28 Nisan 2024 Pazar

Hristiyan Topluluk Çatışmalar Yüzünden Ormanda Mahsur Kaldı!

Ordu güçleri ile ayrılıkçı gruplar arasındaki şiddetli çatışmalar sebebiyle Hristiyan Kaçin etnik topluluğuna mensup 2 bine yakın sivil, çevredeki ormanlarda mahsur kaldı.

BANGKOK – Myanmar’ın kuzeyinde yer alan Kaçin eyaletinde ordu güçleriyle ayrılıkçı gruplar arasındaki şiddetli çatışmalar sebebiyle Hristiyan Kaçin etnik topluluğuna mensup 2 bine yakın sivilin bölgede mahsur kaldığı bildirildi.

Yerel Baptist Kilisesi Pastör Mun Dan, çatışmaların merkezi olan Tanai bölgesinde aralarında hamile ve yaşlıların bulunduğu 2 bine yakın Kaçin sivilin çevredeki ormanlara kaçtığını belirtti. Pastör Dan, Myanmar ordusunun saldırısı nedeniyle bölgeden kaçamayan sivil halkın “acil ilaç ve gıda yardımına ihtiyacı olduğunu” belirtti.

Sivil halkın çatışma bölgesinde her geçen gün yağan yağmur altında sığınacak yerleri olmadığına dikkat çeken Pastör Dan, hastaların acil tedaviye ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Bu arada Kaçin Eyaleti Kadın Ağı adlı sivil toplum kuruluşunun temsilcisi Awng Ja, sivillerin bölgeden çıkarılması için eyalet başbakanına yaptıkları başvuruya olumlu yanıt alamadıklarını belirtti. Ja, “Ormanda mahsur kalan kritik durumdaki sivillerin kurtarılması için izin istedik. Fakat eyalet başbakanı bize ordunun izni olmadan bölgeye giremeyeceğimizi söyledi.” diye kaydetti.

İH ve yardım örgütleri Myanmar ordusunun bölgedeki çatışmalar sebebiyle topraklarından olan 100 bin kişiye insani yardım ulaştırılmasına zorluk çıkarmasından şikayetçi. Hükümet, BM ve diğer insani yardım örgütlerinin bölgeye ulaşımını tamamen engellemiş durumda.

Bölgede kendisine Kaçin Bağımsızlık Ordusu adını veren ayrılıkçı gruplar ile Myanmar ordusu arasında yaşanan şiddetli çatışmalar Nisan ayının başından beri devam ediyor. Kaçin Bağımsızlık Örgütü sözcüsü Nwa Bu, ordunun topçu ateşi ve hava saldırılarında 3 sivilin hayatını kaybettiği iddiasında bulundu.

Kaçin Bağımsızlık Ordusu, ülkenin üst kısımlarındaki Hristiyan inancına sahip etnik Kaçin halkının hakları ve özerklik için on yıllardır sistemli mücadele yürütüyor. Kaçin ayrılıkçılar ile hükümet güçleri arasındaki çatışmalar 17 yıl süren ateşkesin ardından 2011 yılı itibariyle yeniden canlanmıştı. Çatışmalar nedeniyle yüzlerce kişi hayatını kaybederken, 100 binden fazla kişi ise yurtlarından kaçmak zorunda bırakıldı.

Myanmar ordusu ülkenin farklı bölgelerinde etnik azınlıklara yönelik insan hakları ihlalleri nedeniyle eleştiri oklarının hedef noktası oluyor.(Haberler)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi