14 Mayıs 2024 Salı

Patrik Sahak II Riyasetinde Kutsal Sunu Ayini

Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde 21 Ağustos Pazar günü, Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II riyasetinde Kutsal Sunu Ayini (Surp Badarak) gerçekleşti. Ayinin ardından Ermenistan’da AVM’deki patlamada hayatını kaybedenler başta olmak üzere tüm Rab’de uyuyanlar için “Ayin-i Ruhani” (Hokehankisd) duaları okundu. 

Kutsal Sunu Ayini’ni Patrikliğin Adalar din görevlisi, aynı zamanda Kınalıada Kilisesi’nin din görevlisi Üstrahip Harutyun Damadyan sundu. 

Diyakoslar, kıdemli okuyucu, okuyucular ve minik okuyucu Minas Tabaşyan Rab’bin sofrasına hizmet ettiler. Günün İncil okuma parçasını Diyakos Yeğya Çalışıryan okurken, Kutsal Kase’yi Diyakos Rober Küçükakbulut getirdi. 

Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Levon Şadyan, bazı vakıf yöneticileri ve inanlıların hazır bulunduğu törende İlahileri, Diyakos Artun Tekiroğlu yönetiminde, Sirun Sirunyan’ın orgu eşliğinde Nersesyan Korosu üyeleri ve gönüllü okuyucular seslendirdi. 

Surp Badarak’ın ardından Patrik Hazretleri, Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;

Eğer siz tövbe etmezseniz, Tanrı’yla barışmazsanız, sizin de sonunuz böyle olacak. Birdenbire öleceksiniz. Tövbe etmeyen herkes birden bire ölür. Sadece tövbe eden kişiler ölüme hazırlıklıdır. Sadece dua eden kişiler her gece dua ederler ve derler ki bu benim son gecem olabilir. Ellerine teslim ediyorum ruhumu. Onun için hayata güvenmeyelim.

Herkes Tanrı’ya kendi cevabını verecek bu dünyada. Herkes O’na diyecek ki; Efendimsin, Kralımsın, Seni kabul ediyorum ben, Kurtarıcımsın, benim için Haç’ta öldün, kanını döktün, dedikten sonra, o zaman biz kurtulmuşlar safına geçeriz ve bir güvencemiz olur.

İsa diyor ki; bu duyduğunuz trajediler senin de trajedin olacak bir gün. Dua ediyorsun rahat döşeğinde ölesin diye, tövbe ederek uyudun mu ki rahat döşeğinde ölmek istiyorsun.

Neye gömülmek istiyorsun? Toprağa mı? Rab’bin kalbine mi gömülmek istiyorsun? Rab’bin kalbine gömül. O seni hatırlasın, ismini bilsin, ismini hayat kitabına yazsın. O seni kucaklasın, sen de ruhunu O’nun ellerine teslim et. Öleceğin zaman değil, şimdi, şimdi.

Onun için Kiliseye gelmek boş değil, Kutsal Kitap’ını okumak angarya değil. Sabah, günün en iyi saatini Rab’be ayırmak ve dua etmek boşuna değil. Geceleyin diz çökmek, yaptığın günahların, hataların için af dilemek yabana atılacak bir iş değil. Bütün bunlar seni ölüm trajedisinden kurtaracak. Ölüm seni bulduğunda diyeceksin ki, tanıyorum ben seni. İmanımla hazırlandım sana. Şimdi iyi ölüm meleği, beni al sevdiğim Rab’bimin, Efendimin mekanına taşı ben O’na inandım O’nun için yaşadım. Öyle ki bu iman bizi güçlendirsin, bu imanla hayatın trajedilerine hazır olalım.

Bir insanın kafasıyla yapacağı en güzel şey secde kılmaktır. Yaradanının önünde başını toprağa eğmek ve ben de bir toprağım, topraktan alındım toprağa döneceğim, bende iyi olan ne varsa Senden geliyor diyebilmektir.

Bu teselli bize insandan gelmez, benim sözlerimden alamazsınız. Tanrı’nın Ruhu, Kutsal Ruh geldiğinde içinize, o garantiyi O verir. Öyle ki biz de o teselliyi aldığımızda Pavlus gibi diyebiliriz ” Yaşama bana Mesih’dir ölmekse kazançtır. Ölmek ve Mesih’le beraber olmak istiyorum .” İşte dünyadan daha güzel olan şeyler var, Tanrı kendisini sevenler için hazırladı. Tanrı bizi o güzel günlere layık kılsın.

Vaazların ardından Müteveffa Patrik Mesrob Mutafyan ve Ermenistan’daki AVM patlamasında başta olmak üzere tüm Rab’de uyuyanlar için “Ayin-i Ruhani” (Hokehankisd) duaları okundu. 

Tören Patrik Hazretleri’nin kutsaması ve hep birlikte söylenen Rab’bin duası ile son buldu.

WFP: Afganistan’da Yardım Kamyonları Bölgeye Giremiyor

Afganistan’da sağanak yağışlar sonrası meydana gelen sel felaketi sonrası Dünya Gıda Programı (WFP), insani yardım kamyonlarının bölgeye...

Gazze’nin Kuzeyinde Sağlık Sistemi Çöktü: Tüm Hastaneler Hizmet Dışı

Filistin Sivil Savunma tarafından yapılan açıklamada Gazze’nin kuzeyindeki tüm hastanelerin hizmet dışı kaldığı kaydedildi. Birleşmiş Milletler’e bağlı insani...

Sivas’taki Tarihi Kilise Açık Artırmaya Sunuldu

Sivas’ın Hafik ilçesinde bulunan ve 19’uncu yüzyılda yapıldığı düşünülen tarihi kilise, açık artırma usulü ile satılacak. Sivas’ın...

Yardım Kuruluşu, Hristiyan Kızın Hayalini Gerçekleştirdi

Hindistan'ın küçük bir köyünde yaşayan Radha, inancı nedeniyle toplumdan dışlanıyordu. Ekonomik sıkıntılardan dolayı eğitim hayatına devam edemedi....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi