19 Mart 2024 Salı

Kilise İnşasında M.Ö. 2.Yy’dan Kütüphane Bulundu

Almanya’nın Köln kentindeki arkeologlar, milattan önce 2. yüzyıldan kalma, ‘Almanya’nın bilinen en eski kütüphanesini’ bulduklarını açıkladı. Kentteki Roma-Germen Müzesi’nden uzmanlar, söz konusu kütüphaneye, yeni bir Protestan kilise binası için yapılan temel kazısında ulaştı.

Kazı ekibinin uzmanlarından Dr. Dirk Schmitz, kütüphanenin 20 bin kadar parşömene ev sahipliği yaptığını açıkladı. Dr. Schmitz keşifi “hakikaten müthiş bir olay” diye dile getirdi. Kütüphane binasının boyutlarının ise 20 metreye 9 metre ve iki katlı olduğu belirtildi.

Roma-Germen Müzesi’nin Direktörü Marcus Trier “Başta halkın toplandığı bir meydanın kalıntılarını bulduğumuzu düşündük, ancak duvarlar alışılmadık derecede kalın ve büyüktü” dedi.

Yoğun araştırmalar ve Türkiye’deki Efes harabelerinde bulunan antik yapılarla karşılaştırmaların ardından uzmanlar bir kütüphaneye ait kalıntıları bulduklarına emin oldular.

Arkeolog Dr. Schmitz, “Parallellikleri belirlememiz biraz uzun sürdü, içerideki nişlerin heykeller için çok küçük olduğunu gördük. Bunlar kütüphaneler özgü nişlerdi, aynılarını Efes’teki kütüphanede de görebiliyorsunuz” dedi.

Kalıntılarda 20 bin kadar parşömen ve papirüsün saklandığı nişler ve kutular da bulundu. Ren Nehri kıyısındaki 2 bin yıllık tarihi bulunan Köln’de sık sık antik kalıntılara rastlanıyor.

Köln, tarihi milattan önce ikinci yüzyıla kadar giden tek Alman kenti. Orijinal adı “Colonia” olan Köln, kentteki büyük Gotik katedralle tanınıyor.

Bulunan kütüphane binası temeli, yeni Protestan kilisesinin bir parçası olacak ve halkın ziyaretine açık tutulacak. Kütüphanede bulunan diğer kalıntılar ise arkeolojik incelemelere tabi tutulacak.

Gazzeli Genç Kız, SAT-7’ye Konuştu

SAT-7 EKRANLARINDA SAVAŞIN SONLANDIRILMASI VE OKULA DÖNME ÇAĞRISINDA BULUNDU Gazze'de 625.000'den fazla çocuk ve genç aylardır okula gidemiyor...

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi