26 Nisan 2024 Cuma

Kıpti Ortodoks Kilisesi’nde Şehitlik Tartışmaları Sürüyor

Kıpti Hristiyanların acımasızca öldürülmesi şehitlik tartışmalarını yoğunlaştırıyor.

Pazar okulunda küçük bir çocuk olan Bassem Al-Janoubie, Mısır Kıpti Kilisesi’nin şehitleriyle ilgili hikayelerden büyülendiğini Religion News’la paylaştı.

Şimdi 40 yaşında grafik tasarımcısı olan Bassem, “Dramatik olaylar ve her azizin yaşadığı sıkıntıların detayları çizgi filmlerden daha fazla dikkatimi çekmişti” diyerek o günleri anlattı. “Onlar, süper kahramanlar gibiydi- kendi inançlarını değiştirme girişimlerine ya da Hristiyanlığını reddettirme çabalarına işkence hatta ölüme rağmen rıza göstermiyorlardı” dedi.

Mısır’ın 2 bin yıllık Kıpti Kilisesi, uzun zamandır şiddet karşısında inançlarını teyit ederek ölenleri kutsama geleneğine sahip.

Son 30 yıldır Kıpti topluluğunda en az 70 can alan ve çok sayıda insanı yaralayan saldırı akımlarını başlattı.  Bu acımasız saldırılar, toplumda şehitlik hakkında bir tartışma başlattı.

Konu, en son (12 Ekim) Perşembe günü yoksul bir Kahire semtindeki bir Kıptik rahibinin bıçaklanarak öldürülmesiyle noktalandı.  Bir şüpheli tutuklandı, ancak öldürme nedeni hala bilinmiyor.

Bir başka Kıpti rahip olan Kahire’nin varlıklı Heliopolis banliyösünden tanınmış Rahip Boules George, 45 kişinin hayatını kaybettiği Palmiye Pazarı’nda kiliselerinin bombalanmasını başlatan IŞİD teröristlerine, kurbanları cennete doğrudan gönderen bir “roket” sağladıkları düşüncesiyle “teşekkür” için televizyon yayınına çıktı.

Terör saldırılarından birkaç saat sonra Mısır Kıpti TV kanalındaki programını izleyenlere, teşekkür eden Peder George, “Bize Mesih’in ölümünü siz verdiniz ve bu hepimizin kazanabileceği en büyük onurdur” diye belirtti.

Birçok Kıpti bu iddiayı reddederek ölümlerin korkunç olduğunu, İsa Mesih’in bir sebep ve amaç için öldüğünü, şiddet içinde ölenlerin sebepsiz öldüklerini söylediler.

IŞİD, 2013’te Müslüman Kardeşler üyesi olan eski Cumhurbaşkanı Muhammed Morsi (Mursi)’yi devirmesinin ardından Sina Yarımadası’ndaki ayaklanmasını yoğunlaştırdı ve Mısır’da başlıca Kıptiler, Kıpti kiliseler, polis ve askeri tesisleri hedef aldı.

Al-Janoubie, “Biz Hristiyan olduğumuz kadar ayı zamanda Mısır vatandaşlarıyız. Bu bize yöneltilen tacize gururla seyirci kalmayı ve terör şehitlerine yapılan işkenceler hakkındaki Pazar okulu hikayelerindeki aynı rolü, atalarımızın yaptığı gibi, oynamak için bir fırsat veriyor demeyi bırakmalıyız” dedi.

Bununla birlikte, Kıpti lider Papa Tawadros II, kilisenin inananların ölümünden güç aldığı fikrini desteklediğini halka açıkladı.

Tawadros, inananlara 13 Eylül mesajı ile “Şehitlerin kanı, rahiplerimizin gözyaşıyla kapanmış duaları ve kiliseye hizmet edenlerin alın terleri, manevi gücümüzün kaynağıdır” dedi.(religionnews)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi