29 Nisan 2024 Pazartesi

Hindistan’daki Şiddet Olaylarında 47 Bin Kişi Yerinden Oldu

Hindistan’da Meitei topluluğunun “planlanmış kabile” kategorisine dahil edilmemesi gerekçesiyle başlayan ve şimdiye kadar 100’e yakın kişinin öldüğü şiddet olaylarında 47 bin kişinin yerlerinden olduğu, yüzlerce evin de yıkıldığı bildirildi.

NDTV News’in haberine göre, Manipur eyalet Başbakanı N. Biren Singh yaptığı açıklamada, halkla eyalet hükümetinin omuz omuza duracağını vurguladı.

Şiddet olaylarından etkilenenlerin desteklendiğini ve öğrencilerin eğitimden geri kalmaması için düzenlemeler yapıldığını, yardımların daha da genişletileceğini aktaran Singh, “Şiddet nedeniyle yerinden edilenler için yaklaşık 4 bin konut inşa etmeyi planlıyoruz. Plan henüz tamamlanmadı ama inşa edilecek evler iki odalı olacak şekilde düzenlenecek” dedi.

Singh, Churachandpur şehrindeki yerlerinden olan ve Imphal şehrindeki kamplara yerleştirilen çocukların, buradaki okullara gönderileceğini ve bunun için de düzenlemeler yapıldığını kaydetti.

Şiddet olaylarından etkilenenlerin çoğunun “Aadhaar” adı verilen 12 haneli kimlik numaralarının olduğu kartlarını kaybettiğini bildiren Singh, yardım planlarının bu kimlik numaraları üzerinden yapıldığı için, hükümetin bu konuda da çalışmalar yaptığını belirtti.

Manipur eyalet hükümeti, eyaletteki internet yasağını 15 Haziran’a kadar uzatmıştı.

Manipur eyaletinde, Meitei topluluğunun “planlanmış kabile” kategorisine dahil edilmemesi gerekçesiyle başlayan ve şimdiye kadar 100’e yakın kişinin öldüğü şiddet olaylarında sayıları 20 bin civarında olduğu tahmin edilen bölgedeki toplumlar, taraf olmadıkları çatışmalardan etkilendi.

Şiddet olayları nedeniyle eyalet hükümetinin resmi verilerine göre, şimdiye kadar 47 binden fazla kişi yerlerinden oldu, yüzlerce ev de yıkıldı.

Askere “vur emri” verilmişti

Eyalet nüfusunun yüzde 53’ünü oluşturan Meitei topluluğu, “planlanmış kabile” kategorisine dahil edilmedikleri gerekçesiyle gösteriler düzenlerken, nüfusun yaklaşık yüzde 30’unu oluşturan Kukilerin de aralarında bulunduğu grupların buna itirazı şiddet olaylarına yol açıyor.

Gösteriler 3 Mayıs’tan itibaren şiddet olaylarına sahne olmuş, 4 Mayıs’ta ise askere “vur emri” verilmişti.

Hindistan’da “planlanmış kabile” kategorisinde yer alan topluluklara siyasi temsil, okullarda kota ve memuriyet gibi olanaklar sağlanıyor.

Yasalara göre, dağlık alanlara yerleşmelerine izin verilmeyen Meiteiler, eyalette Myanmar ve Bangladeşli göçmen nüfusunun artması nedeniyle zorluklarla karşılaştıklarını iddia ediyor. (AA)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi