26 Nisan 2024 Cuma

Nijerya’da Pastör, Pastörün Kızı ve Birçok Kilise Üyesi Kaçırıldı

Nijerya’nın Kaduna eyaletinde Pazar günü meydana gelen saldırıdan sonra bir kişi hayatını kaybetti, bir pastör, pastörün kızı ve çok sayıda kilise üyesi silahlı bir grup tarafından kaçırıldı.

Pazar sabahının erken saatlerinde kaçırılmış olanların içinde Pastör Zakariah Ido, 11 kız ve 5 erkek vardı. Kaynaklar, 20 silahlı adamın saldırdığını belirtti.

Bir Nijerya gazetesine göre, bir görgü tanığı koro üyelerinin prova yaptığını, o sırada silahlı adamların kiliseyi çevrelediğini durumu, “Herkes çok korkmuştu ama asla koşamayacaktık, çünkü bütün kiliseyi çevrelemişlerdi” şeklinde belirtti.

Bölge kilise konseyi sekreteri Pastör Nath Waziri’ye göre silahlılar herkesin telefonuna el koyup pastörü nerede bulabileceklerini sordu. Kilise cemaati de, pastörün, kızının ve çok sayıdaki diğerlerinin kaçırılmış oldukları, pastörün evinin nerede olduğunu gösterdi. Saldırı sırasında kilise üyelerinden bir kişi ise hayatını kaybetti.

Bölge sakinlerine göre, bu onların topluluğuna yapılan beşinci silahlı saldırıydı. Kaçırılma ile ilgili hiçbir grup öne çıkmış olmasa da, Nijerya’nın bu bölgesi, Fulanilerin saldırılarında endişe verecek kadar bir artış olduğuna tanıklık ediyor.

Independent gazetesine göre, Nijerya’nın orta bölgesini kasıp kavuran bu az bilinen terör örgütü, dünyadaki dördüncü en tehlikeli organizasyon olarak kabul ediliyor. Boko Haram ise diğer bir güçlü aşırı grup olarak Nijerya’nın kuzeyinde terör estiriyor.

Christian Post gazetesi, Mart ayında yayınlanan bir haberinde Kaduna eyaleti valisinin, özellikle Hristiyanlara yönelik artan şiddeti önlemek adına, havanın kararmasıyla şafağa kadar sokağa çıkma yasağı getirdiğini bildirmişti.

Sivil toplum örgütü Nijerya Uluslararası Komitesinin kurucusu Stephen Enada Mart ayında Christian Post gazetesine, “Nijerya’daki felaket olayları için ‘çorak-çiftçi çatışması’ demek gerçekten olayı basitleştiriyor ve bu sorunu çözmüyor” diye açıklamış ve şöyle devam etmişti, “Gerçeklerle yüzleşmeli ve doğruya doğru, eğriye eğri demeliyiz. Güney Kaduna’da, geçtiğimiz hafta bir köy neredeyse yok edildi ve yaklaşık 200’den fazla kişi öldürüldü.” Saldırı, Boko Haram’ın Borno Eyaletinde başka bir rahibi kaçırmasından sadece birkaç hafta sonrasında gerçekleşti.

Open Doors’a göre Nijerya, dünyada Hristiyan zulmünün 12. en kötü ülkesi olarak yer alıyor, ABD Uluslararası Dini Özgürlük Komisyonu, Nijerya’ya duyduğu endişeyi dile getirerek, Dışişleri Bakanlığı’ndan din özgürlüğü ihlalleri için “özel endişe” ülkesini belirlemesini istedi. (CHL)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi