26 Nisan 2024 Cuma

Rahip Hovagim Seropyan, İlk Kutsal Sunu Törenini Gerçekleştirdi

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II tarafından 21 Kasım Cumartesi günü takdis edilen Rahip Hovagim Seropyan, kırk günlük inziva döneminin ardından, 29 Aralık Salı sabahı, Vortvots Vorodman (Gökgürlemesinin Oğulları) yortusunda Kumkapı’daki Surp Asdvadzadzin Ermeni Patriklik Katedrali külliyesindeki Sırpots Vortvots Vorodman Kilisesi’nde ilk Kutsal Sunu törenini sundu.

Koronavirüs önlemleri sebebiyle sınırlı sayıda inanlının katılımıyla yapılan törene Patrik Sahak II riyaset etti, Patriklik makamının tüm rahipleri ve pederleri katıldılar. Rahip Hovagim’in yardımcılığını, ilk kutsal sunu töreni olması vesilesiyle Başrahip Tatul Anuşyan, Peder Nerses Ayvazyan ile Diyakoslar Setrak Davuthan, Armenak Kazancıyan, astdiyakoslar ve kıdemli okuyucular yaptılar. İlahileri ise Diyakos Harutyun Edvin Galipyan yönetimindeki Armaş Korosu üyeleri ile pederler seslendirdiler.

Tören sırasında vaaz eden Patrik Hazretleri, “Ürün bol, ama işçi az” (Matta 9:37) ayeti ile başlayan konuşmasıyla yeni Rahip Hovagim’i bir kez daha kutlayıp, ona öğütlerde bulundu. Patrik Sahak II özetle şöyle dedi:
“Rab İsa Mesih, bazen takipçilerine baktığında, onlar için ağlardı, çünkü yolunu kaybetmiş kuzular gibiydiler. Onların her biri ile tek tek ilgilenmek isterdi ancak bu bir kişinin yapacağı şey değildi. Bu yüzden öğrenciler seçti. Kutsal kitapta Rab İsa Mesih’in sadece 12 havariyi değil onların dışında 72 öğrenciler yetiştirdiğini görürüz… Üretmek, yetiştirmek sadece toprakta olmaz, aynı zamanda akılları, ruhları, halkları, milletleri de yetiştirmek gerekir. Bunun için de hazırlanacak insan gerekir…Ruhaniler, halklar için çok önemlidir. Ruhani önderlik azaldıkça, halkların içinde de, mutluluk, esenlik ve sevgi azalır. Rab İsa Mesih, dünyanın sonu hakkında konuşurken, belirtilerden biri de, o günlerde İman azalacak ve sevgi eksilecek, der…40 gün önce takdis ettiğimiz, Rahip Hovagim Seropyan, 40 günlük tövbe döneminin ardından bugün Tanrı’nın ve halkının önünde (Antranik Badarak) ilk Kutsal Sunu Ayini’ni gerçekleştirdi.Bu vesileyle Rahip Hovagim’e, benim Pederane öğüdüm şudur ki; Önce, sen kendini daima daha çok yetiştireceksin. Çünkü ,sen de tıpkı halkın ve bizler gibi günahkarsın ve mükemmel değilsin. Rab’be hizmet etmek için, mükemmel olmamıza da gerek yok. Güneş’te dahi lekeler var, ama o asla ışık vermekten geri kalmaz. Öyle ki, sen de kendi eksiklerin için çalışacaksın, aynı zamanda da, ihtiyacı olanın eksiğini gidereceksin… Rab İsa Mesih’in bizleri şekillendirmesine izin vermeliyiz. O kendi öğrencilerini şekillendirdi, sen de buna izin ver… Rab İsa Mesih dedi “kim ki benim sözlerimi yerine getirir, annem ve kardeşlerim onlardır.” dolayısı ile sen de bu aileye çağırılıyorsun…Tanrı’ya hizmet ederek mutlu olacaksın…Aramıza hoş geldin, seni kutluyoruz. Tanrı gücünü artırsın.”

Patrik Hazretleri’nden sonra kısa bir konuşma yapan Rahip Hovagim, Adem’le Havva’dan itibaren insanoğlunun Yaradan’a şükran ifadesi olarak armağanlar sunduğunu, iki bin yıl önce Anna ile Hovagim’in ilk doğan çocuklarını Tanrı’ya sunduklarını, o çocuğun Kutsal Bakire Meryem Ana olduğunu hatırlattı ve “Yirmi yüzyıl sonra, kırk gün önce Mabede Sunuluş Yortusu’nda Diyakos Vağarşag kendini Tanrı’ya ve O’nun Kilisesi’ne, ailesi ise evladını sundu. Patrik Hazretleri ise, Patrikliğin diyakoslarından birini sunarken, Ruhani Liderlik sıfatı ile de sunulan kişiyi kabul etti. Böylece sunulan kişi iki kimlik birden aldı: Tanrı’nın kâhini ve İstanbul Ermeni Patrikliği’nin rahibi” dedi.

Konuşmasına kâhinliğin öneminden de bahsederek devam eden Rahip Hovagim, üstlendiği bu görevi için dua etmelerini rica etti. Sözlerinin sonunda önce ailesine teşekkür eden Rahip Hovagim, birlikte çalıştığı müteveffa patrikler Mesrob II, Karekin II ve Şınorhk’un hatıralarını yad etti, hayatında yer alan ve gerek törenlere katılan, gerekse bir şekilde katkı sunan, dualarıyla destek olan herkese, Kilisenin tüm rütbelerindeki hizmetkarlarına, Ekümenik Patrik Bartolomeos I Hazretleri’ne, Ermeni Katolik cemaati ruhani reisi Başepiskopos Levon Zekiyan’a, Ermeni Kilisesi’nin diğer patrikliklerinin episkopos ve rahiplerine, Başrahip Tatul Anuşyan’ın şahsında Patrikliğin tüm din görevlilerine, ruhani babası Patrik Sahak II Hazretleri’ne teşekkür etti ve Tanrı’ya şükranlarını sundu. 2020 yılının son günlerinde, (Gökgürlemesinin oğulları) Vortvots Vorodman yortusunda Tanrı’nın gücünü ve Aziz Yakup ile İncil yazarı Yuhanna’nın şefaatini diledi.

Tören sonunda, hayatında ve özellikle rahiplik takdisinde katkısı olanların merhum aile üyeleri için dua edildi ve Rahip Hovagim’in annesinin sağlığı için özel dua edildi.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi