26 Nisan 2024 Cuma

Mısır’da Kiliseye Saldırı Düzenlendi

Mısır’ın Luksor kentinde bir kiliseye ruhsat verilmesinin ardından aşırılık yanlılarından oluşan bir grup, kiliseye ve Hristiyanların evlerine saldırdı. 

2003 yılından bu yana ruhsatsız olarak faaliyet gösteren el-Halla köyündeki kilise, Nisan ayında ruhsat verilen 239 kilise binası arasında yer aldı. Saldırı sabahı kilisenin önüne güvenlik görevlileri yerleştirildi. Görevlilerin yerleştirilmesi, ülke genelindeki lisanslı kiliselerin güvenliğini sağlamak için standart bir hükümet prosedürü, ancak genellikle ruhsat verilmesi ile güvenlik önlemlerinin alınması arasında zamanlama hatası bulunuyor.

Yerel Hristiyanlar, kiliseye ruhsat verilmesinin ve güvenlik önlemlerinin aşırılık yanlılarını öfkelendirdiğini ve büyük bir kalabalığın Hristiyan karşıtı sloganlar atarak toplandığını bildirdi. Kalabalık kiliseye ve Hristiyanların evlerine saldırmaya devam etti. Hristiyanlara ait çok sayıda araç ateşe verildi. Bölgeden bir Hristiyan, ‘‘Güvenlik nedeniyle evlerimizden çıkamadık. Saldırı sonucu herhangi bir can kaybı yaşanmadı’’ dedi. Olay yerine sevk edilen polisler, durumu kontrol altına almak için ek güvenlik tedbirleri talep etti. Ertesi gün başka saldırıların yaşanması ihtimaline karşı güvenlik önlemleri artırıldı ve Hristiyanların yaşadığı bölgelere giden yollar kapatıldı.

Bir imanlı, ‘‘2003 yılından beri kilisemizde sorunsuz ibadet ediyoruz. Yerel halk bunun farkındaydı ve kimse itiraz etmedi. Yıllardır burada ibadet etmemize rağmen, aşırılık yanlıları resmi olarak kabul edilmemize öfkelendi’’ dedi. 

el-Halla’daki kilise, 2016’da Kiliselerin İnşası ve Onarımı Yasası ile yasallaştırıldı. Yasadan önce kiliselerin ruhsat alması neredeyse imkânsızdı ve imanlılar yasadışı olarak kabul edilen binalarda ibadet ediyordu. Lisanslar için başvuran 3.730 kilise ve kilise binasından 2.401’i komite tarafından onaylandı.

2018’in başlarında Mısır hükümeti, ruhsatlandırma süreci tamamlanana kadar Hristiyanların kayıtsız binalarda ibadet etmesine izin verdi. Önceki yıllara kıyasla daha rahat olan Hristiyanlar, kırsal alanlarda baskı ve zulümlere maruz kalmaya devam ediyor. (barnabasfund)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi