27 Nisan 2024 Cumartesi

İskenderun’da Oruç Dönemi Öncesi Bağışlama Pazarı Ayini

Önceki hafta sonu ‘Et Orucu’na başlayan İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu da ‘Peynir Orucu’na başlayarak 40 Gün sürecek olan Oruç Devresine girdi. Paskalya Oruç Dönemine girmeden önceki son Pazar Ayini, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesinde ‘Bağışlanma (Af) Pazarı’ olarak gerçekleştirildi. Kutsal Ayini Kilise Pederleri Dimitri Yıldırım ile Yusuf Nicholas Papasoğlu birlikte yönetti.

Ayinde vaaz veren Peder Yusuf Nicholas Papasoğlu, Bağışlanma yani Af Pazarı’nın Oruç dönemine girilmeden önceki son Pazar olduğunu kaydederek; “Bu Pazardan sonra artık 40 gün sürecek olan Paskalya Orucu’na başlıyoruz. Oruç, bedensel olarak düşüşün ancak ruhani olarak yükselişimizin simgesidir. Oruç sadece ağzımızdan ne girdiği ile ilgili değildir. Ağzımızdan çıkanlarla da ilgilidir. Bu Herkse manevi yönden güzel bir Oruç Devresi temenni ediyoruz” diye konuştu.

Kilise, Adem ve Havva’nın Cennet’ten Çıkarılışını Anar

Sütlü gıdalara veda pazarı olarak da adlandırılan Af (Bağışlanma) Pazarı, Oruç öncesi dönemin son günü olup Etlere veda pazarından sonraki ve Ortodoksluk Pazarından önceki pazardır.

Büyük Oruç döneminden önceki bu son Pazar günü ve Ortodoks Hristiyanların geleneksel olarak Paskalya’dan önce sütlü gıda yedikleri son günde Kilise, Adem ve Havva’nın Cennet bahçesinden çıkarılışını anar.

Tanrı’nın İnsana Verdiği İlk Emir Oruç’tur

Kutsal Kilise babaları, 40 günlük oruç döneminden bir önceki bu Pazar gününü Adem’in mutluluk cennetinden çıkarılmasını anmaya ayırarak, orucun insana ne kadar faydalı olduğunu ve açgözlülük (doyumsuzluk) ile Tanrı’nın emirlerini çiğnemenin ne büyük zarar ve yıkıma yol açtığını bizlere sadece sözle değil, gerçek eylemlerle de göstermektedir.

Tanrı’nın insana verdiği ve ilk yaratılanların duyup da uymadığı ilk emir oruç ile ilgiliydi. Bu itaatsizlik sonucunda, hayal ettikleri gibi Tanrı olmamakla kalmadılar, kendilerine verilmiş olan kutsal yaşamı da kaybettiler. Ölüme ve çürümeye düşüp bu ve benzeri pek çok kötülüğü tüm insanlığa da aktardılar. 

(SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi