28 Nisan 2024 Pazar

Gülümseyen Françesko Heykelciği Köln Katedrali’nin Taçkapısı’nı Süsledi

Avrupa’nın Gotik katedrallerinde, çeşitli ünlü şahsiyetlerin heykellerini, vitraylarını veya kabartmalarını yapmak Ortaçağdan beri bilinen bir gelenektir.

Bu durum özellikle de dini sanata ait yeni anıtların sürekli olarak eklendiği büyük katedraller için geçerlidir.

İtalya’da, katedrallerde bu tür çalışmalar yapan örgütler “opera” olarak adlandırılıyor.

Almanya’nın Köln şehrinde ise katedrallerin bakımı ve restorasyonu üzerine çalışan örgütleri birleştiren kuruluşun adı “Dombauhütte”.

Dombauhütte organizasyonu Köln Katedrali’ne Papa Françesko’nun küçük bir heykelini koyma kararı aldı. Françesko’nun gülümsediği (Gargoyle tipi) bu küçük heykel yapı ünlü tapınağın taçkapısına yerleştirildi.

Heykelin ana tasarımcısı ve Dombauhütte organizasyonunun başkanı Peter Füssenich, «The Express» gazetesine verdiği röportajda: “Söz konusu Gotik heykelcik Gargoyle tipi olmasına rağmen sadece dekoratif amaçlı kullanılacak ve herhangi bir su barındırmayacak” açıklamasında bulundu.

Gargoyle tipi yapılar genellikle oluklarda biriken suyu tahliye etmek amacıyla kullanılıyorlar. Bu tür yapılar eski inanışlara göre gündüzleri taşlaşan, geceleri ise canlanan varlıkları tasvir ediyorlar. Gargoyleler genelde mitolojik canlılar olmakla beraber genellikle evlere ve samanlıklara asılıyorlar.

Köln Katedrali’nde daha önce de birçok ünlü kişinin ölümsüzleştirilmesi amacıyla heykelleri ve vitray çalışmaları yapılmıştı. Bunların arasında: FC Köln futbolcuları ve Köln’ün tarihi karnaval karakterleri yer alıyor. Söz konusu her bir heykelcik katedralin en yüksek bölümlerine yerleştirilmiş olarak bulunuyor.

Köln Katedrali’nde aynı zamanda Sovyetler Birliği Komünist Partisi’nin eski sekreteri Nikita Kruşçev, ABD Başkanı John F. Kennedy ve Fransa Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle’yi tasvir eden heykeller bulunuyor. Katedralde heykeliyle dikkat çeken bir diğer isim ise pek de ünlü olmayan İngiltere Başbakanı Harold Macmillan oldu.

Peter Fussenich’in söylediklerine göre, “Köln Katedrali sürekli olarak gelişiyor ve gelişmeye devam edecek.” (OD)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi