19 Mart 2024 Salı

Hristiyan Liderler, George Floyd’un Trajik Ölümüne Tepkisiz Kalmadı

Dünyanın dört bir yanından milyonlarca kişi tarafından izlenen videoda, 46 yaşındaki Afro-Amerikalı George Floyd’un bir polis memurunun boğazına diziyle baskı yapması sonucu hayatını kaybetmesi herkesi derinden etkiledi.

Videodaki görüntüler dünya genelinde öfkeye yol açtı. Ülke genelinde şiddetli protesto gösterilerinin yaşanmasıyla beraber, Hristiyan liderler ve tanınmış Hristiyan kişiler, Minneapolis’te silahsız bir adamın ölümünün ardından üzüntülerini dile getirerek, adalet çağrısında bulundu. 

Kaliforniya’daki Rock Kilisesi pastörü Miles McPherson, Twitter üzerinden, ‘‘Dört polis memuru tarafından tutulan siyahî adamın öldürülmesi kalbimi derinden yaraladı. Kelepçeli olmasına rağmen diziyle boynuna baskı yaparak nefes alması engellendi. Bu durumun hepimiz için kabul edilemez olması için başka ne gerekiyor’’ dedi. 

Görüntülerde Floyd’un polis memurlarına, ‘‘Nefes alamıyorum, lütfen ayağa kalkmama izin verin’’ dediği görülüyor. Dört dakikalık kısa bir süre içinde hareketsiz kalan Floyd’un hayatını kaybettiği tespit edildi. Olay hakkında açıklama yapan Minnesota Başsavcısı Keith Ellison, ‘‘Bu videoda zanlının, çaresiz bir pozisyonda olduğu, kelepçeli ve hareket etme yeteneği olmadığı görülüyor. Açıkça nefes almak için polis memurlarına yalvarıyor. Bu videoda gördüğüm tek şey bu’’ açıklamasında bulundu.

George için adalet

Videonun bir bölümünü izleyen Hristiyan müzisyen Matthew West, ‘‘Videoyu izleyince karnımda bir acı hissettim. Ruhumda hissettiğim derin acı ise değişmeyecek. Videoda yaşanan her şey tamamen yanlış ve çok kötü’’ diyerek duygularını dile getirdi. 

Kuzey Dallas’taki Patter’s House Megakilise Pastörü Sheryl Brady, Hristiyanların adaletsizliğe karşı durması gerektiğini belirterek, ‘‘Bu konuda dehşete kapıldığımı biliyorum. Sıkıldım ve bazı şeylerin değişmesi gerekiyor. Hepimizin konuşması gerektiğini düşünüyorum. Nefes alabilmek için merhamet dileyen adamın gerçek hikâyesini gördüm. Birileri gerçekler ortaya çıkana kadar beklememiz gerektiğini söylüyor. Ama gerçekler ortaya çıkana dek beklemek istemiyorum. On dakikalık yanlışı gördüm ve bu yeterliydi. Adil bir durum değil. Birileri konuşmalı. Konuşmalıyız, çünkü böyle şeyler yaşanmamalı’’ dedi.

Evanjelist Christine Caine ise, Floyd’un hayatını kaybettiği videoyu izledikten sonra bakış açısının değiştiğini dile getirerek, ‘‘Önceleri böyle videolar izlediğimde tüm ayrıntıların açıklanmasını bekleyelim derdim. Bazen deneyimlerimiz ve gerçeklerimiz yüzünden o kadar kör oluyoruz ki, başkalarının hayatını değersiz kılabiliyoruz. Bugün siyahi kardeşlerimiz, hayatlarının değerli olmadığı düşüncesiyle travma yaşıyor. Yüzyıllar boyunca devam eden travma, insanlara zarar veriyor. Eğer gerçekten İsa Mesih’in bedeniysek, bu acı hepimizi etkiler. Sadece uygun olanlar bedene ait değildir. Bacağımız kolumuzdan bağımsız olamaz. Öğrendiklerimizi sizinle paylaşmak istiyorum. Bazı şeyler artık değişmeli’’ dedi. 

Minneapolis Belefiye Başkanı Jacob Frey ise, siyahî toplumdan özür diledi. Frey, ‘‘Beş dakika boyunca, polis memurunun dizini siyahî adamın boynuna bastırmasını izledik. Birinin yardım çağrısını duyduğumuzda yardım etmemiz gerekir. Bu polis memuru insani anlamda başarısız oldu. Korkunç ve travmatik bir olay. Siyahî toplumdan ve aileden çok özür dilerim’’ ifadelerinde bulundu.

George Floyd’un ölümüne neden olan polis memuru Derek Chauvin’in tutuklandığı bildirildi. Chauvin’in üçüncü dereceden cinayet ve taksirle adam öldürme suçlarından yargılanacağı açıklandı. Olay yerindeki diğer üç polis hakkında da soruşturmanın devam ettiği belirtildi.

Trajik olayın yaşandığı Minneapolis kentinde yağmalama ve kundaklama girişimleri nedeniyle Ulusal Muhafızların göreve çağrıldığı açıklandı. (CP, CHL)

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi