan yardımcısı, Gazze’de en az 576.000 kişinin “felaket düzeyinde yoksunluk ve açlıkla karşı karşıya” olduğunu belirtti.

Dalia, “Her gece evimi ve ailemi hayal ediyorum çünkü her gün bunları hayal ettiğimde geri dönme umudum yenileniyor. Odamı anımsıyorum ve akrabalarımın evimize geldiğini hayal ediyorum” diye konuştu.

Yalnız Değilsin Arap dünyasındaki güncel olayları ele alıyor ve savunmasız ve dışlanmış olanların sesini duyuruyor. Kutsal Topraklarda çatışmanın başlamasından bu yana sunucu Sirene Semerdjian, Kutsal Topraklardaki kilise liderleriyle ve mülteci kamplarındakiler de dahil olmak üzere bölgedeki insanlarla röportajlar yaptı.

TEHLİKEDEN KAÇMAK

Dalia’nın kuzeydeki evi yanmış ve aile, sahip oldukları her şeyi kaybetmişti. “Savaş başladıktan sonra bir ay kuzeydeki evimizde kaldık” dedi. “O kadar çok grev oldu ki, yaşamaya devam edemedik… Arabamıza bindik, yola çıktık. Yerde insan kalıntıları ve ölü insanlar gördük. Refah’a doğru yola çıktık ve uzun bir yolculuktu. Yol tehlikeliydi ama Refah’a sağ salim ulaştık.”

Dalia, annesi ve kardeşleri, diğer 30 akrabasıyla birlikte dört aydır amcasının yanında kalıyor. Dalia, şanslı olduklarını, çünkü diğer evlerde birbirine tamamen yabancı olabilecek 50 ila 100 kişinin barınabildiğini söyledi.

Çoğunlukla konserve yiyecekler ve ekmekle hayatta kalıyorlar, ancak su kaynakları çok sınırlı ve her gün, su almak için çok uzaklara gitmek zorundalar.

GELECEĞE İLİŞKİN UMUTLAR

Dalia, kendisini içinde bulduğu zor duruma rağmen, büyük bir dayanıklılık ve geleceğe yönelik kayda değer bir iyimserlik göstermişti. Savaş yüzünden eğitimine ara verdiğinde okulunun son yılındaydı. Ancak Dalia, yurtdışında üniversiteye gitmeden önce, gelecek yıl okulunu tamamlayabilmeyi umuyor.

Dalia, “Öğrenmek ve sonra ülkeme ve halkıma hizmet etmek için geri dönmek istiyorum” dedi ve ekledi: “Benim yaşımdaki her kızın umudu var. Hayatımıza devam edeceğiz. Çalışacağız ve ülkemizi yeniden inşa etmek için geri döneceğiz. Bu yılı bitirmeyi, yüksek not almayı, ailemi mutlu etmeyi, işletme veya pazarlama okumayı hayal ediyorum.”

Dalia iş zekasını zaten kanıtlamıştı: İki yıl boyunca kıyafet satan başarılı bir çevrimiçi şirket işletmişti, ancak evi yandığında tüm ürünleri yok olmuştu. Yine de Dalia, işini yeniden inşa etmeye kararlıydı:

“Umudumuz olmazsa yaşamaya nasıl devam edebiliriz? Eskisinden daha iyi bir şekilde geri döneceğiz, yeniden inşa edeceğiz ve öğreneceğiz. Bu yıl kaybetsem bile hala zamanım var. Gelecek yıl çalışacağım ve her şey geri dönecek. Üniversitelerimizi, okullarımızı yeniden inşa edip öğreneceğiz. Yaşadığımız sürece umudumuz olmalı.”

LÜTFEN DUA EDİN:

Kutsal Topraklardaki çatışmanın sona ermesi ve uzun vadeli barışçıl bir çözüm bulunarak, tüm halkın güven ve özgürlük içinde yaşaması için,

İhtiyaç sahibi herkese barınak ve temel malzemelerin sağlanması için,

Dalia ve Kutsal Topraklardaki diğer çocuklar ve gençlerin bir an önce okula dönebilmeleri ve geleceğe dair umutlarını gerçekleştirebilmeleri için.

(Kaynak: SAT-7.org)

Rahip, Hac Yolculuğuna Hazırlanıyor

Peder Roger Landry, ABD'nin doğusunda yaklaşık 2.400 kilometrelik Ulusal Efkaristiya Hac rotasını tamamlamaya kendini adadı. Hac ziyaretleri,...

Hristiyanlar Yangının Harap Ettiği Kilisede İbadet Etti

Kutsal Cuma için ibadet etmek isteyen Hristiyanlar, 2022'de Fulani militanları tarafından ateşe verilen kilise binasında bir araya...

Hatay İskenderun’da Palmiye Pazarı

İskenderun’da Bayram Coşkusu Kilise Bahçesine Taştı İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde, geçtiğimiz Pazar günü İsa Mesih’in Yeruşalim’e...

Evrensel Coşku Yaratan “The Chosen” SAT-7’ye Geliyor

SAT-7, uluslararası boyutta başarılı olan The Chosen dizisini yakında platformlarında yayınlanacağını duyurmaktan mutluluk duyuyor. The Chosen, Orta...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi