2 Mayıs 2024 Perşembe

İzmir’de Lekesiz Bakire Meryem Ana Görkemli Bayramı Kutlaması

İzmir Santa Maria Kilisesi’nde 8 Aralık Cuma günü, Lekesiz Bakire Meryem Ana Görkemli Bayramı kutlandı. Ayin başlamadan önce kemanda Eva Burcu, orgda Peder Giuseppe Gandolfo, soprano Nazlı Alptekin ve bas Hasan Alptekin muhteşem bir küçük konser verdiler.

İtalyanca olan Ayin’i, İzmir Latin Katolik Başepiskoposu Monsenyör Martin Kmetec yönetirken, İzmir’in farklı kiliselerinden gelen rahipler Ayin’e eşlik ettiler. Rum Ortodoks Peder Athanasios da Ayin’e katıldı.

Yaratılış Kitabı’ndan ve Aziz Pavlus’un Efesliler’e Mektubu’ndan Sözler okunduktan sonra Peder Igor Barbini, Aziz Luka tarafından yazılan Mesih İsa’nın İncil’inden sözleri okudu. 

Monsenyör Martin verdiğini vaazında: “Bugün Lekesiz Meryem Ana Bayramı’nı kutluyoruz. Yüzyıllar boyunca Tanrı’nın halkı, Meryem Ana’nın tamamen kutsal olduğuna ve günahtan korunduğuna kesin olarak inandı.

Lekesizlik  dogması, 1854 yılında Papa IX. Pius tarafından, Meryem Ana’nın rahme düştüğü ilk andan itibaren orijinal günahtan nasıl muaf olarak korunduğunu ortaya koyan “Ineffabilis Deus” Papalık Belgesi ile ilan edildi. Katolik dindarlığında bu dogma, Meryem’’in Bernadette’e kendisini “Lekesiz” olarak tanıttığı Lourdes (1858) görümleriyle bağlantılıdır.

Meryem’in günahsız bir şekilde rahme düşmesinin amacı, Oğlu’na layık bir yuva hazırlamaktır. Bir insanoğlunun, Tanrı’nın Oğlu’nun insan doğasını kendi içinde taşıyabilmesi için herhangi bir günah lekesi olmadan kutsal olması gerekiyordu.” dedi.

Ayin’in sonunda Başepiskopos, Santa Maria Kilisesi’ndeki hizmetlerinden dolayı Peder Pietro Mechelli’ye içten teşekkürlerini iletti: “Kilisemizin tarihinin, Fransisken Rahipler Topluluğunun tarihinin ve kişisel tarihimizin bağlantılı olduğu bu Kilisede kutladığımız bu son Ayinimizle teşekkür etmek için başka iyi bir fırsat olamazdı.

Foto: P. Ireneusz Bochynski

Kendi adıma, İzmir’deki tüm Kilise adına ve özellikle de burada, bu kilisede toplanan bu cemaat adına, rahip olarak gerçekleştirdiğiniz hizmetiniz için size teşekkür ediyorum. Hizmetinizi Fransisken Minör Küçük Kardeşler Topluluğu ve alçakgönüllülük ruhuyla, cemaatiniz için gayret ve sevgi dolu bir şekilde yerine getirdiniz. İzmir Başepiskoposluğu yararına yapılan tüm hizmetlerinizden dolayı size içtenlikle teşekkür ediyorum. Rab sizi ödüllendirsin; Rab en büyük sevinciniz olsun. Meryem Ana sizi daima korusun ve muhafaza etsin. Teşekkür ederim!”

Ayin sonrası salonda ikram verildi ve böylece cemaat üyeleri arasındaki paylaşım devam etti.

(Nathalie Ritzmann, Sat-7 TÜRK-İzmir)

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi