27 Nisan 2024 Cumartesi

Hristiyanların Üçte Biri Kiliseye Gitmiyor

Covid-19’un Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kilise katılımını nasıl etkilediğine dair yapılan bir araştırma, üç Amerikalıdan birinin ibadet hizmetlerine katılmadığını gösterdi.

Survey on American Life tarafından yürütülen ‘Salgının Ardından İman: Covid-19 Amerika’nın İnancını Nasıl Etkiledi’ başlıklı araştırma, salgının milyonlarca kişinin iman hayatını etkilediğini gösterdi.

2020 yazında, Amerikalıların sadece yüzde 13’ü yüz yüze ibadet hizmetlerine katıldığını bildirdi. Bu oran 2022 yılının ilkbaharında yüzde 27’ye yükseldi. Ancak kiliseye katılım oranının salgın öncesine kıyasla düşük olduğu görüldü.

2022 yılının ilkbaharında Amerikalıların yüzde 33’ü ibadet hizmetlerine katılmadığını belirtti. Bu oran salgın dönemi öncesi yüzde 25 idi. Kiliseden uzaklaşanların büyük çoğunluğunu 50 yaş altı yetişkinler, üniversite mezunları, Hispanik Katolikler, Afro-Amerikalı Protestanlar ve ana hat Protestanlar oluşturuyor. Bununla birlikte kiliseye katılım en çok, 30-49 yaş arası yetişkinler, üniversite mezunları ve Afro-Amerikalı Protestanlar arasında görüldü. Muhafazakârların, 50 yaş ve üstü yetişkinlerin, kadınların, evli yetişkinlerin ve üniversite mezunu kişilerin kiliseye katılımı diğer gruplara göre daha yüksek.

Araştırmaya göre, salgın döneminde Amerikalı yetişkinler arasındaki dini kimlikte belirgin bir farklılık yaşanmadı. American Bible Society (ABS), 18 yaş ve üzerindeki Z Kuşağı üyelerinin yüzde 40’ının kiliseye çevrimiçi olarak katıldığını açıkladı. 77 yaş ve üstü kişilerin ise yüzde 36’sı ibadet hizmetlerine çevrimiçi olarak katılıyor. Rapor, ayrıca Z kuşağı ve Y kuşağı üyelerinin yüzde 66’sının ayda en az bir kez yüz yüze veya çevrimiçi olarak kiliseye gitmediğini gösterdi.

Geçen Kasım ayında Lifeway Research, 6-30 Eylül 2022 tarihleri arasında 1000 pastörle yapılan anketin sonuçlarını da yayınladı. Genel olarak salgın dönemi öncesinde kiliseye yüz yüze katılım oranı yüzde 63 idi. Araştırmaya göre, Ağustos 2021’de bu sayı yüzde 73’e, 2022’de ise yüzde 85’e yükseldi.

Lifeway Research genel müdürü Scott McConnell, ‘‘İstisnai durumlar olsa da, ABD’deki kiliselerin yeniden kapılarını açtığını söyleyebiliriz. 2022’de maske kullanımı hızla terk edilmeye başlanırken, inanlılar aynı hızda kiliselere dönmedi’’ dedi.

Geçen ay ibadet hizmetlerine katıldığını söyleyen Amerikalıların sayısı, kiliselerdeki kısıtlamaların ve güvenlik önlemlerinin kaldırılmasıyla artış gösterdi. (CP)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi