27 Nisan 2024 Cumartesi

İnanç Liderlerinden, İklim Değişikliğiyle Mücadele İçin Acil Eylem Çağrısı

Papa Françesko ve dünyanın önde gelen 40 inanç lideri, iklim değişikliği nedeniyle tüm insanların karşı karşıya olduğu ciddi tehlikeye yönelik acil eylem çağrısında bulundu.

4 Ekim’de Vatikan’da imzalanan ve 31 Ekim – 12 Kasım tarihleri ​​arasında İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen 26. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı’na (COP26) katılacak siyasi liderlere hitaben yapılan bildiri, iklim değişikliğiyle mücadele ile dünyamızı ve insanlığı koruma ve iyileştirme adına uluslararası siyasi eylem çağrısında bulundu. Glasgow zirvesi, Paris Anlaşması ve BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (UNFCCC) hedeflerine yönelik ilerlemeyi hızlandırmayı amaçlıyor.

Toplantıya katılan inanç liderleri, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 84’ünü temsil ediyor. Vatikan’daki imza töreninde hazır bulunan Hristiyanlar arasında Papa Françesko, Ekümenik Patrik Bartholomeos, Patrik Kirill’i temsil eden Rus Ortodoks Kilisesi’nden Metropolitan Hilarion ve Anglikan Cemaati’ni temsil eden Canterbury Başepiskoposu Justin Welby yer aldı.

İran Bilimler Akademisi’nden Ayetullah Seyed Mostafa Mohaghegh Damad yer alırken, Yahudi cemaati ise Uluslararası Yahudi Komitesi’nden Haham Noam Marans tarafından temsil edildi.

Altı yıl önce, 2015 yılında Paris’te düzenlenen BM destekli iklim değişikliği konferansından önce, Papa Françesko’nun ‘Laudato Si’ ansikali yayınlandı. Günümüzün çağrısı ise, 2021 yılı boyunca inanç liderleri ve bilim insanları arasında gerçekleşen bir dizi çevrimiçi aylık diyalogun sonucudur. Bu diyaloglar, inanç liderlerinin çağrıyı imzaladığı etkinlikle sona erdi. İmzanın ardından Papa Françesko, İtalya ile birlikte BM konferansına ev sahipliği yapan Birleşik Krallık’tan COP26 başkan delegesi Alok Sharma’ya ve İtalya dışişleri bakanı Luigi Di Maio’ya çağrıda bulundu.

İnanç liderlerine katılımları için teşekkür eden Papa Françesko, ‘‘Kendi aramızda ve bilimsel uzmanlarla derinleştirilmiş bir diyalog, arzumuzu açıkça gösteriyor. Glasgow’daki COP26, yaşanan krizlere etkili yanıtlar vermek ve gelecek nesillere somut bir umut sağlamak için acil bir çağrıyı temsil ediyor. Birçok kültürü ve değeri kardeşlik ruhu içinde bir araya getiren bugünkü toplantı, birlik ruhunu güçlendirebilir. Her birimizin kendi dini inançları ve gelenekleri var, ancak hiçbir kültürel, siyasi veya sosyal sınır bizleri bir araya gelmekten alıkoyamaz. Karşılıklı bağlılık ve sorumluluk duygusuyla şekillenen bir geleceğe kendimizi adayalım’’ dedi.

İnanç liderleri, özellikle iklim değişikliğine neden olan karbon emisyonlarından sorumlu tutulan ülkeler tarafından acil eyleme geçilmesinin ihtiyacını vurguladı. Küresel ortalama sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelerin 1,5 santigrat derece üzerinde sınırlamaya ve mümkün olan en kısa sürede (en geç 2050’ye kadar) net sıfır karbon emisyonuna ulaşmaya çağıran liderler, zengin ülkeleri savunmasız toplumları maddi olarak destekleyerek kendi ülkelerinde iklim eylemlerini hızlandırmaya davet etti. Ayrıca temiz enerjiye ve sürdürülebilir arazi kullanım uygulamalarına geçiş çağrısında bulunuldu.

Çağrıda, ‘‘İnançlarımız ve değerlerimiz insanlığa ve içinde yaşadığımız çevreye özen göstermeyi öğretiyor. Birbirimize ve dünyamıza derinden bağlıyız. Gezegenimizin ve kaynaklarının sınırsız efendisi değiliz. Ortak evimizi koruma fırsatını kaçırırsak gelecek nesiller bizi asla affetmeyecek. Bir bahçe miras aldık, çocuklarımıza çöl bırakmamalıyız’’ ifadeleri yer aldı.

COP26’ya 100’den fazla devlet başkanı katılacak. Papa Françesko’nun da 1 Kasım’daki açılış oturumuna katılması bekleniyor. Vatikan tarafından henüz doğrulanmamış olsa da, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ile görüşebilir.

Amerika, Vatikan kaynaklarından Papa’nın 29 Ekim’de Apostolik Sarayı’nda ABD Başkanı Joseph R. Biden Jr.’ı özel bir dinleyici olarak kabul edeceğini öğrendi. Başkan Biden, 30-31 Ekim tarihlerinde Roma’da yapılacak olan G20 Liderler zirvesi için İtalya’da olacak. (americamagazine)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi