fbpx
18 Mayıs 2024 Cumartesi

Hatay’daki Kiliselerde, İsa Mesih’in İlahi Görünümünün Değişmesi Ayinleri

Her yıl Meryem Ana Orucu Dönemi’nde 6 Ağustos’ta kutlanan Rabbimiz İsa Mesih’in İlahi Görünümünün Değişmesi (Metamorfoz) Bayramı, Antakya ve Altınözü/Sarılar’da gerçekleştirilen ayinlerle kutlandı. Kutsal Ayinler, salgın kurallarına uygun olarak gerçekleştirildi.

Antakya’da Azizler Petrus ve Pavlus Rum Ortodoks Kilisesi ile Altınözü/Sarılar’da Aziz Georgios Rum Ortodoks Kilisesinde gerçekleştirilen ayinlerde dualar edilirken, bayrama özel bir gelenek olan Üzüm Kutsaması da gerçekleştirildi. Kutsal Ayin sırasında kutsanan üzümler daha sonra cemaat üyelerine dağıtıldı.

Mesih’in görünümünün değişmesi (metamorfoz), Ortodoks Kilisesi’nin büyük bayramlarından biri olup 6 Ağustos’ta kutlanır. Mesih’in görünümünün değişip görkemli bir parlaklığa bürünmesi olayı, Mesih’in Tanrılığını göstermektedir.

Öyle ki, Mesih’in göğe yükselişinden sonra öğrencileri O’nun Baba Tanrı’nın parlak yüceliği olduğunu ve acı çekerek ölmeyi kendi isteği ile kabul ettiğini anlayabileceklerdi. Metamorfoz aynı zamanda bizlerin de Tanrı ile bütünleşme (theosis) olasılığımıza işaret etmektedir.

Üzüm Hasadı 6 Ağustos’ta Başlar

Metamorfoz olayı, Hristiyanlıkta bir vahiy olayıdır. İncillerin aktardığına göre Mesih İsa 3 havarisi ile çıktığı bir dağda özel ve idealize bir formda Musa ve İlyas peygamberler ile karşılaşmıştır. İsa’nın görünümünün değişmesi Hristiyan sanatında da işlenen önemli konulardan birisidir.

Bazı geleneklere göre, örneğin Yunanistan ve Romanya’da hasat mevsimi geleneksel olarak Metamorfoz Bayramı ile başlamaktadır. Özellikle üzüm, 6 Ağustos tarihinden itibaren yenmektedir. Bazı Kilise topluluklarında da bayram gününde hasadın ilk üzümü takdis edilerek inanlılara dağıtılmak amacıyla Kiliseye getirilmektedir.

“Bu Benim Oğlumdur, O’nu Dinleyin!”

Rabbimiz İsa Mesih’in İlahi Görünümünün Değişmesi (Metamorfoz)Olayı, Luka İncilinde şu şekilde anlatılır.

”…İsa, yanına Petrus, Yuhanna ve Yakup’u alarak dua etmek üzere dağa çıktı. İsa dua ederken yüzünün görünümü değişti, giysileri şimşek gibi parıldayan bir beyazlığa büründü. O anda görkem içinde beliren iki kişi İsa’yla konuşmaya başladılar.

Bunlar Musa ile İlyas’tı. İsa’nın yakında Yeruşalim’de gerçekleşecek olan ayrılışını konuşuyorlardı. Petrus ile yanındakilerin üzerine uyku çökmüştü ama uykuları iyice dağılınca, İsa’nın görkemini ve yanında duran iki kişiyi gördüler.

Bunlar İsa’nın yanından ayrılırken Petrus İsa’ya, “Efendimiz” dedi, “Burada bulunmamız ne iyi oldu! Üç çardak kuralım: Biri sana, biri Musa’ya, biri de İlyas’a.” Aslında ne söylediğinin farkında değildi.

Petrus daha bunları söylerken bir bulut gelip onlara gölge saldı. Bulut onları sarınca korktular. Buluttan gelen bir ses, “Bu benim Oğlum’dur, seçilmiş Olan’dır. O’nu dinleyin!” dedi. Ses kesilince İsa’nın tek başına olduğu görüldü. Öğrenciler bunu gizli tuttular ve o günlerde hiç kimseye gördüklerinden söz etmediler…” (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Cezayir’de Pastörün Cezası Onandı

Cezayir'in Tizi Ouzo kentinde pastör Youssef Ourahmane'ye yasadışı ibadet hizmeti düzenlediği gerekçesiyle verilen bir yıllık hapis cezası...

Nijerya’da Dokuz Öğrenci Kaçırıldı

10 Mayıs'ta Nijerya'nın Kogi eyaletindeki Confluence Üniversitesi'ne düzenlenen saldırıda 9 öğrenci kaçırıldı.  Nijerya, Hristiyanlar için en tehlikeli ülkelerden...

Vatikan, İklim Değişikliği Tartışmalarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Nisan ayında deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığını...

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi