29 Nisan 2024 Pazartesi

Gedikpaşa Surp Hovhannes Ermeni Kilisesi’nde Yılın Son Sevgi Sofrası

Gelenek olduğu üzere bu yıl da, senenin son “Madağ”ı (Sevgi Sofrası) Gedikpaşa Surp Hovhannes Ermeni Kilisesi’nde, Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II. riyasetindeki Surp Badarak (Kutsal Sunu) ayini ile kutlandı. 

Gedikpaşa Surp Hovhannes Kilisesi’nde, 24 Aralık Pazar günü, Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II’nin riyaset ettiği Surp Badarak ayiniyle kilisenin yıllık “Madağ”ı kutlandı. 

Samatya Surp Kevork Kilisesi’nin din görevlisi Rahip Kasbar Garabedyan eli ile sunulan Surp Badarak’ta Diyakoslar, astdiyakoslar, kıdemli okuyucular ve okuyucular Rab’bin Sofrası’na hizmet ettiler. 

Surp Badarak Khorurt Khorin ilahisi ile başladı. Rahip Kasbar, Peder Drtad’a tövbesini ettikten sonra sunağa çıktı. Almanya’dan misafir olarak ülkemizde bulunan Diyakos Bedros Garinyan günün İncil okuma parçasını okudu ve daha sonra Arjantin’den misafir Diyakos Hıraçya Surenyan Kutsal Kase’yi getirdi. 

Türkiye Ermenileri Katolik toplumu lideri Başepiskopos Levon Zekiyan, yardımcısı Astdiyakos Jan Acemoğlu, Surp Hovhannes Kilisesi din görevlisi, Patriklik Ayinlerden sorumlu müdürü Kıdemli Peder Dırtad Uzunyan, Gedikpaşa Kilisesi Vakfı başkanı Manuk Kalaycı ve yönetim kurulu üyeleri, Topkapı Kilisesi Vakfı onursal başkanı Aret Erganyan, bazı kilise vakfı başkanları, yöneticileri yanı sıra kalabalık inanlıların da hazır bulunduğu ayinde ilahileri, Kilise’nin Zıvartnots Korosu ve Feriköy Vartanants Korosu üyeleri, şef Diyakos Adruşan Hallacyan yönetiminde seslendirdi. 

Patrik Sahak II, Kilise’ye Başepiskopos Levon Zekiyan, Kıdemli Peder Dırtad Uzunyan ve Diyakıslar eşliğinde girdi. Surp Badarak sırasında toplu tövbeyi Kıdemli Peder Dıtad yaptırdı. Daha sonra “Hağortutyun” (Komünyon) dağıtımına geçildi. 

Surp Badarak’ın ardından önce, 70 yıldır Kilise hizmetinde bulunan eski Gedikpaşa’lı şimdilerde Arjantin’de hizmete devam eden Diyakos Hıraçya Surenyan’a Türkiye Ermenileri Patrikliği tarafından verilecek olan hizmet beratı yazısısını Kıdemli Peder Dırtad okudu, ardından Patrik Kadasetli Sahak II, beratı Diyakos Hıraçya’ya teslim etti. 

Sonrasında Patrik Sahak II, Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;

İnsanın garip bir merakı var geleceğe yönelik, geleceğe ve geçmişe yönelik takıntılarımız bizim bu günü yaşamamıza engel oluyor. Geleceği bilme kaygımızın asıl nedeni hayata karşı güvensizlik ve korku, gelecek günler beklentisinin korkusu, onun için güzel şeyler duymak istiyoruz.

Gerçekten geleceği bilmek o kadar önemli ve değerli mi? Önemli olsaydı Tanrı bize verirdi o yeteneği. Tanrı bize sadece geleceği öngörmek, tahmin etmek yeteneğini verdi. Geleceği hiç kimse bilemez, yakın geleceği biz tahmin edebiliriz.

Bize verilen şey bu gündür. Rab’bin duasında Rab İsa Mesih bize öğretti; “Gündelik ekmeğimizi bize bugün ver.” O zaman bugün değerlendirilmesi gereken bir servettir. Bugünü yeterince değerlendiriyor muyuz ki, gelecekle ilgili merak ediyoruz. Dediğim gibi gelecekle ilgili iyi şeyler duymak istiyoruz. Gelecekle ilgili daha iyi şeyler duyabileceğiniz başka bir yer yok, burası, bu Kilise. Eğer Tanrınla beraber yürüyorsan, eğer O’na yapışmışsan senin geleceğin O’dur. Seneler gelip geçiyor, geriye baktığımızda hayatımızla ilgili, pişman olduğumuz yada övündüğümüz pek çok olay var, ama ben sana diyorum ki; senin hayatında geçmiş yılların verdiği en büyük katkı Tanrı’yı, yaratıcını tanımaktır, O’nunla barışmak, hayatında O’nun için bir yer açmaktır, bunu yaptığın için başarılısın, geleceğin garantide korkma. Çünkü en nihayetinde her şey Tanrı’yı sevenler için diyor İncil. Her şey senin iyiliğin için çalışır çünkü Tanrı seninle beraber. Sezon aynı zamanda İsa’nın doğuşunun bayramının sezonu, İsa’nın isimlerinden biri Emanuel, “Tanrı bizimle” demek. İsa doğdu ve hiç bir yere gitmedi, aramızda. Az önce aldığımız Kominyon’un içindeydi. Size konuştuğumuz İncil sözlerinin içinde, bu Kiliseyi dolduran Kutsal Ruh’un içinde bizimle beraber. Bizim geleceğimiz ve güvencemiz bu olmalı.

Bırakın hayat geldiği gibi gelsin, günü yaşayalım, yolculuğun tadını çıkaralım, yeter ki yanımızda Efendimiz otursun, içimizde Tanrımız, imanımız olsun. Biz hayatımızı değerlendirmeye bakalım, o zaman çok daha güzel olacak her şey. Bu kiliseye geldiğinde, dualara iştirak ettiğinde, Kominyon aldığında, İlahileri dinlediğinde içine güçlü bir şeyin girdiğini göreceksin ve hayata daha güvenli başlayacaksın, yeni yılı daha güvenle göğüsleyeceksin. Dertler, sıkıntılar, zorluklar bizim için ama bütün bunlardan daha büyük bir Tanrımız var ve biz bu güvenceyle yolumuza devam edeceğiz.

Bu kilisenin yönetimleri de büyük çaba harcadılar, özellikle merhum Harutyun Şanlı’yı anmadan edemiyeceğiz. Kendisi uzun yıllar bu kilisenin yöneticiliğini yaptı, hizmetini sundu. Patrik Mesrob’la iletişime geçerek bu kilisede vaaz verecek din adamlarının olmasını sağladı. Öyle ki 2004 yılında ben bu kiliseye geldim, 2 yıl hizmet ettim, benim için bir onur çünkü ben bu kilisenin Vaftiz Havuzu’nda vaftiz olmuştum.

Bu gün bize şunu söylüyor, biz de bugün öyle şeyler yapalım ki gelecekte Kiliselerimiz dolu olsun, halkımız, çocuklarımız, gençlerimiz gelsin. Bugünden akıllı, bilge olalım, işe yarayan insanlarımızı bulup destekleyelim. Özellikle halkımızın ruhunu koruyalım, geleceğe yönelik umutlarını yeşertelim.

Vaazların ardından Gedikpaşa Kilisesi’ne hizmet edenler ve tüm Rab’de uyuyanlar için “Hokehenkisd” (Ayin-i Ruhani) duaları okundu. Sonrasında Patrik Kadasetli Sahak II, Surp Hovhannes Kilisesi’nin “Madağ”ını kutsadı. 
Hep birlikte söylenen Rab’bin Duası ve Patrik Sahak II’nin kutsaması ile tören son buldu. 

Kilise töreninin ardından Kilise salonunda tüm inanlılara Sevgi Sofrası düzenlendi, buraya da Patrik Sahak II ve Başepiskopos Zekiyan birlikte girdiler. Patrik Hazretleri’nin yemek duası ile yemek başladı.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi