26 Nisan 2024 Cuma

Ortodoks Kiliseleri Paskalya Bayramı’nı Kutladı

Geçtiğimiz hafta Protestan, Katolik ve Ermeni Apostolik Kiliseleri’nde Paskalya kutlamaları yapılmıştı. Jülyen takvime göre, Doğu Ortodoks Kiliseleri de 19 Nisan Pazar günü İsa Mesih’in Dirilişi’ni kutladı.

İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi’nde ise Ekümenik Patrik I.Bartholomeos’un yönettiği ve sadece görevli rahiplerin katıldığı ayin, Facebook ve Youtube üzerinden canlı olarak verildi. Ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump, Patrik I.Bartholomoes’u arayarak İsa Mesihi’in Dirilişi’ni kutladığ belirtildi.

Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi de aynı şekilde Paskalya ayinini sosyal medya üzerinden canlı olarak verdi. Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani Lideri Metropolit Mor Filüksinos Yusuf Çetin’in yönettiği ayine de görevli rahipler katıldı.

Yeruşalim’de Covid-19 Gölgesinde ‘Nur’un Çıkışı’ Ayini

Yeruşalim’deki Ortodoks Hristiyanlar, “İsa Mesih’in yeniden dirileceğine” inanılan “Kutsal Cumartesi” gününü, koronavirüsün gölgesinde kutladı.

Her yıl kentteki tüm Doğu Ortodoks Kiliselerinde akşam saatlerinde yapılan etkinlikler, bu yıl sadece Kıyamet Kilisesi’ndeki ayinle sınırlı kaldı. Normal şartlar altında kilise, cemaat ve ziyaretçilerle tamamen dolmuş olacaktı, ancak İsrail’in korona virüs salgınını önlemek için getirdiği seyahat kısıtlamaları nedeniyle inananların Yeruşalim’e gelmesi engellendi ve kilisede ibadet hizmeti bir süreliğine kısıtlandı.

Salgın nedeniyle alınan tedbirler kapsamında halkın katılmadığı ayine, sınırlı sayıda din adamı iştirak etti. Dışarıdaki meydan boş kaldı ve kilisenin büyük ahşap kapıları kapatıldı.

Kutsal Ateş, İsa’nın gömüldüğü ve dirileceği düşünülen odadan, dünyanın dört bir yanındaki imanlılara dağıldı. Kilise içinde düzenlenen ayin ve diğer etkinlikler, Hristiyanların evlerinden takip edebilmesi için internetten canlı olarak yayınlandı.

Mısır’da, Kipti Ortadoksların ruhsal lideri olan Papa II. Tavadros, Paskalya ayininin Kahire’nin batısında yer alan Natrun vadisi olarak bilinen çöl vadisindeki St. Pishay Manastırı’nda gerçekleştirilmesine karar verdi. Kipti Ortodoks televizyon kanalından yayınlanan ayine, birkaç din adamı katıldı. Ayin sırasında din adamlarının sosyal mesafe kuralını uyguladıkları görüldü.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi