26 Nisan 2024 Cuma

Hatay’daki Ortodoks Kiliselerinde “Kutsal Haçı Yüceltme” Bayramı

Her yıl 14 Eylül tarihinde Geleneksel olarak kutlanan “Kutsal Haçı Yüceltme Bayramı” Hatay’daki Ortodoks Kiliselerinde özel ayinlerle kutlandı.

İskenderun, Antakya ve Samandağ Rum Ortodoks Kiliseleri’nde gerçekleştirilen Kutsal Ayinler, salgın kuralları çerçevesinde ve kısıtlı katılımlarla yapıldı.

İskenderun Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi’ndeki ayini Peder Yusuf Nicholas Papasoğlu, Antakya Azizler Petrus ve Pavlus Rum Ortodoks Kilisesindeki ayini Pederler Dimitri Doğum ile Can Dellüller, Samandağ Aziz İlyas Rum Ortodoks Kilisesindeki ayini de Pederler Trifon Yumurta ile Dimyan Yakupoğlu yönettiler.

Yapılan ayinlerde, çiçek ve yapraklarla süslenmiş olan bir tepsi içine yerleştirilen “Kutsal Haç” ayine iştirak eden cemaat üyelerinin önünden seremoni ile geçirildi. Cemaat üyeleri de Kutsal Haçı, secde ve dualarla karşıladı.

Kutsal Ekmek ve Şarabın da kutsanarak dağıtıldığı ayinlerin sonunda Haçın süslendiği çiçek ve yapraklar da cemaat üyelerine dağıtıldı.

İnanışa göre, Bizans İmparatoru Konstantin ve annesi Helena tarafından, Mesih İsa’nın üzerinde çarmıha gerildiği Haç’ın parçaları M.S. 325 yılında Yeruşalim yakınında yapılan aramalar sonunda bulunur. Bu münasebetle bu kutsal olay, bütün Ortodoks Kiliselerinde her yıl 14 Eylül tarihinde yapılan özel ayinlerle kutlanır. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi