27 Nisan 2024 Cumartesi

Kutsal Haçın Yüceltilişi Bayramı Kutlandı

Ermeni Apostolik Kilisesinin 5 büyük bayramından biri olan “HAÇVERATS” Kutsal Haçın Yüceltilişi bayramı kutlandı.

Hristiyan dünyasında kutlanılan HAÇ bayramı Türkiye Ermenileri Apostolik Kiliselerinde de 13 Eylül pazar günü kutsal sunu ayinleri ile kutlandı.

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, aynı zamanda kilisenin isim günü de olması sebebi ile Üsküdar Surp Haç Kilisesi’ndeki törene riyaset etti. Kutsal Sunu ayinini ise, kilisenin din görevlisi Peder Husig Hergelyan gerçekleştirdi. Ayin sırasında, Kiliseye hizmet eden gençlerden okuyucu Rafi Apar Patrik Hazretleri’nin takdisi ile kıdemli okuyucu (Uraragir Tıbir) rütbesini aldı.

Ermeni kiliselerinin bu özel gününde, SAT-7 TÜRK, Türkiye’nin son Ermeni köyü olan Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı Vakıflıköy’deydi.

Vakıflıköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi’ndeki Kutsal Sunu ayinini Hatay bölgesi din görevlisi Peder Avedis Tabaşyan sundu. Sunaktaki yardımcılığını, köyün gençlerinden kıdemli okuyucu Aren Kuş yaptı. İlahileri ise kıdemli okuyucu Misak Hergel, okuyucular Yusuf Tabaş, Armenuhi Hergel ile İstanbul misafirlerinden Joyce Dinçkayıkçı seslendirdi. Kilise Vakıf Başkanı Cem Çapar, muhtar Berç Kartun ve köy sakinlerinin yanısıra İstanbul’dan bu bayram için gelen misafirlerin de katıldığı ayinde, Peder Tabaşyan Haç’ın ve bu bayramın anlamını dile getiren vaazının ardından, Rab’bin sofrasına katılanlara Hağortutyun (Komünyon) dağıttı. Ardından Ayin-i ruhani duaları okundu. Ayin, tüm kiliselerde olduğu gibi, geleneksel olarak Reyhan ve Fesleğen kutsaması ve bunların halka dağıtılması ile son buldu.

14 Eylül pazartesi sabahı da Vakıflıköy mezarlığında Peder Avedis Tabaşyan önderliğinde, kıdemli okuyucular Aren Kuş, Misak Hergel ve köy sakinlerinin katılımı ile tüm Rab’de uyuyanlar için Ayin-i Ruhani töreni düzenlendi, köyde hayatını kaybeden kişiler aile soyadları okunarak dualarla anıldı.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi