fbpx
18 Mayıs 2024 Cumartesi

İzmir’de Uluslararası İnsan Kardeşliği Günü Kutlaması

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 21 Aralık 2020’de bir kararı kabul etti ve 4 Şubat’ta “Uluslararası İnsan Kardeşliği Günü” ilan etti.

O gün “Dünya Barışı ve Ortak Birlikte Yaşam İçin İnsan Kardeşliği Belgesi”nin (Abu Dabi, 4-5 Şubat 2019) Papa Françesko ve El-Ahzar Büyük İmamı Şeyh Ahmad Al-Tayyeb tarafından imzalanmasının anma tarihine denk geliyor. 

İzmir Başepiskoposluk salonunda düzenlenen buluşma için farklı dinlerden çok sayıda konuk bir araya geldi. Misafirler arasında Slovenya Fahri Konsolosu, Konak Müftü Yardımcısı, Karşıyaka Müftüsü, Bayraklı’ndan bir imam, İzmir Rum Metropoliti, Musevi Vakfı Başkanı ve bir üyesi, Karşıyaka Alevi Dedesi, Anglikan Kilisesi Rahibi, Afro Türkler Derneği Başkanı, Başkan Yardımcısı ve avukatı yer aldı.

İzmir Başepiskoposluğu Genel Vekili Peder Felianus tarafından açılış konuşmasından sonra Fransisken Rahibi Peder Pascal Robert günün önemi ve karşılama konuşması için söz aldı. Konuşmasında: “Uluslararası İnsan Kardeşliği Günü, anlayış köprüleri kurarak daha barışçıl bir dünya inşa etmenin bir yolu olan İnsan Kardeşliği ile ilgili ilke ve değerleri vurgular… Bizi bir araya getiren ortak değerlerimiz var… insan kardeşliği değerleri, hepimizin tek bir Yaratıcı’dan, aynı aileden geldiğimiz, birbirimize ait olduğumuz, birbirimize bağlı olduğumuz gerçeğidir.”

…İnsan Kardeşliği Belgesi’nde inandığım ve çok takdir ettiğim husus, herkese açık olmasıdır. Dini bir belge değildir. Kâinatı, bütün insanlığı ilgilendiren iki büyük dinî liderin imzasını taşıyor” dedi.

Ardından Prof. Güven Kayhan bu tarihi belgenin öne çıkan noktalarını açıkladı: “…Bu belge, diplomatik tutum değil, diyalog ve ortak güvencede bulunma arzusu olarak görülmelidir. Odak noktamız kardeşlik sevgisinin evrensel boyutu ve herkese açık oluşudur. Kovid19 salgını sahte güvenceleri açığa çıkarmış ve toplumsal dostluk için işbirliği yapmamız gerektiğini göstermiştir. Tek bir insanlık var ve hepimiz gezgin yoldaşlarız. Unutmamalıyız ki tek başına serap görülür, ama rüyalar birlikte gerçekleştirilir… Doğu ve Batı, kültür alışverişi ve diyalog yoluyla zenginleştirilebilir. Diyalog için ise sabır ve güven gereklidir.  Evrensel değerleri olmayan bir kültür gerçek bir kültür olamaz. Diğer kültürler kendimizi korumamızı gerektiren düşmanlar değildir; farklı olanla ilişki kurup karşılaştırma yapmak kendi kültürümüzü tanımamızı ve farklı bir bakış açısıyla zenginleşmemizi sağlar. Dünya sentez ile güzelleşir” dedi. 

Tüm insanlar arasında karşılıklı saygıyı geliştirmek adına İnsan kardeşliği üzerine İmam Cahit Sağlam konuşmasına davet edildi ve sözlerinin ana teması olarak “Diyaloğu Sokağa indirmek gerekiyor” şeklinde ifade etti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu Uluslararası İnsan Kardeşliği Günü vesilesiyle değerli düşüncelerini almak üzere kendisine söz bırakıldı.

Sonrasında, o günkü programa ev sahipliği yapan, İzmir Katolik Kilisesi Başepiskoposu Monsenyör Martin Kmetec minnettarlık ve Takdir Sözlerinde Allah’ın tüm yarattıkları arasında bir barış aracı olmayı diledi ve bu vesileyle her daim dua edildiğini ifade etti.

Peder Pascal’ın Kapanış konuşmasının ardından, tüm katılımcılar Aziz Fransua’nın Barış için Duasını beraber okudular.

Açıklaması bittikten sonra, herkes bahçeye geçti ve tüm din adamları birlikte bir zeytin ağacı diktiler. Ardından verilen küçük bir ikram yeni kardeşlik bağları ve köprüler kurulmasına vesile oldu.

(Sat-7 TÜRK – İzmir, Nathalie Ritzmann)

Cezayir’de Pastörün Cezası Onandı

Cezayir'in Tizi Ouzo kentinde pastör Youssef Ourahmane'ye yasadışı ibadet hizmeti düzenlediği gerekçesiyle verilen bir yıllık hapis cezası...

Nijerya’da Dokuz Öğrenci Kaçırıldı

10 Mayıs'ta Nijerya'nın Kogi eyaletindeki Confluence Üniversitesi'ne düzenlenen saldırıda 9 öğrenci kaçırıldı.  Nijerya, Hristiyanlar için en tehlikeli ülkelerden...

Vatikan, İklim Değişikliği Tartışmalarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Nisan ayında deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığını...

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi