27 Nisan 2024 Cumartesi

Kuzey Kore’de Hristiyan Üniversitesi

Kuzey Kore’nin, dünyadaki en korkunç Hristiyan zulümlerine ev sahipliği yapan ülkelerin başında gelmesi, ülkede Evanjelik (Müjdeci) Hristiyanlar tarafından finanse edilen ve işletilen özel bir üniversiteye ev sahipliği yaptığını öğrenmek birçoklarını şaşkına çevirebilir.

Reuters’e göre, 2010 yılından beri faaliyet gösteren Pyongyang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin, Kuzey Kore’deki tek özel kolej olduğu bildiriliyor.

Üniversite, Kore asıllı  Amerikalı bir Hristiyan girişimci olan ve Kuzey Kore hükümeti tarafından üniversite kurmaya çağırılan Dr. James Chin-Kyung Kim (78 yaşında) tarafından kuruldu. Kim projeyi finanse etmek için kendi başına bir çok inanlı bağışçıdan gelen yardımları topladı.

Çoğunlukla Evanjelik Hristiyanlar tarafından gönüllü olarak ya da Hristiyan hayır kurumlarının öğretim için finanse ederek oluşturulan öğretim kadrosu, genellikle ülkedeki seçkin bireylerin çocuklarını kapitalizm gibi konularda eğitilmesini sağlamaktadır.

Derslerde genel olarak konuşulanlar, siyaset veya din ağırlıklı değil, bunun sebebi bağışlarla finanse edilen kolejin varlığını Kuzey Kore rejimine karşı sürdürmek istemesinden kaynaklanıyor.

2014 yılında BBC’de yayınlanan bir haberde, okuldaki öğrencilerin Kim Jong- Un’u selamladıkları ve onu hayatları pahasına “savunmak” taahhüdünde bulundukları; öğrencilerin çoğu kez “büyük liderlerine” teşekkür etmek için yürüdükleri görüldüğü bildirildi. Aynı haber okulda öğrenim gören 500 öğrencinin Kuzey Kore rejimi tarafından seçildiğini belirtmekteydi.

Global dünyadan uzaklaşmış bu ulusun günlük uygulamalarında yer alan izole unsurlara rağmen, okulda birçok Amerikalı öğretim görevlisi bulunması ve derslerin İngilizce olarak öğretilmesi- Kuzey Kore’nin izolasyonu göz önüne alındığında çarpıcı unsurlar olarak yorumlanıyor.

Kuzey Kore hükümetinin, batıyı ve özellikle ABD’yi küçümsemesi, faaliyette olan bu kolej ile dünyaya bir pencere açmaya niyetli olup ya da olmadığı hakkında merak uyandırıyor. Pyongyang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi liderleri, öğrencilerin dünyaya bir pencere açma fırsatı bulduğuna inanmaktalar.  Onların diğer ABD kolejleri yanı sıra yakın zamanda Teksas A & M Üniversitesine ulaşarak  öğrenimde yardım talep etmeleri bu sebepten kaynaklandığı belirtilmekte.

Üniversitenin müdür yardımcısı Yu-Taik Chon, Texas A & M’ye yaptığı açıklamada, “Kuzey Kore’de daha  önce böyle bir okulun hiç bulunmadığını” belirtti ve ABD kolejinden gelen yardımın çok önemli olduğunu söyledi. Pyongyang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, 10 Amerikalı üniversiteden başta öğrenim olmak üzere birçok finansal konuda yardım istiyor.

2016 başlarında çıkan raporlar, üniversitenin bazı finansal zorluklarla karşı karşıya olduğunu ve bunun da Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımların üniversitenin karşı karşıya kaldığı kısıtlamaların bir kısmına sebep olup olmadığına yönelik spekülasyonlara sebep olmaya devam ediyor.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi