fbpx
18 Mayıs 2024 Cumartesi

İzmir’de Mesih İsa’nın Doğuşu Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Mesih İsa’nın Doğuş Bayramı görkemli bir şekilde kutlandı.

24 Aralık Cumartesi akşamı saat 21.30’da İzmir Latin Katolik Başepiskoposu Monsenyör Martin Kmetec tarafından yönetilen görkemli ayine, Aziz Yuhanna Katedrali’nin Rektörü Peder Ugo de Rosa, İzmir Başepiskoposluğu’nun Şansölyesi Peder Alessandro Amprino ve Bornova Meryem’in Kutsal Adı Kilisesi’nden Peder Pascal Robert eşlik ettiler. 

Monsenyör Martin ve gelen rahipler kilisenin sunağının önünde beklenen ve örtülü kumaş ile kapalı olan Bebek İsa Mesih’in önünde durdular.

Mesih İsa’nın Doğuşu’nun Arifesi, İzmir Aziz Yuhanna Katedrali

İsa Mesih’in Doğuşu’nun İlanı İlahi olarak koro şefi Ozan Karagöz tarafından okunduktan sonra Episkopos diz çökerek örtüyü çıkarttı. Ardından ayine normal zamanlarda olduğu gibi devam edildi. 

Peygamber Yeşaya’nın Kitabı’ndan ve Aziz Pavlus’un Titus’a Mektubu’ndan Sözler okunduktan sonra, Peder Ugo Aziz Luka tarafından Yazılan Mesih İsa’nın İncili’nden Sözler okudu.

Başepiskopos bu özel gecede verdiği vaazında Mesih’in gelişiyle ilgili: “Müjdecinin sözlerinden onun düşüncesini anlayabiliriz. Mesih’in ölümüne ve dirilişine bir anıştırma yani hatırlatmadır bu; Tanrı’nın Oğlu’nun bir gün kendi yüceliğine kavuşacağı diriliştir. Bu, insanlığın yeni bir yaşama, yeni bir umuda doğuşu olacaktır. Bu çocuğun kaderi budur. Onun insanlık tarihindeki rolü, kendisini bizim gibi kırılgan bir varlık, bir çocuk, bir insan kılan Oğlu’nda, Tanrı’nın insanlığa sunduğu kurtuluştur.

Ancak Noel’de çarmıhı unutmayı tercih ederiz, çünkü çocuk imgesi karşısında hayrete düşeriz; Tanrı’nın bize bir çocuk yüzüyle yaklaştığı bu insanlığı karşısında. Bir çocuğun kalbiyle. Cennetin ve dünyanın yaratıcısı Tanrı.Yüce Tanrım! Kurtarıcımız! Bizim her şeyimiz!

O ahırda bir lamba olup olmadığını kim bilebilir? O ahır karanlıktı, tıpkı bazen kalplerimiz gibi. Üzüntümüz gibi, tüm sıkıntılar gibi, insani ölümümüz gibi. Bu çocuk ahırı aydınlattı. Bu çocuk, doğum sırasında çektiği acılardan sonra annesinin kalbini aydınlattı. Bu çocuk, ahırda bulunan ve o anda bu çocuğun kimliğini hayal bile edemeyen herkesi aydınlattı. 

Bu çocuk kim olacak? İnsan kalplerinin karanlığını aydınlatacak olan kişi. Kalplerimizin karanlığını aydınlatacak olan kişi. Bu ışık bugün bize neşe versin, bize umut versin, öyle ki hiçbir zorluk, hiçbir hastalık, hiçbir acı onu bizden alamasın. Çünkü o bizim Kurtarıcımızdır. Emmanuel! Tanrı bizimle!” dedi. 

Sonrasında Peder Pascal İngilizce olarak vaaz verdi.

Başepiskopos ve gelen rahipler, bir tören alayı ile Bebek Mesih İsa’yı Kutsal Doğuş Sahnesi’ne getirdiler ve yemliğe yerleştirdiler. Sonra Başepiskopos bebeği kutsadı ve kısa bir zaman önünde sessizce kaldı.

25 Aralık Cumartesi sabahı, Aziz Yuhanna Katedrali her yaştan insanla doluydu ve bu kutlamaya İzmir’in farklı kiliselerinden gelen rahipler de eşlik ettiler. 

Ozan Karagöz tarafından yönetilen Katedral’in Korosu ve org çalan Yasemin Perşembe muhteşem şekilde, Latince, Türkçe ve İngilizce dillerinde bu iki görkemli ayine de renk kattılar.

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nin Korosu

Bu iki törenin sonunda Başepiskopos herkese Noel dileklerini ve Ukrayna için özel barış temennilerini paylaştı.

Noel Günü Ayin bittikten sonra Katedralin bahçesinde cemaate ikram sunuldu. (SAT-7 TÜRK – İzmir, Nathalie Ritzmann)

Cezayir’de Pastörün Cezası Onandı

Cezayir'in Tizi Ouzo kentinde pastör Youssef Ourahmane'ye yasadışı ibadet hizmeti düzenlediği gerekçesiyle verilen bir yıllık hapis cezası...

Nijerya’da Dokuz Öğrenci Kaçırıldı

10 Mayıs'ta Nijerya'nın Kogi eyaletindeki Confluence Üniversitesi'ne düzenlenen saldırıda 9 öğrenci kaçırıldı.  Nijerya, Hristiyanlar için en tehlikeli ülkelerden...

Vatikan, İklim Değişikliği Tartışmalarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Nisan ayında deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığını...

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi