27 Nisan 2024 Cumartesi

Patrik Sahak II’nin ”İki Hacı” Adlı Romanı Yayımlandı

Türkiye Ermenileri Patriği Sahak II’nin 2007 yılında Ermenistan’da yayımlanan ”İki Hacı” isimli tarihi romanı Batı Ermenicesi ile yayınlandı. Bu vesile ile 22 Eylül Salı günü saat 14.00’da Patrikhane’de bir tanıtım töreni düzenlendi. COVID-19 kapsamında sınırlı sayıda davetlinin katıldığı etkinlik Patrikliğin resmi sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayımlandı.

18. yüzyılda geçen bu romanda Patriğin kimliği ile doğru orantılı olarak hem ruhsal dersler hem de vaaz var. Kitabın kahramanları Krikor Shirvantsi ve Hovhannes Pağishetsi adında iki rahip. Bu iki rahipten, Krikor Shıkhdayagir ilerde Kudüs Patriği, Hovhannes Golod ise İstanbul Ermenileri Patriği olurlar. Bu iki din adamı Ermeni Kilisesi tarihi içinde değerli yerlere sahip olmuşlardır.

Patriklik Kalem Müdürü Başrahip Tatul Anuşyan yaptığı açılış konuşmasında bu etkinliğin çok daha büyük kalabalıkların fiziki tanıklığında gerçekleşmesini arzu ettiklerini fakat günümüz şartlarında bunu en azından canlı yayın ile gerçekleştirebildiklerini ifade edip sözü Diakos Vağarşak Seropyan’a verdi.

Kitabın konusu, yazılma ve tercüme süreci ile ilgili bilgiler veren Sayın Seropyan’dan sonra Diakos Edvin Galipoğlu’nun panosu eşliğinde Artür Bağdasaryan ve Sercan Gazer sahne aldılar.

Patrik 2.Sahak yaptığı konuşmada bu etkinlikten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. ‘İki Hacı’ adlı bu tarihi romanın 2007’de nasıl doğduğunu anlattı. Her yazar için kitabı yeni doğmuş bir çocuktur oysa benimki 13 yaşında dedi. Ermenistan’da öğretmenlik yaptığı dönemde Vehapar Hayr’ın teşviki ve daveti ile böyle bir yola koyulduğunu, sadece eğitsel değil aynı zamanda halka hitap edecek, onlarda okuma hazzı uyandıracak bir şekilde Golot Badriark hakkında bir eser yazmaya davet ettiğini anlattı.

Eseri kaleme almaya başladığında muhtemelen diğer yazarların da tecrübe ettiği gibi, kahramanların kişiliklerinin oluştukça nasıl yazardan bağımsız hareket ettiklerine şahit olduğunu anlatan Patrik 2.Sahak, ilk kitaptan sonra ikincisini de yazması istenince bunu yerine getirdiğini söyledi. Kendisinden bağımsız hareket eden bu karakterlerin aslında söyleyecek sözleri olduğunu ve 3. bölümün de bu 2 yayını takip edeceğini fakat bunun için zamana ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Eserin Batı Ermenicesinde basılması için teşvik eden, çalışan Başrahip Tatul Anuşyan ve Diakos Vağarşak Seropyan’a teşekkürlerini sundu. Ruhani Önder, kitabın Ermenistan’da tahmin edebileceğinden çok daha büyük bir başarı elde ettiğini ve bundan dolayı duyduğu sevinci bir kez daha dile getirerek, benzer bir ilgiyi Batı Ermenicesi ile de görmesini umut ettiğini söyledi.

Konuşmasının sonunda basılı kitaba ilginin giderek azaldığı dijital dünyada üstelik de Ermeni dilinde kitap yayınlamanın belki de çok akıllıca olmayacağını ancak bunun da atalarımızın bir vasiyeti olduğunu, yazısız ve dilsiz bir millet olarak var olmayacağımıza, yazısız ve dilsiz inancımızın da olmayacağına vurgu yaptı.

Törenin sonunda yeni cildin ilk nüshası Ermeni geleceğine göre şarapla kutsandı. Törende hazır bulunanlar Patrik Hazretleri’nin elinden kitaptan birer örnek aldılar. (hyetert.org)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi