27 Nisan 2024 Cumartesi

Haziran Ayından Bu Yana 500 Etiyopyalı Hristiyan Hayatını Kaybetti

Etiyopyalı Hristiyan bir lider, Haziran sonundan bu yana Oromia bölge eyaletinin bazı bölgelerinde aşırılık yanlısı gruplar tarafından düzenlenen saldırılarda hamile kadınların, çocukların ve ailelerin tamamı olmak üzere yüzlerce Hristiyanın hayatını kaybetmesinin ardından uluslararası düzeyde bir soruşturma başlatılması gerektiğini söyledi.

Uluslararası Zulüm Gözlemcisi Barnabas Fonu, Hristiyan evlerini hedef alan saldırılarda 500’den fazla kişinin öldürüldüğünü bildirdi. Raporlara göre çocuklar, ebeveynlerinin vahşice katledilmesine tanık olmaya zorlandı.

Saldırganlardan bazılarının Hristiyanların isimlerini içeren listelere sahip olduğu ve bölgedeki Kilise’de aktif hizmette bulunan kişileri bulmak için yerel makamlardan yardım aldığı bildirildi.

Bir Hristiyanın, inancını inkâr etmeyi reddettiği için başı kesildi. Acılı eş, Barnabas’a ‘‘Saldırganlar, bize tapınma için Tanrı’ya secde edenin sadece kendileri olduğunu söyledi’’ açıklamasında bulundu.

Tanıklar yerel polisin katliamlara göz yumduğunu söyledi. Bale Agarfa’daki birkaç cesur kişinin ise, Hristiyanları korumak ve kurtarmak için kendi hayatlarını tehlikeye atarak müdahale ettiği belirtildi.

Haile Gebreselassie

Hristiyanların iş yerleri ve evleri, radikal gruplar tarafından yakılarak tahrip edildi. Uluslararası üne sahip Hristiyan atlet olan Haile Gebreselassie’ye ait işletmeler de dâhil olmak üzere iki kasabada mülklere ciddi hasarlar verildi. Saldırılar sonrasında hayatta kalmayı başaranlar bölgeyi terk etti ve birçoğu kiliselerde ve topluluk merkezlerinde barınıyor.

Bölgesel bir irtibat, Barnabas’a ‘‘Halkın çoğu korku içinde yaşıyor. Hristiyan liderler bölgeyi ziyaret etti. Rahiplerin ve pastörlerin yaşanan felaketleri dinlerken ağladıkları haberleri izledim’’ açıklamasında bulundu.

Etiyopya Hükümeti, sosyal medya üzerinden şiddetin kışkırtılmaya çalışılması üzerine bölgedeki internet bağlantısını kesti. Güvenlik güçlerinin ise saldırılara geç müdahalede bulunması, Ruanda soykırımında yaşananları hatırlatıyor. Ancak bölgesel raporlara göre, yerel yetkililer de dâhil olmak üzere saldırılara karışan binlerce kişi tutuklandı.

Geçen ay, Addis Ababa’nın güneyinde, güneydoğusunda ve doğusunda radikal gruplar tarafından Hristiyanlara yönelik ‘hedeflenen soykırımın’ devam ettiği bildirildi. Etiyopyalı Hristiyanlar ilgili okuyucuları ve destekçileri devam eden zulmün durdurulması için Etiyopya Büyükelçiliğiyle iletişime geçmeye çağırdı. (CBN)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi