26 Nisan 2024 Cuma

Kiliseler İbadete Devam Edecek

Türkiye’deki Protestan Kiliseler ve Ermeni Kiliseleri yönetim ve ruhani kurullarında yapılan COVİD-19 önlemleri ile ilgili görüşmelerin ardından ibadetlere devam etme kararı aldı. Pazar günü kiliseler açık olacak fakat hasta ve yaşlı üyelerin gelmemeleri istendi. 

Tüm dünyada çok hızlı bir şekilde yayılara Dünya Sağlık Örgütü tarafından yaygın salgın hastalık (pandemi) ilan edilen “Yeni Tip Korona Virüs” veya COVİD-19 ile ilgili Türkiye’de de ciddi önlemler alındı. Cumhurbaşkanlığı tarafından oluşturulan Korona Virüs Bilim Kurulu’nun görüşmeleri sonucunda tüm spor, konser ve konferans gibi toplu etkinlikler yasaklanırken Milli Eğitim Bakanlığı’na baglı tüm okul ve özel kurslarla tüm üniversitelerde eğitim ve öğretime ara verildi. COVİD-19’un özellikle 60 yaşın üstündeki insanları etkilenmesi nedeniyle kiliselerde de yaşlı, hasta ve hastalık şüphesi taşıyan kişilerin kiliseye gelmemesi ve evde ibadet etmesi çağrısı yapıldı. Bazı kiliseler de kiliseye gelmeyecek üyeleri için ibadetlerini Facebook veya online canlı yayın uygulamaları üzerinden canlı yayınlamaya hazırlanıyor.

Kiliseler Dezenfekte Edildi

Protestan kiliseleri de Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı Korona’ya karşı 14 önlem başlıklı bilgi broşürüne uygun olarak dezenfekte edildi.Kiliselerin girişlerine el dezenfektanı konulacağı ve kilise üyelerinin kilise toplantısının öncesinde 20 saniye boyunca ellerini sabunla yıkamalarının teşvik edileceği öğrenildi. Kilise üyelerinin girişte el sıkışmamaları ve öpüşmemeleri istendi. Ayrıca, Kadıköy Belediyesi de Kadıköy Uluslararası Topluluğu’nu kilise önderlerinin isteği üzerine tamamen dezenfekte etti. Beyoğlu Meryemana Süryani Kadim Kilisesi de Beyoğlu Belediyesi tarafından dezenfekte edildi.

Sevgi Sofraları ve Sevgi Çayları Kaldırıldı

Kilise ibadetinin ardından düzenlenen sevgi sofraları ve sevgi çayları, salgının yayılmasını önlemek için kaldırıldı. Kilise ibadetinin ardından toplu olarak bir arada bulunulmaması istendi. Ayrıca Rabbin Sofrası’nda dokunulan kutsanmış ekmek parçasının alınması, diğer ekmeklere dokunulmaması istendi.

Protestan Kiliseler Derneği başkanı ve Yaşam Aile Kilisesi önderi Ali Kalkandelen yaptığı açıklamada, Yaşam Aile Kiliseleri’nin Sağlık Bakanlığı’nın aksi yönde herhangi bir kararı bulunmadığı sürece toplanmayı sürdüreceğini söyledi. Kalkandelen açıklamasında, “Toplantıları aynı zamanda canlı yayın aracılığı ile Facebook üzerinden de yayınlayacağız. Bunu yarın hem Sancaktepe de (11:30) hem de Üsküdar da (15:00) yapmaya çalışacağız. Eğer grip-nezle belirtileriniz varsa toplantıya katılmamanız iyi olur. Ama her durumda lütfen eskisi gibi sarılmalar, öpüşmeler hatta tokalaşmaktan bile sakının. Bu korkudan dolayı değil ama eğer bir etkilenme varsa birbirimize bulaştırarak daha fazla artmasına sebep olmayalım. Kendi kişisel hijyenimize dikkat edelim. Hapşırırken, öksürürken ağzımızı kapatalım. Bazı kardeşlerimizde bizde olduğundan daha fazla korku olabilir. Veya kalabalığa, hatta kiliseye katılmak istemeyebilirler. Kimse kimsenin imanını bu konuda sorgulamasın ve suçlamasın. Lütfen aramızda böyle olan kardeşlerimize karşı saygılı olalım” dedi. Kalkandelen, kilise üyelerinden korku ruhuna teslim olmamalarını istedi. (Hristiyan Haber)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi