27 Nisan 2024 Cumartesi

İstanbul’da Denizden Haç Çıkarma Törenleri

İsa Mesih’in vaftiz edilişinin 2023. yıl dönümü, İstanbul’un çeşitli semtlerinde Haç Çıkarma törenleriyle kutlandı.

Haliç

İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi’nde düzenlenen ayin ve Haliç sahilindeki denizden haç çıkarma töreniyle kutlandı.

Kadıköy Metropoliti Emmanuel Adamakis, patrikhane içindeki Aya Yorgi Kilisesi’nde düzenlenen töreni yönetti. Ekümenik Patrik Bartholomeos’un da katıldığı ayin sabah 09.00’da başladı. Ayine katılanlar mum yakarak, dua etti.

Kilisedeki törenin ardından Patrik Bartholomeos ile ayine katılanlar, Haliç sahiline yürüdü.

Ekümenik Patrik buradan suya haç attı. Atılan haçı çıkarmak için 20 kişi denize girdi. Girit Adası’ndan gelen Thanos Apostolakis bu yıl haç çıkarmayı başaran kişi oldu. Apostolakis, bu törene ilk kez katıldığını ve çok mutlu olduğunu dile getirdi. Tören sırasında deniz polisi ve sahil güvenlik ekibi 2 tekneyle güvenlik önlemi alırken, çok sayıda kişi töreni takip etti.

Ortaköy

Beşiktaş, Ortaköy Ayios Fokas Rum Ortodoks Kilisesi’nde de ayin düzenlendi. Ayinin ardından ziyaretçiler haç atma törenini izlemek için Ortaköy İskelesi’nde toplandı. Yapılan duaların ardından haç denize atıldı. Haçın atılmasıyla birlikte tekneden atlayan 7 kişi haçı çıkarmak için İstanbul Boğazının soğuk sularına atladı. Denize atlayanlardan 16 yaşındaki Nikolas Özdoğan haçı denizden ilk alan kişi oldu.

Haçı çıkarmak için denize atlayanlardan İlia Davul arkadaşıyla çarpışarak kafasından yaralandı. Hızla karaya çıkan Davul, olay yerine çağrılan ambulansla Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Törende tedbir amaçlı Sahil Güvenlik ekipleri hazır bekledi.

Üsküdar

Üsküdar Çengelköy’de bulunan Rum Ortodoks Aya Yorgi Kilisesi’nde yapılan ayinin ardından İstanbul Boğazı’nda denizden haç çıkarma töreniyle kutlandı.

Despot Smaragdos’un yönettiği ayinin ardından kiliseden çıkan kortej, dualar ederek Çengelköy İskelesi’ne geldi. Despot’un haçı denize atmasıyla 4 kişi bir tekneden buz gibi denize atladı. Kıyasıya yarışta Yunan vatandaşı Dımıtıos Nıfpropuios denizden çıkardığı haçı Despot’a sundu. Despot Smaragdos da Dımıtıos Nıfpropuios’a altın haç kolye hediye etti.

Bakırköy

Bakırköy’deki Yeşilköy Ayastefanos Kilisesi’nde ayin düzenlendi. Ayini Derkon Bölgesi Metropolit Baş Episkop Apostolos yaptı. Bir çok kişinin katılımıyla gerçekleştirilen ayinin ardından Yeşilköy Sahili’nde denizden haç çıkarma töreni yapıldı. Töreni izlemek için sahil kenarına çok sayıda vatandaş geldi. Yarışmaya katılan 4 kişi polis eşliğinde tekneye bindirilip gönderildi. Daha sonra yarışmacılar denize atılan haçı çıkarmak için kıyasıya mücadele verdiler. Yarışma sonucu ise Garen Dabanyan haçı kıyıya getirerek birinci oldu.

Törende birinci olan Garen Dabanyan, “Merhabalar ilk defa katılıyorum. Çok mutluyum. Seneye de tekrar katılmak isterim” dedi.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi