30 Nisan 2024 Salı

Myanmar Halkıyla Dayanışma İçin Dua Çağrısı

Myanmar’daki askeri darbenin birinci yıldönümünde Aid to the Church in Need (ACN), Hristiyanları Myanmar halkıyla dayanışma içinde dua etmeye çağırdı.

1 Şubat 2021 darbesi sonucu yaşanan protesto gösterilerinde yaklaşık 1.500 kişi hayatını kaybederken, 11.700’den fazla kişi tutuklandı.

70 yılı aşkın bir süredir dünya çapında zulüm gören Hristiyanlara yardım eden ACN, Myanmar Katolik Episkoposlar Konferansı’nın (CBCM) yakın tarihli mesajına yanıt vererek, yerel Kilise ile birliğin bir işareti olarak Myanmar halkı için dua günü çağrısında bulundu.

Episkoposlar, yaptıkları açıklamada, ‘‘CBCM, herhangi bir ayrım gözetmeksizin tüm Myanmar halkını desteklemek için evrensel Kilise ile bağışçı topluluğun kardeşliğini aramaya devam edecek. Adaleti, barışı ve uzlaşıyı temsil eden CBCM, acı çeken ve ülke içinde yerinden edilen insanlara yardımların erişimini talep ediyor. İnsan onuru ve yaşam hakkından asla taviz verilemez. Yaşama ve ibadethanelerin kutsallığına saygıyı talep ediyoruz. İnsanlara yardım eli uzatan herkes korunmalıdır’’ ifadelerinde bulundu.

Hristiyanlar Hedef Altında

Ordunun protestoculara yönelik saldırısı, silahlı isyancı gruplarla eski çatışmaları yeniden alevlendirdi. Ordu ve silahlı gruplar arasındaki çatışmalardan kaçanlara kapılarını açan kiliseler, hedef alınıyor. Rahipler ve pastörler tutuklanırken, Hristiyanlar da dâhil olmak üzere birçok silahsız sivil öldürüldü. Bu çatışmadan en çok etkilenen bölgeler arasında Chin, Kayah ve Karen eyaletleri yer alıyor. Aralık ortasından bu yana, özellikle güneydoğuda yaşanan baskılar yeniden yoğunlaştı.

Kayah eyaletindeki en az 14 bölgenin terk edildiği öğrenildi. Birçok rahip ve inanlı, ormana veya uzak köylere sığınarak halkına eşlik etti. Son haftalarda ordunun saldırılarının ana hedeflerinden biri Kayah eyaletinin başkenti Loikaw oldu. Çevre bölgelerden gelen binlerce mülteci Loikaw Episkoposluk katedraline sığınmış durumda.

Doğuş Bayramı sırasında Kayah’ın Mo So köyünde en az 35 sivilin katledilmesi, vahşetin boyutunu bir kez daha gösterdi. Karen eyaletindeki hava saldırıları nedeniyle binlerce insan Tayland sınırından kaçmaya zorladı.

Kriz Kötüleşiyor

Birleşmiş Milletler uzmanları, iç savaşın yaşanabileceği konusunda uyardı. Myanmar halkı, askeri müdahaleler ve Covid-19 salgını nedeniyle eşi görülmemiş bir siyasi, sosyoekonomik, insan hakları ve insani krizle karşı karşıya.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) yakın tarihli bir raporuna göre, 54 milyonluk nüfusun yaklaşık yarısı yoksulluğa sürüklendi ve 2005’ten bu yana elde edilen kazanımlar yok edildi. Ülke genelinde yetersiz beslenmede kritik eşiğe ulaşıldığı tahmin ediliyor. OCHA, Myanmar’da 25 milyonun yoksulluk içinde yaşadığını ve 14 milyonun insani yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Ülkede episkoposlar, defalarca şiddetin sona ermesi ve diyaloga geri dönülmesi çağrısında bulundu. Urbi et Orbi (Tüm Dünya’yı Kutsama) Noel mesajında, Myanmar halkının desteklenmesi çağrısında bulunan Papa Françesko, 10 Ocak’ta Vatikan’daki diplomatik birliğe seslenerek, ‘‘Myanmar’ı neredeyse bir yıldır etkisi altına alan krizle etkili bir şekilde mücadele edebilmek için diyaloga ve kardeşliğe ihtiyaç duyulmaktadır. Bir zamanlar buluşma yeri olan sokaklar, artık bir savaş sahnesi’’ dedi. (Vatican News)

Geleneksel ‘‘Evlerde İlahi Okuma Etkinliği’’ Yeniden Gerçekleştirildi

İskenderun’da yaşayan Hristiyan gençler, yaklaşan Paskalya Bayramı çerçevesinde çeşitli etkinliklere de imza atıyorlar. Bu bağlamda Paskalya Hazırlık...

Episkopos Dahdal, Samandağ’da Palmiye Pazarı Ayini’ne İştirak Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile Hatay bölgesine giden Episkopos Arsenios Dahdal, Samandağ’da...

Rahip, Hac Yolculuğuna Hazırlanıyor

Peder Roger Landry, ABD'nin doğusunda yaklaşık 2.400 kilometrelik Ulusal Efkaristiya Hac rotasını tamamlamaya kendini adadı. Hac ziyaretleri,...

Hristiyanlar Yangının Harap Ettiği Kilisede İbadet Etti

Kutsal Cuma için ibadet etmek isteyen Hristiyanlar, 2022'de Fulani militanları tarafından ateşe verilen kilise binasında bir araya...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi