19 Mart 2024 Salı

Papa Françesko, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Konuştu

Papa Françesko, Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kurulu’na bugün gönderdiği video mesaj ile hitap ederek, “Pandemi, kaynakların adaletsiz dağıtımının değişmesi için bir fırsat” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kurulu toplantılarında ülke liderlerinin video mesaj yoluyla konuşmaları devam ederken, bugün Papa Françesko da toplantılara gönderdiği video mesaj ile katıldı. Papa, BM’ye ilk ziyaretinin beşinci yıl dönümünde yayınlanan mesajında örgütün 75. yıl dönümü hakkında “Örgütün devletler arasında birliğe ve tüm insanlık ailesine hizmetlerinin gelişerek sürmesi” temennisinde bulundu.

Bir Krizden Asla Olduğumuz Gibi Çıkmayız

Koronavirüs salgını nedeni ile dünyada mevcut olan ekonomik, sağlık ve sosyal sistemlerin sorgulandığına değinen Papa,Salgın aslında bizi bir seçim yapmaya çağırıyor. Şimdi gerçekten önemli olanla gerekli olmayanı ayırma zamanı. Pandemi, kaynakların adaletsiz bir şekilde dağıtılması nedeniyle zengin ve yoksul arasındaki uçurumu genişleten yaşam tarzımızı ve ekonomik ve sosyal sistemlerimizi yeniden düşünmek ve dönüştürmek için gerçek bir fırsat sunabilir. Bir krizden asla olduğumuz gibi çıkmayız. Ya daha iyi oluruz ya da daha kötü çıkarız. Bu nedenle, bu kritik noktada ortak evimizin ve ortak projemizin geleceğini yeniden düşünmek görevimizdir” ifadelerini kullandı.

Koronavirüs aşısının adaletli erişimi için siyasi aktörlere ve özel sektöre çağrıda bulunan Papa, “Birilerinin ayrıcalıklı olması gerekiyorsa, bu en yoksul ve en savunmasız kişiler olmalıdır” ifadelerini kullandı. Papa, ayrıca pandemi sırasında eğitimin sekteye uğraması nedeniyle çocuk işçi sömürüsünün arttığına dikkat çekti.

“Güvensizlik İklimine Son Verilsin”

Papa Françesko, dünyada çok taraflılığın giderek çöktüğü uyarısından bulunarak küresel “güvensizlik iklimi” olarak adlandırdığı duruma bir son verilmesi çağrısında bulundu. Papa, “Şu anda, yeni askeri teknolojilerin gelişmesi nedeniyle çok daha ciddi bir çok taraflılık erozyonuna tanık oluyoruz” ifadelerini kullandı. Uluslararası yaptırımların sivil nüfuslara zarar verdiğini savunan Papa, “Mevcut güvensizlik iklimine son vermemiz gerekiyor” dedi.

“Askeri Harcamalar Kaynak İsrafı”

Nükleer silahsızlanma çağrısında bulunan Papa Françesko, “Kişisel ve ulusal güvenliği silah bulundurmaya bağlayan sapkın mantığı ortadan kaldırmalıyız” ifadelerini kullanarak, askeri harcamaları “Halkların bütünsel gelişimine fayda sağlamak ve doğayı korumak için daha iyi kullanılabilecek değerli kaynakların israfı” sözleriyle eleştirdi. (İHA)

Gazzeli Genç Kız, SAT-7’ye Konuştu

SAT-7 EKRANLARINDA SAVAŞIN SONLANDIRILMASI VE OKULA DÖNME ÇAĞRISINDA BULUNDU Gazze'de 625.000'den fazla çocuk ve genç aylardır okula gidemiyor...

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi