19 Mart 2024 Salı

Hatay’daki Ortodoks Kiliselerinde “Kutsal Haçı Yüceltme” Bayramı

Her yıl 14 Eylül tarihinde Geleneksel olarak kutlanan “Kutsal Haçı Yüceltme Bayramı” Hatay’daki Ortodoks Kiliselerinde özel ayinlerle kutlandı.

İskenderun, Antakya ve Samandağ Rum Ortodoks Kiliseleri’nde gerçekleştirilen Kutsal Ayinler, salgın kuralları çerçevesinde ve kısıtlı katılımlarla yapıldı.

İskenderun Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi’ndeki ayini Peder Yusuf Nicholas Papasoğlu, Antakya Azizler Petrus ve Pavlus Rum Ortodoks Kilisesindeki ayini Pederler Dimitri Doğum ile Can Dellüller, Samandağ Aziz İlyas Rum Ortodoks Kilisesindeki ayini de Pederler Trifon Yumurta ile Dimyan Yakupoğlu yönettiler.

Yapılan ayinlerde, çiçek ve yapraklarla süslenmiş olan bir tepsi içine yerleştirilen “Kutsal Haç” ayine iştirak eden cemaat üyelerinin önünden seremoni ile geçirildi. Cemaat üyeleri de Kutsal Haçı, secde ve dualarla karşıladı.

Kutsal Ekmek ve Şarabın da kutsanarak dağıtıldığı ayinlerin sonunda Haçın süslendiği çiçek ve yapraklar da cemaat üyelerine dağıtıldı.

İnanışa göre, Bizans İmparatoru Konstantin ve annesi Helena tarafından, Mesih İsa’nın üzerinde çarmıha gerildiği Haç’ın parçaları M.S. 325 yılında Yeruşalim yakınında yapılan aramalar sonunda bulunur. Bu münasebetle bu kutsal olay, bütün Ortodoks Kiliselerinde her yıl 14 Eylül tarihinde yapılan özel ayinlerle kutlanır. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Hristiyan Yardım Kurumu, Binlerce Teolojik Kitap Bağışlayacak

Hristiyan yardım kurumu, dünya çapında teolojik kaynaklardaki boşluğu doldurmak için 10 bin'den fazla kitap bağışlayacak. Langham Partnership organizasyonu...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi