27 Nisan 2024 Cumartesi

Papa Françesko, Letonya’yı Ziyaret Etti

Katolik Dünyasının dini önderi Papa Françesko, 22 Eylül’de başladığı 4 günlük Baltık ülkeleri Papalık Ziyaretleri’nin ikinci durağı Letonya’da da büyük kalabalıklar tarafından karşılandı.

Papa’nın 22 Eylül’de Litvanya’dan başladığı ve Letonya ile Estonya’yı ziyaret etmeyi planladığı Papalık Ziyareti’nin üçüncü gününde Letonya’yı ziyaret etti. 2 gün kaldığı Litvanya’dan geçtiği Letonya’da 10 saat kalan Papa’nın programı oldukça yoğundu.  Papa, Letonya’nın devlet ve sivil toplum liderleriyle başkent Riga’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir araya geldi.

“BİRLİKTELİK MÜMKÜN”

Papa burada yaptığı konuşmada ülkedeki tüm Hristiyan kilise temsilcilerine seslenerek birlik çağrısı yaptı. Papa konuşmasında “farklılıklarımıza rağmen birliktelik mümkün” dedi. Papa birlik için dayanışmanın neminin de altını çizdi. Papa konuşmasını, içinde yaşadığımız zamanda yaratıcı olmak ve gelecek dair umutlu olmak için, geçmiş nesillerin fedakârlığına bakmanın onların örneğini taklit etmenin önemi vurguladı.

Papa Letonya’nın devlet ve sivil yetkilileri ve diplomatik birliklerin üyeleriyle görüştükten sonra, Riga’daki Letonya Bağımsızlık Savaşı (1918-1920) sırasında öldürülenlerin onurlandırıldığı Özgürlük Anıtı’nı ziyaret etti. Papa Françesko, kısa ziyaretinde, Anıta çelenk koydu.

“ACI İÇİNDEKİLERİN YANINDA DURUN”

Papa pazartesi gününü kapsayan Letonya ziyaretinde, Aglona Tanrı Annesi Kilisesi’nde düzenlenen ayini yönetti. Papa Françesko burada verdiği vaazda Meryem’in yanında durmanın basit bir şey olmadığını belirterek, bu yerlere bir “dayanışma turizmi” yapmak yerine acı içindekilere yakın olmanın gerektiğini söyledi. Meryem’in Oğlu İsa’nın açık yaralarını ve çektiği acıları gördüğüne dikkat çeken Papa, Letonyaları halkla buluşmaya, onları teselli etmeye ve onları eşlik etmeye çağırdı. Onlara katılmalarını ve hayatlarını başkalarının iyiliği için karmaşık hale getirmelerini istedi, düşmüşleri yukarı kaldırmaya, alçaktakileri yükseltmeye ve insanların kendilerini çarmıha gerilmiş hissettiren tüm bu baskı durumlarına son vermeye yardım etmeye hazır olmalarını istedi.

Papa Riga Aziz Yakup Katedrali’nde bir araya geldiği Letonya’nın yaşlı insanlarına hitap ederek, Letonya Hristiyanlarını birlik olmaya ve inançlarını canlı tutmaya çağırarak inançlarını “müze eserine” çevirme tehlikesine karşı çıkan Hristiyan birliği bağlarını beslemeye devam etmeleri konusunda uyardı.

Papalık Ziyareti’nin son günü Estonya’yı ziyaret edecek olan Papa, Letonya’ya düzenlediği 10 saatlik ziyaretin ardından Estonya’nın başkenti Talinn’e geçti.(VN/SG)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi