27 Nisan 2024 Cumartesi

Hristiyanların Acıları Son Bulmuyor

Aman adlı Hristiyan bir adam, Eritre’den Etiyopya’ya kaçmak zorunda kaldı. Oğlu ile birlikte ülkeden ayrılmak zorunda kaldı. Üç hafta boyunca mülteci kamplarında yaşam mücadelesi verdiler. Ancak oğlunun Eritre sınırında güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü bildirildi.

Gözyaşlarına hâkim olamayan Aman, ‘‘Etiyopya’ya oğlumu zulümden kurtarmak için geldim. Ancak onsuz yaşamaya devam etmek zorundayım’’ dedi.

Afrika’nın birçok ülkesinde Hristiyanlar acı çekmeye devam ediyor. Eritre’de yaşayan Hristiyanların sayısı tam olarak bilinmiyor. Ancak şiddetli zulme maruz kaldıkları bilinen bir gerçek. Afrika Boynuzu’nda stratejik bir öneme sahip olan Eritre, Etiyopya ile 30 yıl boyunca çatıştı. 1993 yılında bağımsızlığını ilan etti. Eritre, 8 Haziran 1993 yılından bu yana Isaias Afwerki tarafından yönetilmektedir.

Başlangıçta demokrasi adına adımlar atan Afwerki, kısa süre içinde baskıcı bir yönetim benimsedi. Eritre’de inanç özgürlüğü baskı altına alındı. Sadece kayıt olan kiliselerin ibadet hizmetine devam etmesine izin verildi. Kayıt olmak isteyen kiliseler, üyelerinin bütün bilgilerini yönetime bildirmek zorunda.

Eritreli yetkililer 2002’den bu yana Hristiyanları baskı altına almaya başladı. 2005 yılı kayıtlarına göre cezaevlerinde ve askeri kamplarda yaklaşık 1750 Hristiyan bulunuyor. Yaklaşık 500 kişi ise dine hakaret iddiası ve İsa’yı kabul etmesi nedeniyle tutuklu bulunuyor. 2002’de kiliselerin kayıt altına alınması zorunluluğuna rağmen, henüz yönetime başvuran kilise olmadı. Evde Kutsal Kitap çalışan Hristiyanlar bile tutuklanabilir, işkenceye maruz kalabilir ve infaz edilebilir.

ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu’ndan (USCIRF) Thomas Reese, ‘‘Eritre, din ve inanç özgürlüğü konusunda en baskıcı ülkelerden biri olmaya devam ediyor. Yetkililer kapı kapı dolaşarak Hristiyanları tutukladı. Özellikle müjdecilere yönelik baskı artırıldı’’ dedi.

(Kaynak: Persecution)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi