26 Nisan 2024 Cuma

İki Kilise Halkın Desteğiyle Tekrar Açıldı

Uluslararası Hristiyan Kuruluşu (ICC), 10 Eylül Pazar günü, Mısır’ın Minya Eyaletindeki yerel makamların, Ezbat Al-Forn’daki Aziz Mary ve Aziz Michael Kıpti Ortodoks Kilisesi ile Kidwan köyündeki Saint Paula Kıpti Ortodoks Kilisesi’ni yeniden açtığı bilgisini verdi.

Mısırlı yetkililer, kiliselerin varlığının toplumsal tartışmalara yol açacağı bahanesiyle Mısır’daki kiliseleri düzenli olarak kapatıyor. Bununla birlikte, yerel Radikal cemaat, Minya’nın kapatılan kiliselerin yeniden açılması için Hristiyan topluluğuyla bir araya geldi ve bu da Başkan El-Sisi’nin, güvenlik makamlarına iki kiliseyi yeniden açmasını önermesiyle sonuçlandı.

Ezbat Al-Forn’un Belediye Başkanı Dahi Abdul Salam, ICC’ye “Kıpti kardeşlerimizin kiliselerinde dua etmeleri için hiç bir şekilde itiraz  yoktu. Bir delegasyon kurarak; Kıpti kardeşlerimizin belirli bir yerde dua etmesi için yetkili makamlara gittik. Herkesin ibadetini gerçekleştirdiği bir yeri olmalı, biz her yerde dua ediyoruz ve dua etmenin Kipti kardeşlerimizin de hakkı olduğunu görüyoruz” açıklamasında bulundu.

Saint Mary ve Saint Michael Kıpti Ortodoks Kilisesi’nin yeniden açılması, güvenlik güçlerinin kiliseyi zorla kapatmasından 20 gün sonra gerçekleşti. Minya polisi Kutsal Ayin’de hazır bulunurken Hristiyan olmayan yerel halk, kilisenin yeniden açılmasını tebrik etti. Kilisenin Rahibi Peder Paula Bebawy, komşu Radikallerin desteği için teşekkür etti. “Halkımızın desteği için minnettarız. Kilisede düzenlenen her dua Mısır ve tüm Mısır halkı içindir. Biz Ayinde Mısır’ın kutsanması, liderlerimiz, askerlerimiz ve sınırlarımız için dua ediyoruz” dedi.

Minya Episkoposluğu’nun ve Abu Qurqas’ın açıklamasında ayrıca, Başkan Abdel Fattah el-Sisi’ye başvurularına verdikleri cevaptan ve yetkililerin Minya’nın kapalı kiliselerinin geri kalan kısmını hızlıca açma sözü vermelerinden dolayı teşekkür etti. Ayrıca yaptığı açıklamada yerel Hristiyanların Radikal komşularının yardımına müteşekkir oldukları da sözlerine ekledi.

ICC Bölge Müdürü Claire Evans, ” ICC Bölge Müdürü Claire Evans, Minya’daki iki kilisenin yeniden açılması Mısır’daki Hristiyanlara ibadet etme ve inançlarını uygulama haklarını kullanma fırsatı vermelerine yönelik olumlu bir adım olarak adlandırdı. Ancak bu sürecin Mısır güvenlik güçlerinin, itiraz olmamış olsa bile itirazlar karşısında bir kiliseyi nasıl kapatacağını da göstermiş olduğunu vurguladı. Evans, “Kişinin huzurlu bir şekilde dini inançlarını yerine getirme olanağı reddedilmemesi gereken bir haktır. Mısır hükümeti, kilitli kiliseleri açma sözü konusunda hızlı davranmalıdır ve bu önlemleri almalıdır ve bu da sahte iddialara dayalı olarak gelecekteki kapanma olaylarını engelleyecektir” şeklinde bir yorumda bulundu.(ChristianH)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi