28 Nisan 2024 Pazar

Afganistan’da Çocuklar İçin Hayat Çok Zor

Geçen yıl, dünya çapında milyonlarca insan, Taliban’ın ülkeyi ele geçirmesinin ardından Afganistan’dan umutsuzca ayrılmak isteyen sivillerin Kabil’deki havaalanına akın ettiği görüntülere tanık oldu. 

Ortaya çıkan kaosun ardından Save the Children adlı yardım kuruluşu, çocukların yaşam koşullarını detaylandıran yeni bir rapor yayınladı. Veriler, Taliban’ın kontrolü ele geçirmesinden bu yana ekonomik kriz, şiddetli kuraklık ve yeni kısıtlamaların kızların hayatlarını paramparça ettiğini, onları toplumdan dışladığını ve haklarından mahrum bıraktığını gösterdi. Kız çocuklarının dörtte birinde depresyon belirtileri görüldü. 

Yayınlanan raporda, Taliban’ın yönetimi devralmasından bir yıl sonra, ailelerin yüzde 97’sinin çocuklarına yeterli yiyecek sağlamak için mücadele ettiği ve kızların erkeklerden daha az yemek yediği açıklandı. Yardım kuruluşu, krizin kızların zihinsel ve psikososyal sağlıklarına zarar verdiğini açıkladı. 

Eğitim

Taliban, binlerce ortaokul öğrencisi kız çocuğuna evde kalmalarını emretti. Son yaşanan olaylar, cinsiyet eşitliği için yıllarca süren ilerlemeyi tersine çevirdi. Rapor, kızların artık okula gidemeyecekleri için hayal kırıklığı ve öfke duyduğunu, daha önce sahip oldukları hak ve özgürlüklere sahip olmadıkları için gelecekleri için endişelendiğini gösterdi.

Ekonomik Kriz

Diğer bir endişe konusu ise ülkeyi felç eden ekonomik kriz. Save the Children, ‘‘Taliban’ın yönetimi ele geçirmesiyle milyarlarca dolarlık uluslararası yardım çekildi, Afganistan’ın döviz rezervleri donduruldu ve bankacılık sistemi çöktü. Ardından gelen ekonomik kriz ve son 30 yılın en şiddetli kuraklığı, halkı yoksulluğa sürükledi’’ açıklamasında bulundu. 

Rapor, ekonomik krizin aileleri yeterli yiyecek ve temel ihtiyaç malzemelerinden yoksun bıraktığını gösterdi. Ayrıca çocuk yaşta evliliklerin de hızla arttığı açıklandı. Afganistan’daki Save the Children kuruluşu direktörü Chris Nyamandi, ‘‘Artık Afganistan’daki çocuklar için hayat çok zor. Çocuklar her gece aç yatıyor. Yorgunlar, eskisi gibi oynayamıyor ve ders çalışamıyorlar. Okula gitmek yerine günlerini fabrikalarda çalışarak, çöp toplayarak ve evleri temizleyerek geçiriyorlar. Kızlar kötüleşen durumun yükünü taşıyor. Aç kalıyorlar, duygusal sıkıntı çekiyorlar ve eğitim hayatlarına devam edemiyorlar. Bu bir insani krizdir, aynı zamanda bir çocuk hakları felaketidir’’ dedi.

İnsani Destek

Taliban’ın kontrolü ele geçirmesinden bu yana, Save the Children, ihtiyaç sahibi çocukları desteklemek için yardım etkinliklerini artırıyor. Yardım kuruluşu sağlık, beslenme, eğitim, barınma, hijyen, gıda güvenliği ve geçim desteği imkanlarını sağlıyor.

Save the Children, Eylül 2021’den bu yana 1,4 milyonu çocuk olmak üzere 2,5 milyondan fazla kişiye ulaştı. (Vatican News)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi