26 Nisan 2024 Cuma

Kardinal Parolin: ‘‘Nükleer Silahların Ortadan Kaldırılması Ahlaki Bir Zorunluluktur’’

Vatikan’ın Devlet Bakanı Kardinal Pietro Parolin, nükleer silahları ortadan kaldırmanın ve insani harcamaları yönlendirmenin yollarını araştırmak üzere düzenlenen konferansta video mesajı yoluyla düşüncelerini sundu.

İtalya merkezli ‘Sevgi Medeniyeti Komitesi’ tarafından düzenlenen toplantı Assisi’deki Sacro Convento’da yapıldı. Kardinal Parolin, salgının insanlığa önemli bir ders verdiğini ve güvenlik kavramını yeniden gözden geçirmemiz gerektiğini söyledi.

Halklar Arasında Gerçek ve Kalıcı Güven

Toplantı, silahsızlanmayı, nükleer silahların ortadan kaldırılmasını ve bunların barış girişimlerine dönüştürülmesini teşvik etmek amacıyla gerçekleşti. Kardinal Parolin, Vatikan’ın halklar arasında gerçek ve kalıcı güvenin geliştirilmesine ve güçlendirilmesine yönelik çalışmalarına övgüde bulundu. Kardinal, ‘‘Nükleer silahların tamamen ortadan kaldırılması ahlaki ve insani bir zorunluluktur. Bu yöndeki girişimler, çok taraflı ve iş birliğine dayalı barış ve güvenlik etiği üzerinde düşünmeyi teşvik etmelidir’’ dedi.

Ocak ve Mart aylarında uluslararası toplumun bu konular üzerinde düşünme fırsatı bulacağı iki konferans var. Kardinal Parolin, toplantıların uluslararası toplum ve özellikle nükleer güçler için bugünün zorluklarını anlama ve çözme becerilerini açıkça göstermeleri için önemli bir fırsat sunacağını söyledi. Mart ayında, Nükleer Silahların Yasaklanmasına İlişkin Anlaşmanın imzacıları arasındaki ilk toplantı gerçekleşecek. Geçen Ocak ayında yürürlüğe giren anlaşmaya nükleer güçler ile askeri müttefikleri (Hollanda hariç) taraf değildir.

Kardinal Parolin, bunu ‘çok taraflı diplomasinin bir başarısı’ olarak nitelendirerek, silahsızlanmayı ve barışı taahhüt eden birçok sivil toplum örgütünün desteği olmadan anlaşmanın mümkün olamayacağını hatırlattı.

Papa Françesko’nun Silahsızlanmaya İlişkin Sözleri

Kardinal Parolin, 54. Dünya Barış Günü’nde Papa Françesko’nun sözlerini hatırlattı. Papa, mesajında ‘‘Silahlara, özellikle nükleer silahlara ne kadar kaynak ayrılıyor?’’ sorusunu yöneltti. Papa Françesko, açlığın kesin olarak ortadan kaldırılması ve yoksul ülkelere desteğin sağlanması için silahlara ayrılan bütçenin barışa, insani gelişime ve sağlığın teşvikine ayrılması gerektiğini söyledi.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi