26 Nisan 2024 Cuma

Koronavirüs Salgını Sırasında Yardımdan Mahrum Bırakılan Hristiyanlar

Open Doors Birleşik Krallık tarafından açıklanan raporlarda, koronavirüs salgınıyla mücadele sırasında Hristiyanların yardım faaliyetlerinden mahrum bırakıldıkları ve unutuldukları bildirildi.

Kuzey Nijerya’nın Kaduna Bölgesi’nde yaşayan Hristiyanlar, diğer dinlere mensup ailelere göre, altı kat daha az gıda yardımına ulaştıklarını söyledi. 

Hindistan’daki Hristiyanlar, *Dalit sınıfında yer alanlarla birlikte yardım sıralamasında geride kaldıklarını bildirdi. Kiliseler ise, radikal Hindu grupların, kendi inançlarına dönüştürmek için Hristiyanlara rüşvet teklif edeceklerinden endişeleniyor. 

Sıkı önlemlerin alındığı Özbekistan’da, yardımların dışında tutulan ailelere, Open Doors gönüllüleri tarafından yardım yapılıyor. Open Doors, Asya’da ismi açıklanmayan bir ülkede Hristiyanlara yardım dağıtmanın, tutuklanma riski taşıdığını açıkladı. Güvenlik nedeniyle kendini Hana olarak tanıtan Open Doors gönüllüsü, ‘‘İnsanların daha önce ağladığını duymuştum, ama bu başka bir şey, çok daha derin’’ açıklamasında bulundu. 

Ayrıca, Hristiyan hemşireler ve hasta bakıcılar inançları nedeniyle ek risklerle karşı karşıya kalıyor. Körfez’de ismi açıklanmayan bir ülkede, Hristiyan hemşirelere koruyucu ekipman verilmeden, görevlerine devam etmeleri istendiği açıklandı. 

Başka bir Orta Asya ülkesinde ise, koronavirüs hastalarıyla ilgilenmesi için özellikle Hristiyan sağlıkçıların seçildiği öğrenildi. Güvenlik nedeniyle ismini açıklamayan hemşire, ‘‘Hristiyan sağlıkçıların, koronavirüs hastalarına bakması istendi. Bu zor zamanda Hristiyanlar, İsa’nın elleri ve ayakları gibi davranabilmek için dua ediyor’’ ifadelerinde bulundu. 

Open Doors Dünya İzleme Listesi’ni analiz eden Julia Bicknell, ‘‘Özellikle Güney Asya’da ve Afrika’nın bazı bölgelerinde kast sistemi ve inançları nedeniyle insanların iğrendiği ve aşağıladığı işlerde genellikle Hristiyanlar görev yapmak zorunda kalıyor’’ dedi.

Sahra Altı Afrika’da da benzer sorunlar mevcut. Koronavirüs nedeniyle birçok kişinin işsiz kaldığı Etiyopya’da, Hristiyanlar büyük zorluklar yaşıyor. Yeni imanlı olan 22 yaşındaki Yohannes, Mesih’e olan inancı nedeniyle evinden kovulduğunda Hristiyanlara sığındı. Ailesinin maddi destekte bulunmadığı Yohannes, yiyecek bulmakta dahi zorluk yaşadı. Open Doors sözcüsü, ‘‘Kuzey Afrika’daki Hristiyanların çoğu orta sınıftan geldiği için, birçoğu düşük ücretli işlerde çalışıyor. Çoğu korona virüs salgını nedeniyle evde kalıyor ve hiçbir gelir kaynakları yok’’ açıklamasında bulundu.

Julia Bicknell, ‘‘İngiltere’de bu insanlar kilit işçi olarak alkışlanıyor, ancak kendi ülkelerinde ailelerini zar zor geçindiriyor’’dedi.

Dalit; Hindistan’da ‘dokulunmaz’ anlamına gelen Dalitler, Hinduların iğrendiği ve aşağılayıcı bulduğu işlerde görev yapmaktadır. Kast sistemi, Hindistan’ın bağımsızlığından sonra kaldırılsa bile, ülkenin birçok kırsal bölgesinde uygulanmaya devam ediyor. (mcd)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi