26 Nisan 2024 Cuma

Kilise İnşasında M.Ö. 2.Yy’dan Kütüphane Bulundu

Almanya’nın Köln kentindeki arkeologlar, milattan önce 2. yüzyıldan kalma, ‘Almanya’nın bilinen en eski kütüphanesini’ bulduklarını açıkladı. Kentteki Roma-Germen Müzesi’nden uzmanlar, söz konusu kütüphaneye, yeni bir Protestan kilise binası için yapılan temel kazısında ulaştı.

Kazı ekibinin uzmanlarından Dr. Dirk Schmitz, kütüphanenin 20 bin kadar parşömene ev sahipliği yaptığını açıkladı. Dr. Schmitz keşifi “hakikaten müthiş bir olay” diye dile getirdi. Kütüphane binasının boyutlarının ise 20 metreye 9 metre ve iki katlı olduğu belirtildi.

Roma-Germen Müzesi’nin Direktörü Marcus Trier “Başta halkın toplandığı bir meydanın kalıntılarını bulduğumuzu düşündük, ancak duvarlar alışılmadık derecede kalın ve büyüktü” dedi.

Yoğun araştırmalar ve Türkiye’deki Efes harabelerinde bulunan antik yapılarla karşılaştırmaların ardından uzmanlar bir kütüphaneye ait kalıntıları bulduklarına emin oldular.

Arkeolog Dr. Schmitz, “Parallellikleri belirlememiz biraz uzun sürdü, içerideki nişlerin heykeller için çok küçük olduğunu gördük. Bunlar kütüphaneler özgü nişlerdi, aynılarını Efes’teki kütüphanede de görebiliyorsunuz” dedi.

Kalıntılarda 20 bin kadar parşömen ve papirüsün saklandığı nişler ve kutular da bulundu. Ren Nehri kıyısındaki 2 bin yıllık tarihi bulunan Köln’de sık sık antik kalıntılara rastlanıyor.

Köln, tarihi milattan önce ikinci yüzyıla kadar giden tek Alman kenti. Orijinal adı “Colonia” olan Köln, kentteki büyük Gotik katedralle tanınıyor.

Bulunan kütüphane binası temeli, yeni Protestan kilisesinin bir parçası olacak ve halkın ziyaretine açık tutulacak. Kütüphanede bulunan diğer kalıntılar ise arkeolojik incelemelere tabi tutulacak.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi